-
Gazowo-olejowe może były, poduszka gazowa, a reszta olej. Generalnie to same olejowe na 100% były w fiatach a u nas gazówki, w 145/6 na 100%, a może w 155 tylko niektórych?
Same olejowe podobno lepsze na nasze Polskie drogi i "miększe", ale nie wiem, czy to na 100% prawda.
-
Tak, gazowe są twardsze, jak ktoś lubi dobrze czuć auto to gazówki lepsze, jak chcesz dupowóz to olejówki.
-
Przyczyną słabości mojego autka był obrobiony wałek rozrządu. Wstawiłem oryginał od Kasztelana i śmiga. Niestety żre olej :( ale chyba nie ma Alfy bez kolców. Pewnie mechanior mi tylko powiedział, że uszczelniacze zaworów wymienione, a tak naprawdę siedzą stare. Mimo wszystko w trakcie remontu popełniłem pełno gaf - przede wszystkim zacząłem od jednostki 1,8, a chcąc iść w moc trzeba było zaczynać od 2.0. A więc pytanie - czy 2.0 TS z Alfy 164 z lat 90-tych (bez rozdzielaczy na wałkach) będzie pasował na zasadzie plug-in do Alfy 155? Skrzynia taka sama?
-
Z tego co wiem 2.0 ze 164 podejdzie bez problemu. 1.8 ma mniejszy skok więc lepiej się kręci. Uturbić go i będzie git.
-
Będą 2 litry - przemyślałem wiele moich błędów zrobionych przy remoncie tego silnika i postanowiłem zbudować coś nowego dla Maliny :) Autko jest tego warte. To oczywiście pieśń przyszłości, ale myślę już o dwulitrówce zrobionej dobrze od podstaw.
-
Kup sobie książkę JK i zrób wg tego, w zupełności wystarczy, chyba że będziesz uturbiał.
-
Zdrowa seria pięknie jeździ, przykład 2.0 Piotrka...
-
Kurde, Maicher, nie strasz mnie z tym wałkiem, bo ja też tam oddawałem :P Trzeba było zapytać u Świątka ^^ Może jeszcze byłby coś warty przy dużym stopniu sprężania, bo oni chyba tną wznios na pałę a to zwiększa czas otwarcia.
A co do żarcia oleju, zrób próbę olejową. Na oko - uszczelniaczami leci, jak rano po długim postoju puści niebieskiego dymka, a pierścieniami jak go przegazujesz na postoju ponad 5 tys. obr/min i wtedy widać dymek - ale to pewnie wiesz.
Aha, i w PL nie zrobisz dobrze silnika, bo każdy mechanik podchodzi do Twoich wymagań jak do fanaberii, ale jak chcesz, to polecam zakład Auto Szlif Dziak, Stefan Staszczak - ten gość zrobi Ci motor od podstaw, jak chcesz, wg Jima K :) Mój robił, naprawdę w porządku facet. Wyślesz wszystko do nich, wróci obrobione, części też mają w dobrych cenach. Tylko potem potrzebujesz jeszcze jednego ogarniętego na miejscu, żeby to w porządku poskładać. I weź poprawkę, że np. panewek do 2.0 szukałem 2 miesiące :P
-
Rafał, Twoje, a raczej Twojego brata 1.8 też pozytywnie zaskakuje. Rzmudzior, można znaleźć ludzi którzy to dobrze robią, jak chcesz maicher to ja mam dobry zakład, ceny ciut wyższe niż standard ale chłopaki robią silniki dla 4turbo więc to mówi samo za siebie, jak ja u nich byłem to mieli też 2 albo 3 NORDy na kapitalki więc TS'a zrobią z palcem w ... ekhm...:)
-
chcesz remoncik to zapraszamy do www.flar-ital.pl :)
nie ma rzeczy nie do zrobienia... po średnim remoncie mój 2.0 TS 8V śmiga aż miło