Millers Oils EE 5w30 a Motul 5w30 to co innego ? dużo jest lepszy millers ? styl jazdy to 70% wieś 20 % miasto 10 % trasa ...
Printable View
Millers Oils EE 5w30 a Motul 5w30 to co innego ? dużo jest lepszy millers ? styl jazdy to 70% wieś 20 % miasto 10 % trasa ...
może trochę przesadziłem , w mieście jednak nie tak mało .. a więc 5w30 .. i teraz pytanie Motul a Millers Oils jakie są różnice między tymi olejami dlaczego warto wybrać Millers Oils? znów mówię nie mam DPFU klap i EGRA . .. Gdzie mogę taki olej kupić żeby nie był podrobiony ? jakie płukanki polecacie ?
a np VALVOLINE SYNPOWER 5W-40
5L + 1L = 134zł
warto sie tym interesować? dodam że 2.4 bez eco
Mam zalany i zmieniam na coś innego bo go je w cholerę. Selena 5w30 wogole nie ubywala a ten już litr na 7 tys km.
Wysłane z mojego P2 przy użyciu Tapatalka
Cena coś trochę dziwna, ale do tego silnika powinien być ok.
Sprawdzę jutro jak to u mnie wygląda.
- - - Updated - - -
W sumie nie pomyślałem o 0w40, zawieszka jakaś :( , będzie takim optymalnym rozwiązaniem.
Sam mam zalany od kilku dni do 1.9 TT, a to silnik bardzo zbliżony konstrukcyjnie do 2.0 JTDm
- - - Updated - - -
Co masz zalane i żre w cholerę ?
No niestety nie tak do końca, też tak myślałem, i zrezygnowałem z ich produktów, tymczasem Valvoline się nie popsuł, tylko dystrybucja mocno się zagmatwała.
Kupując 100% pewny produkt, naprawdę nie ma problemów z jakością. Tylko cena wtedy nie jest tak atrakcyjna, co nie zmienia faktu, że i tak nie jest drogo w porównaniu nawet do MOTULa.
Oczywiście z MOTULem jest identyczna sytuacja, taki mamy klimat niestety.
Motul to tylko 300v reszty ich produktów to bym nawet do ciągnika rolniczego nie zalał nawet takiego na sprzedaż
Testowałem mnóstwo olejów i to są moje odczucia.
Najlepiej sprawdzają się moim zdaniem produkty Gulf i Silkolane
ceny ze strony oryginalneoleje.pl
a chyba warto ufac tej stronie?
PENRITE HPR 5 5W-40 6L 195zl
ale to chyba okazyjnie taka banka bo wczesnie byly tylko 5 + 1, i placilem okolo 200zl
wiec pytam czy te 70zl az tak warto dokladac
no i jki filtr paliwa i powietrza kupic i skad?
Oczywiście, że warto.
Jak coś to zapraszam www.oilserwis.pl
- - - Updated - - -
Ja stosuję Lotos 5W40 c3 turbodiesel wymiana co 10 tyś km i tak od 180 km dpf nie ruszany egr na swoim miejscu nawet dwumas jeszcze się trzyma dzielnie. Ogólnie 255 kkm na zegarze. Stara olejarska zasada wymieniaj olej często zajedziesz daleko. Na pewno dalej niż na tych full syntetykach wymienianych co 30 kkm.
Pozdrawiam forumowiczów
Panowie czytałem trochę artykułów ale jeszcze chcę się Was poradzić. Muszę wymienić olej w silniku i mam Millers XF longlife 5w-30 C2, którego zostało mi z wymian 3,5 litra (zawsze kupuje 5L i przy następnej wymianie wlewam to co zostało z poprzedniej). Muszę dokupić 1 litr i u kolegi którego właśnie zamówiłem części typu rozrząd itd. brak takiego na stanie. Czy mogę dodać 1 litr XF longlife 5w-30 c3? Taki obecnie posiada.
Ludzie przecież to są silniki oplowskie i po co przepłacać za wynalazki. Osobiście mam benzynę ale wcześniej mając Vectrę C i Insignia w dieslu lałem GM 5w30 dexos i wymiana co 12-14tys. Przebiegi po prawie 200tys od nowości i z silnikami nic się nie działo. Kos powie boże wymiana co 10tys się wymienia (bzdura) pomimo zaleceń producenta to co 30tys(kolejna bzdura). Moje Ople 30% jazdy spędziły na autostradzie i w sumie nawet co 15tys mogłem wymieniać. GM nie produkuję oleju jak i Selena to jest tylko nazwa opakowania. W GM swego czasu olej był dostarczany z CASTROLA tylko w opakowaniach GM i tyle w tym temacie.
Do 2013 roku silniki CDTi w Oplach były kupowane od Fiata (JTD). A GM jak i Castrol (często podrabiany) to raczej słaby wybór. W podobnych pieniądzach są lepsze oleje.
To, że przez 200k "nic się nie stało" nie świadczy o tym, że silnik jest w dobrej kondycji. Skoro ktoś ma chęć zadbać lepiej, to niech dusigroszy dolna część ciała nie boli :)
Btw. co zrobiłeś z 1.9 JTS, że ma 187 KM.
Kolega jeździ JTS...a to oplowski wynalazek.
Witam
Jaki olej polecacie do jtdm bez eko bajerow?
Ostatnio wlałem neste city pro 5w40 z dodatkiem ar9100 do silnika z dpf. Teraz bez eko, jaki olej mogę wlać żeby było dobrze czy nic nie zmieniać i produkt tej firmy nadal jest dobry czy coś od roku zmieniło się w tej materii?
Ogólnie śmigam po mieście, czasem jakaś trasa ale bez szału.. 5W30 będzie lepszy od 5W40?
Silnik jest w dobrym stanie nic się nie poci i nie tlucze.
Jeżeli nie masz ekologi, zalej 5w40, 5w30 jest zalecany ze względu na DPF ( niższe opory, niskopopiołowy itp) Neste jest jak najbardziej w porządku, ewentualnie możesz zalać Mequina SUPER LEICHTLAUF 5W40, LM 5w40 synthoil high tech <-- Tez bardzo dobre Oleje, ewentualnie możesz polecieć po bandzie i brać Amsolila 0w40 Signature Series ale cenowo wychodzi mały kosmos :D
No ok ale w czasie premiery 159 Selenia miała olej 5w40 z normą C3? Z tego co wiem ( może jestem w błędzie ) nie miała, stąd zalecenia 5w30, no chyba, że silnik 1.9 jtdm jest zaprojektowany pod 5w30 i korzystniej dla silnika nawet bez ekologii, jest lanie włąśnie 5w30 a nie 5w40..
Panowie pomożecie? Czym się różni olej Total Quartz 9000 5w40 od tego samego oleju ale z dopiskiem ENERGY? Chodzi o auto francuskie, a dokładnie Peugeota.
Włączając się do dyskusji, bo różne opinie czytałem w tym wątku czy do 1.9 JTDM 150KM z DPF właściwszy jest 5W30, czy 5W40? Czy 5W40 należy stosować dopiero w przypadku chipa itp.? Bo wątek ogólnie krąży wokół tematu a mało jest w nim precyzyjnych odpowiedzi?
Tak na szybko patrząc, to ENERGY jest nowszy, i ma świeższe aprobaty.
- - - Updated - - -
Wszystko zależy od tego w jaki sposób auto jest użytkowane, miasto, czy trasa, ostro, czy oszczędnie, itp.
Co do zastosowań przy filtrze DPF, mówią o tym normy "C" (w przypadku Alfy/FIATa C2 i C3).
Wszystko zależy od tego w jaki sposób auto jest użytkowane, miasto, czy trasa, ostro, czy oszczędnie, itp.
Co do zastosowań przy filtrze DPF, mówią o tym normy "C" (w przypadku Alfy/FIATa C2 i C3).[/QUOTE]
O normie "C" sprawa jasna i oczywista. Pytanie o lepkość: jeśli pół na pół - krótkie odcinki po mieście i ekspresówka (z chipem) to...,
a jeśli głównie trasa (chip) ale bez szczególnie ostrej jazdy (czasami tylko "przedmuchanie" DPF) to ...
Jeśli jeździsz raczej spokojnie to możesz wlać 5W30. 5W40 stosujemy, żeby zapewnić silnikowi lepszą ochronę kosztem zwiększenia oporów w silniku.
Ja chyba spróbuję teraz selenia wr 5w30 lub 40 bo jak miałem ta do DPF to nie ubywało ani grama a po przejściu na valvoline synpower 5w40 ubyło już ponad 1l na 6000km