Własnie problem w tym ze mam dwa komplety opon 225 przod i 255 tył, a tylko jeden zestaw felg. Obecne felgi oryginalne chciałem dac na zime a te PSW kupic na lato..
Printable View
Własnie problem w tym ze mam dwa komplety opon 225 przod i 255 tył, a tylko jeden zestaw felg. Obecne felgi oryginalne chciałem dac na zime a te PSW kupic na lato..
Na 8" 255 może być za dużo.
Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka
na 8" max to 245 a optimum 225 do 235
giulia jest sprzedawana dla 18x8 cali z oponami 225 rf, z tego co widziałem, jedynie.
czy ktoś wie jak jest z kwestią homologacji i tak naprawdę możliwością kwestionowania wypł odszkodowania przez ubezpieczyciela jeśli:
a) Dam dystans
b) oponę 240
c) nie rf
?
Pytam formalnie, a nie czy "u mnie w bmw 3 kapeć wystaje 10 cm za nadkole i nie było problemu".
Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka
tego typu tematy są dyskutowane na każdym forum motoryzacyjnym od lat i nigdzie nie widziałem solidnej odpowiedzi. ja to odbieram tak, że jak ta modyfikacja przyczyni się do szkody, to ubezpieczyciel albo odmówi wypłaty albo zmniejszy i generalnie może być potrzeba sądzenia się z nimi latami.
A) + B) to już nie przejdzie
Któryś kolega forumowy ma założone wszysttkie 4 zimowe 245/40R19,
Przy wypłacie odszkodowania z OC sprawcy - nie zakwestionują, ale mogą odmówić wypłaty np za dystanse.
opony run flat to opcja, więc za to na pewno zapłacą.
Przy wypłacie z AC- to już trzeba czytać , co każdy z ubezpieczycieli ma w polisie zapisane.
Osobiście nie spotkałem się z tym by coś zakwestionowali - tylko brak opon zimowych w zimie .....
Dystans to dodatkowy, nieprzewidziany przez producenta, element. Ubezpieczyciel chętnie skorzysta z okazji, żeby odmówić wypłaty z tego powodu.
Być może uda się wygrać sprawę w sądzie. Co z tego jednak, skoro będzie to najprawdopodobniej trwało kilka lat. Biegli etc.
Wysłane z komputera przy użyciu klawiatury.
no bo jak dasz oponę 245 przy 8" felgach to zostaje Ci jakieś 5mm żeby zlicować oponę z górą nadkola zarówno przód jak i tył - sprawdzałem u siebie wczoraj. jest trochę problem z dystansami typu 5-10mm (ze względu na to ile wystaje centrowanie z piasty w AR i na 7mm podfrezowanie w feldze ori), choc jest specjalne rozwiązanie na alfisti.net (10mm na pewno, nie wiem jak inne szerokości) z kołnierzem ukształtowanym idealnie pod ori felgi z Giulii/Stelvio - to daje pewne możliwości. jak masz nie ori felgi (mniejsze podfrezowanie), to jeszcze jakiś przelotowy dystans typu 5-7mm by dało się założyć, ale do ori to IMHO 3mm żeby było bezpiecznie (centrowanie na kilku mm siedzi na kołnierzu piasty).
Przy okazji zapytam. Czy dystanse Eibacha 15mm te z system2 pasują OK na piastę czy trzeba kupować np 16mm albo trochę zdjąć/zeszlifować kołnierz piasty żeby weszły 15? Ja nie mogę kupować tych specjalnych dystansów z alfisti.net, bo też chciałbym ich używać z felgami zimowymi nie-ori a one mają małe podfrezowanie w otworze (standardowe).
I kolejna sprawa, ktoś ma doświadczenia z zakładaniem łańcuchów do Giulii przy dystansie 15mm (i obniżonym zawiasie)? mam 7mm oczka skręcane (Pewag Servo Sport o ile pamiętam). Jeśli to nie przejdzie to kupiłbym tylko dystanse na przód typu 15mm, a na tył na zimę (felgi nie ori) najwyżej dałbym przelotowy typu 5mm (centrowania wspólnego będzie ciągle ze 4mm to chyba dość bezpiecznie)?
Założyłem dziś zimowe opony do Stelvio ( a zapowiadają upały ;-) ). Wybrałem opony Goodyear Ultragrip, felgi wziałem najtańsze RIAL i to okazało sie bardzo dobrym wyborem po sprawdzeniu na maszynie - świetnie obrobione, równe i wyważone - na zimę w sam raz. Czujniki wziąłem oryginalne z ASO -cenowo na poziomie allegrowych substytutów, więc bez sensu byłoby sie boksować z wynalazkami. Czujniki od razu samoczynnie się wgrały do systemu i nic nie trzeba było robić. Koszt całości dla ciekawych - w zaokrągleniu 5780 zł plus 100 zł wulkanizator. Rozmiar opon 235x55 x 19cali. Całkiem tanio (wzglednie tanio).