A czy w Giuliach przy wymianie akumulatora trzeba robić jego adaptację czy odbywa się to automatycznie
Printable View
A czy w Giuliach przy wymianie akumulatora trzeba robić jego adaptację czy odbywa się to automatycznie
jak auto zostawisz na >4h (wg dokumentu od FCA piszę) bez poboru prądu (nie otwieraj drzwi itp) to skalibruje się IBS (czyli na podstawie napięcia po tym czasie określi jaki jest SoC - poziom naładowania), i procedura skończona. nie musisz robić tego od razu, po prostu zanim ona się nie zrobi to np S&S nie wyłączy silnika.
Z tego co się dowiedziałem w serwisie:
- w starszych wersjach oprogramowania (nie wiem czego dokładnie) można było zdezaktywować SS, i to było u mnie (był SS nieaktywowany) - wierzę na słowo, nie wiem na ile to prawdziwa informacja,
- po którejś z aktualizacji w serwisie SS się aktywował, a mi zaczęło wywalać błędy systemu SS - z powodu słabego naładowania akumulatora,
- auto brałem ze stocku, akumulator nie był wymieniany przy zakupie na nowy (~1.5 roku stało w salonie i na placu). Nie wiem czy od początku był słaby (SS nieaktywny), czy nie. Poza błędem SS nic więcej mi nie wywaliło a auto działa jak należy. Diagnostyka w toku, ASO podejrzewa słabe aku albo problem z alternatorem, ale wysłali logi do TESEO i czekają na odpowiedź.
Wkurza mnie ten SS teraz, odkąd mi podładowali aku w serwisie, bo załącza się czasem na pierwszym skrzyżowaniu po wyjechaniu z garażu (nie pamiętam czy 1 kreska czy 0 była temp. oleju w tamtej chwili).
Smiem twierdzić że ustawnie CC czy EC zmienia tylko widok ekranu na liczniku...
Aktualnie jeżdżę na CC i osiągi auta takie same jak na trybie D.
Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka
co masz na mysli, nie wylacza ci ESC czy piszesz o dzialaniu silnika/skrzynii? u mnie sa roznice . ostatnio rondo przejechalem driftem bylo tak fajnie ze zamiast na 3 wyjezdzie wyjechalem 4tym. zna EC. z tego co widze wiele zalezy od firmwarow w roznych kompach, na starych sa proclemy z racem
Mam na myśli tryb silnika w Race z CC, ja mam 2 mapy I w N jest słabszy, ale w Race z CC auto idzie tak samo jak w D.
Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka
u mnie Race na CC idzie jak N tylko bez ESC i zmiana biegow jest szybsza niz na D, natomiast jezdze teraz na EC i mape mam jak na D bez ESC i szybka zmiane biegow. miakem jednak auto z 2016 bieupdatowany 2.2 MT6 i zarowno na CC jak i EC wszystkue tryvy zrobily sie jak N (lacznie z A i D) - auto ma isc na updaty bo tam naprawde kazdy firmware byl archaiczny
zakodowalem znowu na EC, jutro sprobuje zmierzyc, zobaczymy jakie czasy beda.