Bardzo możliwe co niektóre marki rdzewieją dużo szybciej ale ja tu skupiam się na Alfie ze swojego doświadczenia
Problemem tyłu auta i to niezależnie od marki jest budowa podłogi i fizyka. Widać to dobrze na kombi - tam gdzie nagle kończy się auto robią się takie zawirowania powietrza że cała tylna klapa jest zasyfiona co dobrze widać zimą. I akurat z tyłu auta kończy się podłoga przedziału pasażerskiego i nagle podnosi się do góry aby zmieściło się zawieszenie. Powoduje to zawirowania całego syfu z jezdni który razem z solą się tam gromadzi.
Wspominałem już że ostatnio zabezpieczałem Focusa kombi - 10 lat, podłoga i przód auta wygląda jak nowy, a tam gdzie podłoga idzie do góry i do końca auta farbę można było zrywać płatami. To samo było z moją starą 155, miała kilka dziur ale było względnie nieźle, natomiast bagażnik to tragedia...
W 155 podłoga bagażnika nie wznosi się do góry a zawirowania powietrza tworzą się za obrysem auta i 155 nie ma problemy z rdzewiejącą klapą bagażnika co nie zmienia faktu że tam zbiera się woda zatrzymywana przez wzmocnienie tylnego zderzaka i inne wystające elementy z podłogi (luk na koło zapasowe)
Nie wiem czy w 155 ale czasem tył auta jest obijany przez syf z pod przednich kół.
Ile trzeba zapłacić za jakieś sensowne zabezpieczenie antykorozyjne u "fachowców"?
Samo zabezpieczenie kosztuje niewiele około 300-400 zł u mechanika gorzej jak już zadomowiona jest rdza i robią się dziury to wtedy koszty przechodzą w tysiące u blacharza
Dziur nie widziałem ale to chyba lepiej żeby blacharz ocenił. Coś mi się wydaje, że to będzie ostatnia kasa dołożona do bolida :)
Andrzej, w 155 podłoga też tak wygląda, jak zdejmiesz belkę to to widać, wiele aut w życiu widziałem i każde rdzewieje od tylnej kanapy do tyłu. Dlatego m.in. w 155 była osłona pod kołem zapasowym - zmniejszała zawirowania a co za tym idzie opory powietrza.
W Focusie mam od nowości chlapacze i jedyne co chronią to ranty błotników i progi na łączeniu tuż za przednimi kołami, z tyłu to nieistotne bo zderzak to i tak plastik.