trochę miasta, reszta trasa 9,6 ale w trasie dynamicznie, o obwodnicy trójmiasta nie wspomnę :) - ale się tak zastanawiam, aby zejść qv-ką do 7,6 litra to naprawdę musiałbym moją jechać super ekonomicznie....
Printable View
trochę miasta, reszta trasa 9,6 ale w trasie dynamicznie, o obwodnicy trójmiasta nie wspomnę :) - ale się tak zastanawiam, aby zejść qv-ką do 7,6 litra to naprawdę musiałbym moją jechać super ekonomicznie....
no właśnie, chyba trzeba byłoby jechać 70-80kmh...
ja jadąc teraz trochę po autostradzie (ok. 30%) 60% poza miastem i 10% w mieście i w sumie ok. 600km zrobione - wyszło mi 9,5 litra, przy czym prędkości tak do +30-40 momentami +60 ;).
ale końcówka na autostradzie to był wyścig o kropelce przez brak stacji benzynowych na A1 czyli tempomat i 120 licznikowe. A po tankowaniu przejechałem 20km i rozwaliłem dwie opony na dziurze :mad:
dziś trasa, raczej ekonomicznie do 110 poza obszarem zabud (około 300 km). 100 km autostrady, spokojna jazda do 110 km/h - 7,7 l (wg. kom)
Wczoraj test na autostradzie:
a/ tempomat na 120 km/h (wg GPS, to jest dokładnie 3 tys. obr. na "6") - 7,3 litra wg komp
b/ tempomat na 140 km/h (wg GPS, to jest dokładnie 3,5 tys. obr. na "6") - 9,3 litra wg komp
Przekroczyłem 5 tys. km - spalanie podskoczyło do 7,2 i trzyma się na tym poziomie. Czyli identycznie jak w wersji 170 KM.
Ostatnio robiłem taki test QV ;) ale nie pamiętam obrotów - są trochę niższe przy tych prędkościach z tego co mi sie wydaje.
a spalanie miałem przy 120kmh z gps miałem 8,2-8,3l/100km
przy 140kmh z gps miałem 9,5l/100km
przy 180kmh miałem 11,5l/100km (tu licznikowe akurat więc gps ok 172-173)
Jak na różnicę w pojemności i mocy to nieźle - widocznie turbo nie musi tak mocno dmuchać przy większych prędkościach :).
wg. komp 174 km, droga normalna, 7,1 l/100 :) jazda do 100 km/h spokojna ale z wyprzedzaniem
Ja w zeszłym roku miałem na poziomie 7l/100km średnie, obecnie żona jeździ na krótkich dystansach -5-8km i kilka razy 20km przeloty autostradą i średnie jest na poziomie 8.2 z ostatnich 600km.
Jeśli chodzi i spalanie chwilowe przy zadanej prędkości, to wiadomo, że jest to wskazanie obarczone sporym błędem - wystarczy, że warunki pogodowe się zmienią lub ukształtowanie drogi nieznacznie i różnica może wynieść nawet 1-1.5l przy tej samej prędkości.
Mówimy tu o średniej z 40 km na autostradzie. Przy tych samych warunkach.
Wysłane z mojego LG-D620 przy użyciu Tapatalka