Nie ma reguły takiej. Raczej można celowac w utrzymanie tej samej lepkości w 100C jeśli po tuningu temp oleju stale wzrosła o 10C.
Printable View
Mam jeszcze pytanko: Czy można by było zmieszać oleje MILLERS 5W30 C3 EE
MILLERS OILS XF LONGLIFE C2
MOTUL 8100 X-CLEAN FE 5W30 5L C2 DEXOS2 bo w sumie zostało mi ich z poprzednich wymian, a szkoda pozbywać się.
Ostatecznie na lato zalałbym MILLERS 5W40 C3 EE i potraktował ten zabieg jako płukankę trwająca z 3-4kkm z dolaniem płukanki Archoila (filtr oczywiście byłby wymieniany). Czy to raczej głupi pomysł i niewarty rozważania?
Co sądzicie o takim oleju AMSOIL European Car Formula 5w40 Classic ESP do 2.4 bez eco ? Jakies inne propozycje ? Dosc ciezka noga + wiekszosc czasu miasto.
Czy ktoś może mi wytłumaczyć tak konkretniej jak to jest z tymi olejami czy jak ma się Ekologię to inne oleje a jak nie ma to inne ? Co to C1 , C2 , C3 oraz to FE ? Ja nie mam eko ani klap ani dpf ani EGR a olej posiadam Motul 5w30 8100 x-clean C2/C3 FE .. czy to dobry olej gdy nie mam eko ?
Reasumujac bez względu na firmę (chociaż nazwy jakie tu czasem podajecie to sprzedawcy nigdy nie słyszeli np Neste:) należy stosować olej który ma odpowiednie normy.
Tu dobrze gdyby się Pablo wypowiedział jakie to powinny być..?
Jeśli 5w30 to opory są mniejsze, olej szybciej dociera do smarowanych elementów ale silnik nie powinno się eksploatować z przeciążeniami - 'ciezki but'
Natomiast 5w40 jest gęstszy i bardziej pasuje do jazdy bardziej dynamicznej i na dłuższe trasy, także w miesiącach cieplejszych nie odczujemy jakiegoś większego spalania z tym związanego.
U siebie na 5w40 Neste zauważyłem, że w miesiącach zimowych (zanim silnik się rozgrzeje -czyli też rozprowadzi olej ect..) spalam średnio do 1l ON więcej niż w miesiącach ciepłych(staram się pomijać jakość paliwa, tankuje na Orlen i Lotos) na tej samej trasie na tych samych oponach(letnich bo zimy nie mamy). Teraz po zmianie miejsca zamieszkania do pracy mam o wiele blizej można powiedzieć, że jeżdżę praktycznie samo miasto to też 5w30 będzie lepszym rozwiązaniem.
Niekoniecznie cyt (...)gęstszy(...) ale na pewno bardziej lepki w temperaturze pracy. Biorąc pod uwagę oznaczenie 5W temperatura pompowalności w niskich temperaturach będzie podobna.
Inaczej jeszcze ujmę pytanie czy dla mojego silnika 2.0 Jtdm 170 KM ten olej MOTUL jest bezpieczny ?Nie mam EKO brak egr , dpf i klap . Kupiłem ten Motul X-clean FE C2/C3 5w30 .. zdjęcie dla podglądu https://image.ceneostatic.pl/data/pr...3-5w-30-1l.jpg ... Proszę o pomoc czy ten olej jest bezpieczny dla mojego auta i mogą na nim jeździć bez oboaw ?
Dodaj AR9100 i będzie OK
A czy ktoś stosował GULF FORMULA G 5W40???
Wysłane z mojego P2 przy użyciu Tapatalka
Dzięki po prostu bałem się czy on może być bo to olej z silnikami do dpf a ja takowego nie posiadam więc pytam .. dzięki ;)Cytat:
To dobry olej , śmiało używaj i będziesz zadowolony. Żadne cud dodatki kompletnie niczego nie dokonają chyba, że chcesz połechtać swoje placebo.
opisałbys jak działa jakies testy ? coś więcej ?Cytat:
Stosowaleś AR9100?
Alergia na Internet? :)
http://sklep.archoil.pl/?product=ar9100
O AR9100 było tutaj już setki razy... jeśli ktoś nie ma eko a kupił olej o zredukowanej ilości dodatków przeciwzużyciowych oraz TBN to szczególnie polecam AR9100 aby uzupełnić i znacznie podwyższyć poziom ochrony jak i podnieść TBN o ok 3.5mg KOH/g czyli docelowo nawet wyżej niż większość full saps na rynku. Do tego tarcie spadnie do 0,037 a standardowo w olejach eko jest 0,11-0,12 czyli spora odmiana.
Dzięki wielkie za wytłumaczenie .. Jeszcze mam pytanie , czy do Motula mam to dolać czy motul dostatecznie jest dobry .. ? Albo zupełna zmiana oleju do którego nie będzie potrzebne AR9100 , jest jakiś olej tak dobry ? Słyszałem o Millers .. czy jednak i tak warto dolać do takiego Millersa ten dodatek ?
Wszystkie oleje które nie spełniają kryteriów C3 itd
Wysłane z mojego P2 przy użyciu Tapatalka
rozumiem , czyli nawet jak olej za 1000 zł to i tak warto dolać :D mniej tarcia dłuższa praca silnika :D https://www.youtube.com/channel/UCLQ...z4Ua1IA/videos
- - - Updated - - -
jak myślicie warto wzorować się na tych testach ? widzę , że zajebiście dobrze wypadł Xado Nova Drive 5W30 ... zna ktoś ten olej ?
https://docs.google.com/spreadsheets...pgg/edit#gid=0
Tutaj jest zestawienie wszystkich ...
mam diesla z pełną ekologią - 2,0 jtdm z przebiegiem ponad 200 tys. Zalany olej to 5w30 ravenol vmp. Warto dolac jakis dodatek do oleju?
Olej do : Alfy Romeo 159 JDTm 16V 1.9 110 KM
Jest taki :
Klasa lepkości :
SAE 5W-30.
SAE 5W-40. ACEA B4 lub ACEA C2
SAE 0W-40
Kwalifikacja FIAT 9.55535-S1
Np: taki olej
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...019/01/309.jpg
Castrol Magnatec,Stop-Start C2, 5W-30,
(5 litrów )
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Silnik Opla jak w Vectrze C Z19DTH i powiem wam tyle że na oleju GM Dexos II 5/30 zrobiłem 260tys od nowości i ta Vectra nadal jeździ na tym samym oleju. Wymiana co 12-15 tys. Także jak ktoś nie ma co robić z kasą to niech się bawi w laboranta... CZY GM produkuję oleje ? Odpowiedz brzmi NIE. Jest to znany producent .... oleju który wlewa w butelki GM.
Tym samym nie płacisz za reklamę jak w przypadku markowych olei, które są sponsorami wielu wydarzeń. Specyfikacja ta sama co Mobile i wiele innych. Kilka lat temu widziałem fakturę skąd przychodzą opakowania z olejem GM do ASO
W Alfie śmigam na Vavoline 5/40 bo tu jest JTS.
Mam pytanko jaki olej byście polecili do 159 SW 2,4 JTD Q4 dpf jest kalpe wirowe aut czy motul 5w40 x clean jest odpowiedni taki mi zasugerowali w sklepie ?
Ten Motul to taki średniak, ale X-Clean jak najbardziej pasuje do Twojej konfiguracji. Do DPF olej powinien mieć ACEA C3.
Ja do swojego 1.9 JTDm leje Millers 5W40 EE ;) Pasi pod Dpf'a i bez ;) Jedna rzecz którą zauważyłem, to że motor nawet na zimno pracuje na nim bardzo miękko i wręcz przyjemnie. Wcześniej właśnie lany był Motul 5W30 pod Dpf'a i czy zimny czy ciepły tak jakoś twardo to chodziło :/ ... Jutro po raz drugi wlatuje właśnie Millers i teraz już bez DPF... ;)
Mam ten silnik. Jeżdżę na x clean 5W40. Bez zarzutu. W BMW 320 d to samo. Bez zarzutu.
Mam drugą 159 1.9 JTDM 150km, do poprzedniej lałem Millersa, w obecnej 159 wywalony DPF, w planach chip i leję GM. W przypadku nowych aut z wysilonymi TSI, TFSI jasne, że lepiej lać coś możliwe najlepszego, ale do starego klekota? come on... Moim zdaniem przerost formy nad treścią i dobrze działający marketing szczególnie na fora hobbystów AR itp.
Niech ktoś powie, że miał zauważalną różnicę między Millersem, a GM, miałem te auta jednocześnie, jedna zalana Millersem EE 5w40, druga GM 5w30 i naprawdę żadnej różnicy w pracy, a ta zalana GM miała ponad 80 tyś więcej przebiegu.
Moim skromnym zdaniem to co piszecie ma sens, jak dla mnie byle był pełen syntety i jest gIT