Pomierzyłem i nie namierzyłem rezystora 120 om :(
Printable View
Pomierzyłem i nie namierzyłem rezystora 120 om :(
Ja swoje, Ty swoje.
pablo przecież Ty już masz usunięty rezystor. Co to za interfejs dokładnie masz?
Chodziło mi o model :) Są tak skonstruowane ELMy, że nie ma w ogóle opcji połączenia się we Fiatach z czymkolwiek prócz ECU. Sprawdzone empirycznie.
Kupię inny i zobaczę. Wypróbowałem już dwa elm-y i lipa,ale jak to mówią do trzech razy sztuka [emoji3]
Bo to z ELMem wspólną ma tylko podrobioną nalepkę... Nie kupuj przypadkiem "v 2.1" bo to w ogóle praktycznie nie chce działać z FES/MES, czasem działa ustawione jako OBDLink a nie ELM.
Witajcie.
Kupiłem kabel od Viakena http://viaken.pl/pl/nowy-polski-elm3...scan-2013.html , dodatkowo zakupiłem adapter, żeby móc łączyć się z ksenonem i ABSem. Program to FES 3.6 wersja pełna. Alfa 159, 2.4, 2006.
Ku mojemu zdziwieniu kablem mogę podłączyć się tylko pod sterownik silnika, tam wszystko działa, jednak inne systemy jak np. serwis, klimatyzacja, poduszki nie. Wywala mi bład z podłączeniem ECU i radzi abym sprawdził interfejs lub port COM. Próbowałem łączyć się jako COM1,2,3,4 jednak dalej to samo, działą silnik reszta nie. Po podłączeniu adaptera da się połaczyć z ksenonami i ABSem.
Wiecie może co jest nie tak? Irytuje mnie to, pisałem do nich i pytałem jaki mam kupić aby wszystko działało i nie działa. Kolega z forum kupił u nich kabel 5 lat temu i wszystko hula jak ta lala. Ten miał być szybszy, amerykański i drogi. Ustawienia porównywałem z tymi, które ma kolega, jego kablem i komputerem łączyliśmy się normalnie z moim autem.
Nie wiem czy to wina kabla czy po prostu coś jeszcze trzeba przestawić. :(:confused:
Ten kabel inaczej się ustawia niż typowy elm, przykładowo trzeba wybrać w ustawieniach interfejs obdlink zamiast elm, druga sprawa to taka, że zależnie na jakim porcie instalowaleś sterowniki to taki port trzeba wybrac w ustawieniach do tego kabla. Port można podejrzeć z menedżerze urządzeń. Jest kilka takich niuansów. U mnie ten kabel śmiga ale też miałem podobne problemy na początku, tzn nie wiem czy do końca mam ten sam bo mój chyba nie amerykański, zalatuje mi bardziej dalekowschodnią azją;)