Zgadza się, bez jaj że ktoś by tak podrabiał zawieszki to by tak wpisał:lol:. Zresztą to i tak nie ma znaczenia, bo jeśli nie jesteś pierwszym właścicielem to nie wiadomo co było lane i co ile wymieniane:confused:
Printable View
https://www.sae.org/publications/tec...ontent/850215/
https://www.sae.org/publications/tec...ontent/600190/
https://www.researchgate.net/publica...nes_Fleet_Test
https://www.researchgate.net/publica...ic_Engine_Oils
Polecam na początek ten ostatni, w kontekście tego czy warto wlewać oleje w pełni syntetyczne, które wolniej się "starzeją".
https://www.mdpi.com/2075-4442/6/4/90
Ludzie to nerwowi są tak reagują na pytanie o olej na grupie Załącznik 256824
Bo ile można to samo, a ludziom się poszukać nie chce ;)
Samodzielne myślenie, to od jakiegoś czasu funkcja dodatkowa chyba niestety.
Jej brak sprawia trudność czytania kilku stron wstecz :(
wiecie może gdzie z pewnego źródła można kupić Penrite HPR 5 5w40 w bańce 1L? Na lejolej brak, w sklepie stacjonarnym zapowiadają wysyłkę dopiero po majówce.
dzięki, zapytam, ale chyba będzie lipa, bo na stronie "towar niedostępny". Będę musiał dolać coś innego.
Została mi jedna litrowa bańka. Nigdy nieotwierana. Kupiona na zmienolej albo lejolej bo tam kiedyś kupowałem, ewentualnie petrostar, już nie pamiętam. W każdym razie legalne źródło, olej oryginał. Leży ponad rok w piwnicy i się kurzy bo później zacząłem lać Millersa i Rock oila. Olej wymieniam max co 10000 czyli minimum dwa razy w roku. Jak coś to pisz na priv.
Wysłane z mojego HTC U11 przy użyciu Tapatalka
Witam, poprzedni użytkownik mojej Alfy ( 159 jtdm 16v bez ekologii ) jeździł na oleju mobil 5w50, czy jest to odpowiedni olej dla tego silnika czy raczej zmienić na coś innego ( auto nie pobiera oleju ). Dzięki i pozdrawiam.
Witam Panowie mam problem być może śmieszny. Chcę wiedzieć ile oleju wchodzi do silnika 2.0 Jtdm . Znalazłem na internecie informację , że do 2.0 170 KM wchodzi 4.9 L . Lecz przy zmianie oleju typ mówi do mnie , że musi być między min a max na bagnecie i wlał tylko 4 l .. ja dolałem do tego 4.9 l i mam pełny bagnet .. Więc jak to jest ? ma być pełny czy między min a max ? Polecacie jakiś modyfikator tarcia ? albo coś co wydłuży pracę silnika ?
Olej Motul 5w30 X-celan + .. Ile pokazuje u Ciebie poziom oleju na komputerze podczas włożenia kluczyka ? U mnie full i tak ma być ?
Tylko tak jeśli leję 4.9 Litra oleju i chcę wlać 200 Ml archoila to wlewam łącznie z olejem 4.9 L czy 5.1 Litra ? Pisałem z Archoilem na fb pisali , że v2 jest dużo lepszy od 9100 testował ktoś ?
V2 jest nowszy.
Skoro w układzie ma być 4.9 litra to łącznie z dodatkiem.
W mojej Alfie 1.9 16V 150KM z DPF lałem Motula, później Millers Oils EE Longlife C3 5w30 i nie zauważyłem jakieś mega zmiany w kulturze pracy silnika.
Macie jakąś inną sugestię aniżeli Millers Oils EE Longlife C3 5w30 ? Niestety interwały wypalania DPF są małe, bo co 300/400km z racji jeżdżenia po mieście (W trasie jest norma 800km :)). Dlatego wymieniam olej po max 9-10k.
Cześć, co powiecie na temat oleju Ravenol VMO 5W40 ( czytałem poprzednie posty na jego temat z 2014 roku i wypadał bardzo dobrze). Jak się to ma teraz? czy ktoś na nim jeździł? Mam 159 2.4 z dpfem i zbliżam się do wymiany. Gdzie teraz kupić olej,żeby nie trafić na podróbkę ?
Z tego co słyszałem, zmieniła się receptura Ravenola - czy na lepsze nie wiadomo chyba jeszcze, do tego podrożał, za cenę Ravenola polecam Mequin 5w40 super leichtlauf, ew LM 5w40 synthoil high tech u siebie miaem mequina i silnik pracowa bdb chociaż ostatnio bylem zmuszony zalać shella 5w40 Helix Diesel Ultra i chodzi tak samo jak na powyższych olejach, wydaje mi się, że co byś wlał przy interwale do 10k km to będzie dobrze, no może oprócz jakiegoś Venola.. :D
Czy wyżej wymienione są olejami do dpfa ?
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
A czy ja napisałem, że one są do silników z DPF ? Pod tymi linkami jest specyfikacja, gdzie jasno jest napisane, że nie nadają się do DPF.
Podesłałem tą specyfikację do postu LuKe93.
Wiem kogo i co zacytowałem. Nie trzeba się domyślać, wystarczy poczytać specyfikację.
ww. oleje są bardzo dobre jednak jeśli ktoś potrzebuje oleju do DPF-a to pozwolę sobie zalinkować :
http://lejolej.pl/pl/p/OFERTA-LIMITO...100-200-ml/417
świetny olej do tego z Archoilem AR9100, który w dieslu zawsze ma sens bo nie tylko poprawia smarowanie ale również poprawia czystość silnika. W 2.4 jtdm lepkość 5W40 generalnie nieźle się sprawdza.
Panowie mam takie pytanie, może ktoś odpowie, od czego zależy szybkość zmiany barwy oleju na czarny w dieslu? Po wymianie turbiny miałem wlanego elfa 5w40, zrobiłem 1000 kilometrów i olej lekko się ściemnił, zmieniłem olej na mequina 5w40 super leichtlauf i po 1500 kilometrów olej był ciągle żółty, po czym miałem awarię zregenerowanej turbiny, została zamontowana nowa turbina i został wlany znów nowy olej Shell Helix Diesel Ultra 5W40 i ten zrobił się czarny już po 300 kilometrów.. :D
Od tego jak intensywnie dany olej czyści układ smarowania, a Shell jest pod tym względem w czołówce. Olej wiąże w sobie cząsteczki sadzy, zapobiega odkładaniu się ich w silniku. Oczywiście ten regularnie i często zmieniany :)
Szczerze to chciałem zmieniać tego Shella na LM albo Mequina ale widzę, że ten Shell jest na prawdę dobry, przy tym cenowo wychodzi dobrze, a interwał wymiany w moim wypadku to do 8k km bądź rok.
Shell poszedł do silnika pierwszy po awarii turbiny więc może po prostu miał więcej do wypłukania...
MOTUL 8100 X-clean 5W-30 do jtdm jest podobno ok.
Stoje przed wyborem oleju, a im więcej czytam tym mam większy mętlik w głowie.
Pacjent: 2.0 JTDm 100kW 136KM + EGR + DPF, choć niedługo moc pójdzie w góre, wywale klapy i EGRa
Mam listę 5 kandydatów, proszę pomóżce wybrać opcję z najlepszym stosunkiem jakości do ceny:
1. Millers XF Longlife (C2 czy C3?) 5w30 - cena 162 zł / 5l
2. Millers EE Longlife C3 5w30 - 197 zł / 5l
3. Shell Helix Ultra 5w30 - 121 zł / 5l
4. Specol Premium C3 5w30 - 71 zł / 5l
5. Eurol Fluence DXS 5w30 - 108 zł / 5l
Dodatkowo do opcji 3, 4 i 5 myślałem o dobraniu Archoila AR9100, 75 zł / 200ml, co dawałoby łączny koszt:
3.1 +AR9100 196 zł
4.1 +AR9100 146 zł
5.1 +AR9100 183 zł
Przed wymianą oleju, chce jeszcze zrobić płukankę. Myślę o Archoil AR2820
4.1 da radę