Podepnij komputer i sprawdź dystans od ostatniego wypalenia. Albo sprawdź różnicę ciśnień na DPFie.
Printable View
Podepnij komputer i sprawdź dystans od ostatniego wypalenia. Albo sprawdź różnicę ciśnień na DPFie.
Aż niemożliwe :blink: Mamy takie normy, że silnik bez dpf, egr powinien przejść. Może masz zapchany kolektor ssący? To może wtedy się dusić i trochę wydalać więcej zanieczyszczeń. Ja nie mam tego wszystkiego i zapchany kolektor i to też nieciekawie wyglada na stacji diagnostycznej. A kumpel ma czysty kolektor i jest dzień do nocy. A tez ma usunięty dpf i zaślepiony egr.
Przepraszam, poprawka, doczytałem rozporządzenie. Limit dla silników turbodoładowanych to 3 m-1, ale dla aut wyprodukowanych po 30 czerwca 2008 1,5 m-1. Tak więc nie ma nic wprost o DPFach.
Taki sam limit obowiązuje w UK i ponad 300 KM Brera z pełnym przelotem miała 0,8, tak więc sprawny JTD powinien przejść bez problemu. I przy prawidłowo wykonanym pomiarze tj. najpierw trzeba "przedmuchać" układ (wymóg z rozporządzenia). No, chyba że została wywalona cała puszka to wyjdzie przy kontroli wzrokowej jako "brak fabrycznie montowanego urządzenia kontrolnego emisji spalin".
Pozdrawiam
Ostatnio w mojej Alfie 159 2.4 JTDm 200km wystpił taki problem, ze na wolnych obrotach silnik momentami się dusi, pomyślałem- wtryski, lecz pan z firmy która wtryski regeneruje stwierdził że to nie koniecznie wina tch wtrysków tylko DPF który jest zatkany w 85%. Pytanie brzmi czy rzeczywiście to może być przyczyna? Samochód ma moc, nie dymi. Drugie pytanie to takie czy lepiej ten filtr wypalić czy usunąć. I jaki może być całkowity koszt wywalenia dpf( komputer + wycięcie).
% zapełnienia filtra nie świadczy o jego zużyciu. Po osiągnięciu odpowiedniej wartości % (w 159 może to być więcej niż 100) ECU rozpocznie procedurę wypalania filtra, ktora w przypadku zdrowego filtra zakończy się wartością kilkunastu %.
Ważniejszy jest parametr dotyczący odległości w km między wypaleniami - na tej podstawie można wywnioskować co dzieje się z filtrem.
U mnie kiedy zaczęły się problemy z pracą silnika podczas dopalania dpf zauważyłem przybywający olej. Zrobiłem porządek z filtrem czego trochę żałuję bo tak naprawdę należało zacząć od regeneracji wtrysków. Dpf w trybie mejskim wypalał się u mnie co ok 450 km więc był w dobrym stanie. Także sprawdź na początek korekcje i obserwuj wydech podczas deptania czy nie przydymia. Warto zrobić logi dynamiczne.
No rozumiem to, to ze jest przytkany nie oznacza ze jest zuzyty. Ale chodzi o to ze obawiam sie ze wywale dpf, zaplace no powiedzmy 1000zl a samochod nadal sie bedzie dusil. W zasadzie nie koniecznie zalezy mi na jego usunieciu, jest mi to obojetne, ale z tego co slyszalem jako laik to wszyscy polecaja go jednak wywalic.
Jako laik pojedz w trase i pozwol mu sie wypalic.. nie sluchaj bredni innych.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk