dpar - kupiłem je w jakimś Tesco, obstawiam że oryginalne
Printable View
dpar - kupiłem je w jakimś Tesco, obstawiam że oryginalne
ja miałem już wymieniać Boscha po zimie, bo hałasowały na mrozie...a teraz cisza całkowita i super wycieranie - a założone w październiku 2016 :D
Już pisałem w tym temacie chyba, że problemem nie są wycieraczki, tylko kiepskie spryskiwacze szyby. Na deszczu wycieraczki pracują idealnie, bo ciecz jest na całej powierzchni. Spryskiwacze pokrywają nią jakiś tam procent szyby. Na prawej części jest sucho, podobnie między wycieraczkami. Brak cieczy = skrzypią, powstają smugi, woda nie rozpuszcza błota więc powstaje wrażenie kiepskiego zbierania.
I to jest prawdopodobnie odpowiedzią, czemu wycieraczki X u jednej osoby są ekstra, a u innej do niczego się nie nadają. Pierwsza zrobiła test w deszczu i jest zachwycona działaniem. Druga pojechała w trasę zabłoconą i zapyloną jezdnią, i klnie na kiepską jakość wycieraczek, bo nie zbierają, smużą i skrzypią.
No raczej nie widzę, żeby opisy się aż tak różniły, już nie dorabiaj ideologii
To może otwórz szerzej oczy... na samej jednej stronie:Cytat:
No raczej nie widzę, żeby opisy się aż tak różniły
Cytat:
potem Negotti I tez byly fajne
Cytat:
Negotti - najgorsze wycieraczki jakie miałem w samochodach ever.
Cytat:
Bosch ogólnie mam wrażenie robi szmelc - w drugim aucie w zasadzie zaraz po montażu wiedziałem że pieniądze w błoto poszły, bo smużą strasznie.
Przeczytaj wszystkie 85 stron, to zobaczysz, że padły tu chyba wszystkie marki wycieraczek i jeśli na jednej stronie ktoś pieje nad nimi z zachwytu, to trzy strony dalej okazuje się, że to szmelc niezdatny do użytku.Cytat:
ja miałem już wymieniać Boscha po zimie, bo hałasowały na mrozie...a teraz cisza całkowita i super wycieranie - a założone w październiku 2016
Rozumiem, jeśli dotyczyłoby to jednego modelu wycieraczek. Może wadliwa seria. Może podróbka. Ale praktycznie każdego? To oznacza, że albo ludzie mają różne wymagania co do jakości wycierania albo zmieniają się warunki użytkowania i stąd różnice w ocenach. Ocena jakości pracy wycieraczki nie jest trudna. Ma zbierać do czysta z całej powierzchni długości pióra i nie skrzypieć. Więc jak wytłumaczysz, że moje Bosche kupione ponad rok tamu cały czas spełniają swoją funkcję, a ty uznałeś swoje, za pieniądze wyrzucone w błoto, bo smużą?
Też wydaje mi się że dorabiasz ideologię. U mnie wszystkie marki były do bani i we wszystkich warunkach. Dopiero zmiana szyby pomogła na stałe.
Wysłane z mojego MI 5s Plus przy użyciu Tapatalka
To znaczy, że nie we wszystkich warunkach. Powodem u ciebie było uszkodzenie szyby, co powodowało uszkodzenie wycieraczek podczas ich normalnej pracy. Zmieniłeś szybę i nagle okazało się, że złe wycieraczki stały się dobre.
Więc POTWIERDZASZ, że moja teza jest słuszna. Jedni mają szyby w lepszym stanie i wycieraczki działają im lepiej i dłużej, inni w gorszym. Zatem nie ma to nic wspólnego z wycieraczkami...
Na trwałość wycieraczek wpływ będzie miało wiele czynników:
- warunki jazdy,
- czy samochód jest garażowany czy nie,
- czy parkowanie odbywa się w miejscu nasłonecznionym,
- stan szyby,
- skuteczność spryskiwacza szyb,
- jakość płynu do spryskiwaczy,
- nałożone na szybę powłoki odpychające wodę,
- tłuszcz i inny syf znajdujący się na szybie.
Należy się więc zastanowić, czy faktycznie problem jest z wycieraczkami, czy którąś z wyżej wymienionych przyczyn.
- - - Updated - - -
To znaczy, że nie we wszystkich warunkach. Powodem u ciebie było uszkodzenie szyby, co powodowało uszkodzenie wycieraczek podczas ich normalnej pracy. Zmieniłeś szybę i nagle okazało się, że złe wycieraczki stały się dobre.
Więc POTWIERDZASZ, że moja teza jest słuszna. Jedni mają szyby w lepszym stanie i wycieraczki działają im lepiej i dłużej, inni w gorszym. Zatem nie ma to nic wspólnego z wycieraczkami...
Na trwałość wycieraczek wpływ będzie miało wiele czynników:
- warunki jazdy,
- czy samochód jest garażowany czy nie,
- czy parkowanie odbywa się w miejscu nasłonecznionym,
- stan szyby,
- skuteczność spryskiwacza szyb,
- jakość płynu do spryskiwaczy,
- nałożone na szybę powłoki odpychające wodę,
- tłuszcz i inny syf znajdujący się na szybie.
Należy się więc zastanowić, czy faktycznie problem jest z wycieraczkami, czy którąś z wyżej wymienionych przyczyn.
Skoro jedne potrafią wycierać spoko (np Denso) a włożone w ich miejsce Bosche od razu są 3 klasy gorsze, to twierdze że jednak na mojej niewątpliwie starszej szybie, ten produkt nie nadaje się do użytku. Ale są takie które się nadają jak najbardziej. Tylko nie będę pod Boscha wymieniał szyby przecież.
Po kolei:Cytat:
Mój post w żadnym stopniu nie potwierdza, że przyczyną są spryskiwacze i zmienne warunki podczas testów.
1. Stwierdzam, że dziwnym jest iż jednym dane wycieraczki spisują się bardzo dobrze, a u innych nie działają już od momentu montażu.
2. Wysnuwam tezę, że prawdopodobnie nie jest to kwestia wycieraczek, ale którejś z innych przyczyn mogących wpłynąć na niezadowalającą pracę.
3. Ponieważ cechą wspólną każdej 159 są kiepskie spryskiwacze, podaje ten powód jako jeden z możliwych powodów dlaczego jedni narzekają, a inni nie. Kiepskie spryskiwacze w określonych warunkach jazdy mogą powodować niezadowalającą pracę wycieraczek, podobną do opisywanej przez niektórych.
4. Kolejny użytkownik stwierdza, że on nie widzi skrajnych ocen pracy poszczególnych wycieraczek. Cytuję mu wypowiedzi z ostatniej strony które potwierdzają, ze na te same wycieraczki jedni narzekają, a inni uznają za niezłe.
5. Pojawiasz się ty i stwierdzasz, że u ciebie wycieraczki zaczęły pracować zadowalająco po wymianie szyby (co wskazuje, że problem był nie z wycieraczkami, tylko z przednią szybą).
5.1. Potwierdza to moją teorię, że winne nie są wycieraczki uznanych firm, ciągle tutaj wymieniane (w twoim przypadku winna jest szyba).
Zgadza się. Twój post nigdzie nie potwierdza że przyczyną są spryskiwacze, ale potwierdza, że przyczyną nie są kiepskie wycieraczki. I taka była moja teza. Podałem przykład spryskiwaczy, bo objawy pasują do tych opisywanych przez użytkowników. Czyli niezbieranie z prawej i środkowej dolnej części szyby oraz hałas i przeskakiwanie w pierwszej fazie ruchu wycieraczek z pozycji spoczynkowej.