Wielkie dzięki :)
Nawet nie wiesz jak mi pomogłeś. Dla mnie zima to czas stali i balonów :) Po za tym żadne auto na stalowej feldze nie będzie wyglądać "kozacko"
A to że auto jest wyżej to akurat dla mnie jest plus (przynajmniej w ziemie).
Printable View
Co myślicie o nowych uniwersalnych ( całorocznych) oponach Falken euroall season as200 ? w rozmiarze 215/55/R16 ?
Mało śmigam, 90% w mieście więc dla mnie to chyba byłby sensowny wybór. Komplet nowy można mieć za 1300zl.
Cała Ameryka i Kanada jeździ na całorocznych a przecież zimy też tam mają.
Dobry wybór. Będziesz zadowolony - troszkę kompromis ale daje radę.
Czy praktykuje ktoś opony zimowe rozmiar 19"?? Zima nadchodzi i zastanawiam się czy nie wrzucić zimówek na oryginalne felgi TI 19"...
Ja bym brał 19 zimówki, chociaż pewnie zaraz zostanę skrytykowany. Wiadomo, że jak mniejsza opona to zwykle też węższa a takie lepiej sobie radzą z luźnym, głębokim śniegiem. W większości jednak jeździmy zimą w warunkach normalnych a nie ekstremalnych (no chyba, że gdzieś offroad lub w małych miejscowościach gdzie nie odśnieżają). Z tego co widzę masz wpisane Birminmgham a w UK to zimy chyba nie są tragiczne.
Nie przepadam za małymi felgami, uważam np że 159 z 16" felgami wygląda trochę jak polonez. Nie mówiąc już o stalówkach. Ale każdy ma swoje zdanie.
Jeśli chodzi o zimy w UK to nawet nie myślałbym o zimówkach :-) muszę kupić tylko z tego względu, że każdego roku na święta jeżdże do Polski. Chciałem kupować komplet czyli fele 18" plus zimówki ale zastanawiam się czy jest sens wydawania pieniędzy tylko po to żeby w warunkach zimowych zrobić jedną podróż do Polski... Chyba faktycznie lepiej będzie wrzucić opony 19-tki.
Szukam zimówek.
Aktualnie mam 205/60 R15
Czy do mojego auta mógłbym włożyć 205/65? Nie będzie mi nigdzie obcierać?
Znalazłem opony nawet po cenie 125zł/sztuka firmy Profil i Collins. Czym takie mogą się różnić od tych za np 200-250zł?
Jeżdżę normalnie, czasami międzymiastowymi, nie szaleję.
edit: ups, nie sprawdzilem, ze to dzial nie od mojego auta ;)
Jakie et mają stalowe felgi w rozmiarze 16 cali dedykowane do naszych 159?
te które znalazłeś to nalewki. Do malucha nie do alfy :)
- - - Updated - - -
założ sobie 195/65/15 na zimę. Najlepszy rozmiar do twojej alfy. Nie wiem który masz rok ale z tego co pamiętam to przed lifty miały rozmiar 195/60R15 lub 185/65R15 Jak założysz 205/65/15 to będzie o 2rozmiary za duży. Bo już ten 205/60R15 jest większy niz ori ale pasujący bez problemu.
Ja polecam tak jak pisałem 195/65/15 u mnie 185zł szt Bridgestone z wysyłką.