-
U mnie problem zniknął waz z mrozami. Czyszczenie jest dobre, ale warto również po prostu czasem mocniej przegonić auto po trasie, przypomnieć, że ma obroty powyżej 3k i sprawdzić wtyczki od wszystkich czujników, a do tego psiknąć je contact sprayem.
-
Witam.
W mojej Alfie 147 115KM 2004 traci przyspieszenie przy obrotach 4000,puszczę gaz i po ponownym naciśnięciu idzie dalej...strasznie mnie to denerwuje.
Zmieniony overboost na nówke,czujnik doładowania w kolektorze ssącym,zaślepiony EGR,turbina po czyszczeniu geometrii,przewody ciśnieniowe nówki,filtr paliwa zmieniony na manna,przepływomierz sprawdzony i wyczyszczony,przepustnica czyściutka,filtr powietrza nowy,najdrozsze paliwo zatankowane,a wkurzające odjęcie mocy pozostaje...
Jak moze być jeszcze tego przyczyna ?
Pozdrawiam serdecznie kolegów...
Ponadto te wymienine części posiadam,które okazują się dobre,jak ktos cos potrzebuje to prosze o kontakt.
-
Dziwne :) Ale w sumie w diesel'u w tym zakresie obrotów nie ma już momentu, to nie benzyniak ;)
-
Ten silnik nie przyspiesza powyżej 4000obr/min - masz wszystko ok
-
No to ciekawe,silnik się kręci do 5,5 tyś obrotów,jak odpuszczę gaz i nacisnę znowu to dalej przyspiesza do 5 tyś obrotów...
Ale jeśli wszyscy tak mają,to być może wina max momentu obrotowego...z tym bym się zgodził.
Dziekuje wszystkim za odpowiedzi.
-
Witam!Moj problem polega na tym ze gdy depne mocno na gaz 3-4 biegu przy ok.2500-3000 obr./min. autko potrafi zamolic,tak jakby turbinka na chwile przestala dzialac,ponadto zapala sie kontrolka wtryskow,po puszczeniu gazu kontrolka gasnie!Na kompie blad czunika doladowania,czujnik wymieniony i nic,dalej to samo,egr zaslepiony,przeplywka jakis czas temu wymieniona na nowa Boscha!Podejrzewam zmienna geometrie turbiny tylko czy czysczenie pomoze?
Wysyłane z mojego LT15i za pomocą Tapatalk 2
-
Z pewnością masz racje...ale czujnik doładowania to był błąd chwilowy,nie stały...nowy nic nie pomoże,bo jest błąd tylko wtedy kiedy za mało powietrza dostanie.Geometrie sprawdź najpierw zasysając ustami powietrze...czy chodzi sztanga luźno...jesli nie to rozbiórka turbiny...ja juz to przeszedłem,po złożeniu wszystko ok.A przewody podcisnieniowe sprawdzałes,lepiej je wymienić...
Daj znac jak do tego juz dojdziesz.
-
Sztangę można sprawdzić za pomocą FES/MES (zakładka "test"). Jeśli wyskakiwał Ci MCSF, to na pewno zostawił po sobie ślady w ECU. Najprawdopodobniej masz problem z przeladowaniem turbo. Zobacz jak porusza się sztanga podczas testu i przyjrzyj się w pierwszej kolejności wężykom podciśnienia.
-
A wiec sztanga stoi w miejscu i teraz nie wiem co robic,trzeba bedzie rozebrac turbine i sprobowac ja przeczyscic,sam raczej tegp nie zrobie wiec zostaje mi mechanik,ciekawe jaki to bedzie koszt i czy to pomoze?
Wysyłane z mojego LT15i za pomocą Tapatalk 2
-
Najpierw to napisz jaki masz silnik, bo od tego zależy sposób sterowania zmienną geometrią turbiny. Czujnik to miałeś dobry tylko wykrywał niewłaściwe ciśnienie.