Takie trochę OT ale jednak w temacie.
Czy ktoś ma do czynienia z QV manual i QV TCT?
Czy z automatem ten samochód po fl faktycznie średnio potrafi spalić nawet 1,5l mniej?
Printable View
Takie trochę OT ale jednak w temacie.
Czy ktoś ma do czynienia z QV manual i QV TCT?
Czy z automatem ten samochód po fl faktycznie średnio potrafi spalić nawet 1,5l mniej?
Racibórz - Wrocław. 60km krajówka 60-100km/h 7,1l, później 100km A4 z prędkościami 130-150km/h + korek 10 minut na autostradzie i korek 20 minut na wjeździe do Wro. Średnia 8,4.
Raciborz-Krakow, wysokie tempo, na A4 srednia 180km/h, z przodu bmw 428i wiec bylo co gonic. 11,5L
Whoa, szacunek! Jak Ty to zrobiłes?! Rozumiem, że QV'ka, ale ja kiedyś jechałem Balice-Brzęczkowice i czas od bramki do bramki (wg. paragonów) miałem 18 minut, co mi dało ledwo średnią 162 km/h, a zasadniczo poniżej 2 paczek nie schodziłem... Nie wiem co bym musiał zrobić, żeby mieć średnią 180.
Informacyjnie dodam, że przy takich przelotach 1.4 MA pali ok. 14 (przy dystrybutorze), więc co 400 km i 2.5h trzeba robić przerwę. ;)
Jak 14 to wcale nie tak źle - skoro przy 90 km/h pali około 7, to 2 razy wyższa prędkość, 2 razy wyższe spalanie. Dla mnie OK :).
świeże bmw załatwiało pusty lewy pas, u mnie też pewnie 14 ale połowa trasy to krajówka była stąd średnia 11,5 (2 lekkie osoby i z wiatrem za bmw)
O dziwo teraz zrobiłem znowu trasę Racibórz - Wrocław w deszczu na All Weather i 4 osoby = 9l (patrz wyżej 8,4). Hmmm na All Weather pali więcej czy jak doskoczyła jedna osoba to wzrosło spalanie o 0,6l ? o.0
Dość dawno nie kasowałem Trip B, uzbierało się 9200km, spalanie 9.5 l/100km.
Generalnie jeżdżę krótkie odcinki na trasie i miasto, dłuższe trasy sporadycznie. A i nie jeżdżę w stylu "dynamicznie ale bezpiecznie" :P
u mnie średnia z 12 000 km 9,56 l/100
Mito 1.4 MA 135KM krótkie trasy po małym mieście 9.5l przy spokojnym wciskaniu gazu.