No normalnie jak w przedszkolu :D
Printable View
Jest nawet pokazana w negatywnym aspekcie.
Jest pokazana w przykładzie skomplikowanego infotainmentu, z czym akurat się nie zgadzam - bo ustawienia klimy czy radia są nadal na fizycznej gałce a wszystkie potrzebne funkcje są na wierzchu a nie schowanie nie wiadomo jak głęboko w menu, nie oczadzieli jeszcze do tego stopnia żeby wszystko było na ekranie dotykowym czy z doklejonym tabletem, stąd porównanie do Szmelcedesa i Kałdi (nawet MMI w Kałdi bez dotyku jest znacznie bardziej poplątany niż to w Giulii). Plastichromu nie ma (jest amelinium) ani czarnego fortepianu, sztucznego dźwięku u mnie też nie ma. Co zostaje? Turbo i za duże kola? Ojej.
praktycznie pelna zgoda z [MENTION=64069]anAlfaBeta[/MENTION], obsluga radia/multimediow jest zrobiona w miare prosto, jedynie zarzuty drobne mam odnosnie obslugi android auto - np jak juz mam kontakt wybrany w AA to nie zadzwonie na niego naciskajac sluchawke na kierownicy, tylko musze wcisnac glowne pokretlo- brak jednego schematu z obsluga gdy tel nie jest podłączony przez aa. w aa w apce telefon pokretlo w lewo otwiera menu telefonu zamiast wracac np do glownego menu. obsluga ewidentnie projektowana przez innych inzynierow, ale jakos w miare intuicyjna wiec czlowiek sobie radzi po chwili przyzwyczajenia.
sztuczny dzwiek silnika mam w Dynamic, ale on tylko jest niedominujacym dodatkiem, nie slychac go az tak wiec poki co nie mam motywacji zeby go w jakis sposob wylaczyc.
do usuniecia - duplikat
Chyba nie było: https://vimeo.com/201788586 :)
Cześć,
Jestem po jazdach Alfa Romeo Giula (samochód znajomego, wersja Super z wieloma dodatkowymi pakietami 2.0 TBi 200KM) i Peugeot 508 II First Edition. Przytaczam akurat te modele, gdyż najbardziej mnie interesują jeżeli chodzi o perspektywę zmiany samochodu.
Zacznę od pierwszego kontaktu- Zarówno Peugeot jak i Alfa Romeo prezentują się wyśmienicie, są to w mojej opinii jedne z najciekawiej wyglądających aut w segmencie, design 508 jest agresywny, sportowy, Giulia zaś jest w idealnym balansie pomiędzy sportem a elegancją.
Wnętrze- Peugeot prezentuje się świeżej, ale nie ukrywajmy, jest to znacznie młodszy samochód, Peugeot jest także lepiej wyposażony, nawet porównując z Giulią Veloce, Peugeot oferuje więcej- dotykowy ekran, wirtualny kokpit, światła w technologii full LED, Night Vision, kamera 360 st., więcej ustawień adaptacyjnego zawieszenia, lepsza nawigacja (TomTom), ładowarka indukcyjna, lepsze w odsłuchu audio (Focal), elektrycznie podnoszona i opuszczana klapa bagażnika, więcej schowków, ambientowe podświetlenie wnętrza, fantastyczne wycieraczki ze spryskiwaczami w ramionach, rozpoznawanie znaków, regulacja wysokości pasów bezpieczeństwa, aktywne wspomaganie kierownicy, system wykrywania zmęczenia kierowcy (IMO zbędny bajer), czujniki parkowania z tyłu z funkcją ostrzegania o ruchu poprzecznym, automatyczne parkowanie (kolejny zbędny bajer), podgrzewana przednia szyba, elektro-chromatyczne lusterka boczne (nie pamiętam czy Giulia też to ma) itd. Wnętrze jest bardziej funkcjonalne w 508, obsługa i ergonomia także, wszystko jest dość instynktowne, podobają mi się fizyczne klawisze szybkiego dostępu, większa ilość schowków. Giulia jest elegancka, ukierunkowana na klasykę, jeżeli chodzi o sam design wnętrza, uważam, że w obu samochodach wygląda on bardzo ładnie, schludnie i elegancko. Bagażnik ma taki sam litraż, ale dostęp i ustawność lepsza jest w Peugeocie, ilość miejsca w kabinie dość porównywalna, bez problemu znalazłem sobie miejsce, nawet na tylnej kanapie, choć w obu modelach miałem ograniczone miejsce nad głową (mam 184 cm wzrostu).
Wrażenia z jazdy- Silnik i układ jezdny lepiej spisuje się w Giulii, nie jest to ogromna różnica ale wyczuwalna, zwłaszcza jeżeli chodzi o bezpośredniość układu kierowniczego. Kierownica lepiej leży mi w Giulii, w 508 jest dość mała- jest to dość dziwne uczucie i trudno się do tego przyzwyczaić. Zakręty oba auta pokonują bezbłędnie (Peugeot jest na szerszych oponach), właściwie nie mam do czego się przyczepić- oba auta zachowują się stabilnie zarówno w ciasnych jak i szybszych zakrętach, oraz przy prędkościach autostradowych. Przyspieszenie lepiej czuć w Giulii, silnik jest żwawszy i pomimo, że ma mniej koni mechanicznych, to jednak różnicę da się zauważyć (wyższy moment obrotowy, prawdopodobnie przebieg mocy i momentu obrotowego, masa własna pojazdu), RWD daje więcej frajdy z jazdy. Skrzynie biegów w obu przypadkach są dobrze zestrojone, ale ta w Giuli ma chyba krótsze przełożenia. Wspomaganie przy wyższych prędkościach jest lepsze w 508, układ hamulcowy lepiej wyczuwalny jest w Peugeocie. Peugeot ma zdecydowanie lepiej wyciszoną kabinę i bardziej komfortowo zestrojone zawieszenie.
Pragnę tylko zwrócić uwagę, że porównuję bazową wersję silnikową Giulii z topową, dostępną w 508. Gdyby porównać np. 2.0 TBi 280KM 400Nm 4x4 z 1.6 PureTech 225KM 330Nm, była by przepaść. Peugeot ma wypuścić 300KM, hybrydową wersję, ale to dopiero chyba za rok, nic nie wiadomo o cenach i o tym, jak to wpłynie na właściwości jezdne 508.
Z moich odczuć:
Prowadzenie, osiągi, frajda z jazdy- Giulia
Wyposażenie, ergonomia, komfort- 508
Design- rzecz gustu, oba samochody prezentują się wyśmienicie, zarówno w środku jak i na zewnątrz.
ilość miejsca- porównywalna z lekkim wskazaniem na 508. Zaraz pojawi się wersja SW, tutaj Peugeot będzie miał przewagę.
Jeżeli macie jakieś pytania, bądź też mieliście możliwość porównania tych modeli i macie jeszcze jakieś spostrzeżenia, napiszcie tutaj.
Francuski test/porównanie Giulia vs 508:
https://www.youtube.com/watch?v=RqAXuLkvbmw
Fajne porównanie. Zacne auta. Od siebie dodam, że dla mnie z zewnątrz Peugeot jest zwłaszcza z przodu mocno nijaki. W środku pełna awangarda:) Gulia jest spójna z zewnątrz jak i wewnątrz.
Wybacz ale siedziałem w tym peugeocie i tak marnych plastików to nawet w Tipo nie ma. Serio z tyłu tragedia. Przy nim Giulia to luksus na wysokim poziomie. Bardzo się rozczarowałem tym modelem jeśli chodzi o wnętrze. Z zewnątrz bliżej też jakiś wygląda jakoś tak tanio. Co do jazdy nie wypowiadam się bo nie jechałem ale mogę się założyć że właściwościami jezdnymi do Giulii raczej startu nie ma :)
Co do multimediów i bajerów to bije Giulię na głowę bo ta oferuje niewiele więcej niż 159 czyli lata ok 2005 :)
Mam pytanie [MENTION=74950]Lober[/MENTION] Czy w Peugeot da się wyłączyć kontrolę trakcji?