jak niema, szukaj cewka V6 12v pasuje od innych modeli z takimi silnikami
http://allegro.pl/alfa-romeo-166-2-0...063864295.html
ja swój zapas sprzedałem komuś z forum za 100zł
Printable View
jak niema, szukaj cewka V6 12v pasuje od innych modeli z takimi silnikami
http://allegro.pl/alfa-romeo-166-2-0...063864295.html
ja swój zapas sprzedałem komuś z forum za 100zł
Dziękuję Andrzej.
Powiedz jeszcze czy to możliwe przy naszych cewkach, że to przez cewkę nie chodzi na 1 gar?
Czy na wszystkich by kulała równo?
raczej to nie cewka bo cylindry są parowane na cewce, wystarczy spojrzeć w schemat żeby widzieć że uszkodzony jeden zwój unieruchamia dwa cylindry
w teorii masz 100% racji
niemniej jednak mialem przypadek gdzie uszkodzona cewka (nie kabel, nie swieca) powodowal gubienie zaplonu na 1 cylindrze
tez nie wierzylem ze to mozliwe, ale w koncu podłożyłem cewkę od znajomego i jak ręką odjął.
wiec zakupilem nową i bylo po problemie
w
No dobra - podociskałem przewody na świecach i na cewce i znowu chodzi miodzio ... :banghead:
hejo wiecie może kto ma tablice z ramkami ?? ps
- - - Updated - - -
już mam gdyby co}:
Panowie czy ktoś kupił to padło z Radzynia które oglądałem rok temu za 1800 złotych?
http://www.forum.alfaholicy.org/imag.../2017/04/3.jpg
Sezon otwieram ktoś chętny na spota?
Wysłane z mojego E6653 przy użyciu Tapatalka
Ciekawe zjawisko dzisiaj podczas jazdy zaobserwowałem w swojej czarnej V6
przy mocnym dodawaniu gazu wskażnik ciśnienia oleju pikuje ostro w dół dużo poniżej zera gdy odpuszczam gaz wskazówka ciśnienia leci do góry.
Zupełnie odwrotnie niż powinno być
Elektryka szwankuje, najprędzej zegary Ci padają.
Czas kupic nowy czujnik bo mnie cholera bierze z tym czujnikiem
http://www.iparts.pl/czesc/czujnik-c...240-14500.html
Dzis gmertałem w swojej czerwonej 155V6 wymieniałem kolektor ssący i co przy okazji zobaczyłem.
Rozerwana harmonijka między przepustnicą a przepływką- wymieniłem
przerwany przewód wiązki(zielony) od sondy- naprawiony
masa kolektora- naprawiona
kolektor ssący- wymieniony
przewody powietrza od krokowca i odmy- wymienione
i tak auto odzyskało trochę mocy
jakby coś mogę mieć na zamówienie trochę taniej
z tego co sobię przypominam, to czujnik w naszych silnikach jes przykręcany przez przejściówkę M14 na M10.
Przykręcając bez przejściówki pasuje czujnik od poloneza lub bizona który ma gwint M14 i jest dużo tańszy
w tsie jest odwrotnie od poldka z przejściówką w ori bez. W v6 tak tez nie jest przypadkiem?
Właśnie w oryginale jest przejściówka, pamietam bo to wykręcałem czyli otwór M14 jest w głowicy silnika. Trzeba jeszcze pamietać że miejsce montazu czujnika cisnienia oleju się zmieniło (z podpory filtra oleju w drugą głowicę głowicy silnika) pod cewką zapłonową
Dziś dla pewności to sprawdzę
Moja najnowsza modyfikacja:
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...017/05/344.jpg
O matko!!!!!! dziwnie to wygląda koło na 5 śrub w 155 :D dystans redukcyjny?
Ale kształt jak dla mnie pasuje.
Z czego piasty?
Pablo powiedz mi na co i po co to robiłeś?? Fele w 155 oryginalne są piękne
[MENTION=192]Pablo.[/MENTION] - dobra zmiana! Ciekawe jak 155 na felgach GTA lub Zenderach Milano by wyglądała :D
[MENTION=19198]Pablo[/MENTION] jak mogłeś, no jak mogłeś zepsuć takiego klasyka? :D
A na serio- sam nad tym myślałem bo znalezienie fajnych kół 17' z rozstawem 4x98 to zawsze problem- bo albo są 4x100 na pływakach albo cena zabija albo poprostu są nijakie (Speedline 17' ze Stilo jako jedyne mi siadły wizualnie i były w normalnych pieniądzach). Do tego dochodzi pierścień centrujący albo toczenie większego otworu- a to nie zawsze ludziom pasuje.
JAk już będziesz po całym zabiegu to podzielisz się wiedzą techniczną? Czy to raczej zadanie z tych prostych- P&P?
Pablo, a nie lepiej było się od razu szarpnąć na zawieszenie kompletne GTV/Spider?
Nie chce mi się z tyłem tyle kombinować. Za dużo dłubania ze zbiornikiem.
Sprawdzę tylko czy sprężyny będą pasować, ponieważ są lepiej dostępne niż te do 155.
- - - Updated - - -
Póki co nie jest źle bez.
- - - Updated - - -
Prawie P&P, opiszę w wolnej chwili.
Z ciekawostek do zwrotnic od GTV pasuje magiel od 145 JTD. Miałem nowszy niż ten ze 155 i działa zdecydowanie lepiej.
Panowie problemik - ładowałem akumulator całą noc po czym auto rano postanowiło nie odpalić. Kręci jak głupie i nie odpala.
Pierwsza diagnoza mechanika - nie ma iskry. Sprawdził prąd i kazał zamówić cewkę.
Dzisiaj przyszła cewka - na nowej używce też nie odpala.
I teraz pytanie = kostka dochodząca do cewki ma 4 piny. Na jednym jest od dołu jest plus, jak z resztą?
Bo miernik nie pokazuje nic :(
Sprawdż bezpieczniki i przekażniki systemu ECu silnika te przy zbiorniczku wspomagania na grodzi i może warto sprawdzić masę bo często brak masy wiązki ECU prowadzi do unieruchomienia silnika.Podłącz próbówkę do plusa a drugi koniec do kolektora ssącego, musi sie zapalic żaróweczka próbówki jeśli nie to jest brak masy wiązki
Nie masz blokady Alfa Code bo jesli tak, to należy odpiąć jeszcze raz akumulator i ponownie podłaczyć bo często blokuje się w ten sposób układ zapłonu gdy jest spadek napiecia
przedlift nie miał immo, na pewno nie serynie