Zajmujesz się tym zawodowo, to wyjaśnij proszę proces PROFILAKTYCZNEGO wypalania w samochodach Alfa Romeo z jtdm.
Nie wiem jak jest w innych markach, koncernach , znam przypadek Saaba, twierdzisz , ze to nie możliwe ?
Printable View
O ile mnie pamięć nie myli ten watek wyjaśniał już chyba na forum kolega @sadero ;]
@sdero raczej jezeli juz go wolamy ;)
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Podałem przykład że auto (159 jtdm) miało przewiercony filtr na wylot, na czujniku roznicowym zero, a i tak wypalało pozostałości filtra. Resztki filtra łapały temperaturę więc wypalanie przebiegało prawidłowo. Nie rozrzedzało oleju, śmiem twierdzić że miało to mniej zgubny wpływ na silnik niż normalne wypalanie w czasie np jazdy po mieście.
To nie była jednorazowa sprawa, sam tym autem przejeździłem pół roku zanim dowiedziałem się co było w puszcze dpf.
a co ma do tego przedziurawiony filtr DPF?( dziura zrobiona w obudowie filtra ) będzie pierdziało smierdziało ale wypalanie dalej będzie.
Każde wypalanie powoduje lanie paliwem do komory spalania które dostaje sie do wydechu i do oleju również
Każde wypalanie rozrzedza olej w mniejszym lub większym stopniu dlatego między innymi. ECU oblicza sobie degradacje oleju na podstawie wypaleń.