https://www.youtube.com/watch?v=6ehuALVwHBs
https://www.youtube.com/watch?v=YZm31ndEK7E
Printable View
Kolega ma W211 i wietrzył auto 3 dni po gliptonie dlatego ja wybrałem Colorlock'a, a ostatnio kuzynowi do 159 TI zamawiałem 2w1 do czyszczenia i odżywiania Megsa God Class Rich Leather.
Jeśli chodzi o gliptone, korzystał ktoś z tych w nowych opakowaniach? Bo jeśli nie to niech spróbują... Z tych brązowych zapach dosłownie capil wdg mnie. Te białe opakowania są łagodniejsze i mają dużo lepszy zapach.
Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka
a jak zapatrujecie się do czyszczenia skóry wodą z szarym/glicerynowym mydłem? zastanawiam się nad tym ale im więcej czytam tym więcej różnych opinii.
Witam i proszę fachowców o porade:) bo przeczytałam sporo i mam jeszcze większy mętlik w głowie..na początek jakiś dobry szampon chciałabym...i może jakiś nabłyszczacz żeby ładnie błyszczała.....pół kartki już wypisałam produktów i nadal nie moge się na coś zdecydować szampon :shiny garage sleeky&bubbly (ma dobrze umyć i nie zostawiać białych zacieków)a co to jest Autobrite cherry glaze (niby połysk,wosk i ochrona)a może Chemical Guys Finalle lub Megs quickwax gold class.....?????
To może ja trochę pomogę :)ostatnio fotele ogarnąłem szarym mydłem czyli biały jeleń chyba to ostatnia firma która to robi ale oki po myciu gąbka fakt widać czarna wiec czysci:)po wyschnięciu skóra matowa ale czysta pachnąca. Następnie można jakiś środek do odświeżenia albo balsam z woskiem hak kto woli. .Ale rezultaty widać. ..mydło koszt 3 zl:)
Napisane na Commodore C64..;)
Robiłem u siebie dokładnie tak samo :-)
Przy czyszczeniu skóry im mniej wody tym lepiej dlatego w środkach dedykowanych do skór zmniejszono jej obecność do minimum. Po czyszczeniu mydłem nie można ale wręcz trzeba użyć czegos do nawilżenia i ochrony skóry.
no dobra a jakie proporcje tego mydła do wody, to że trzeba użyć czegoś do nawilżenia to wiem i zastanawiam się nad Zymol Leather Conditioner, chyba żeby kupić cały zestaw Colourlocka? :confused: kurde za dużo tych wszystkich produktów :)
Zestaw Colourlocka jest wygodny, bo masz od razu cały potrzebny zestaw i to całkiem dobrej jakości. Wystarczy na 2-3 zabiegi, później będziesz mógł dobrać inne kosmetyki, a szczota zostanie :)
Ja natomiast mam inny problem :) Jestem po wosku Collinite 476s (wcześniej mycie, glinka, mycie, suszenie). I mam taki problem, że w mieście nie mam jak porządnie umyć auta, tzn szamponem i rękawicą, po prostu mieszkam w bloku :) Zwykła myjka ciśnieniowa nie daje porządnych efektów, no i pozostaje problem czy przecierać ręcznikiem do sucha?
Panowie, jak myć, żeby wosku nie zmyć? :D
Wiaderka, szampon i odwiedziny na bezdotyku wcześnie rano albo późno wieczorem. Tam myjesz porządnie rekawicą, splukujesz ciśnieniem i po wytarciu jeszcze qd dla efektu. ;-)
Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka
Co to qd?
Quick detailer środek do szybkiego odświeżenia i nadania blasku
A coś konkretnie polecacie?
Angelwax QED
- - - Updated - - -
https://mrcleaner.pl/quick-detailery...trwalosc-500ml
ja używam P40 Pro Detailer od Chemical Guys i jest bardzo fajny
Słabo nawoskowałeś :) Ewentualnie źle przygotowałeś nadwozie przed woskiem. Przez pierwszy miesiąc powinno Ci wszystko schodzić pod ciśnieniem wody na myjce. :)
Z myciem tak jak kolega Serath radzi. Albo zapytaj się właściciela bezdotykowej o zgodę, albo w porannych lub wieczornych godzinach jedź żeby Ci się nie faflunili że kolejkę blokujesz :)
- - - Updated - - -
Poszło Pw ;)
Chyba, że proszek zdjął Colli
mam 2-3 myjnie, gdzie proszek zdejmie wszystko przy 2-3 minutowym myciu ;) idealne na odszczurzenie, niestety wosk też ucieka. Dlatego tylko woda zdemineralizowana co kilka dni - a raz na tydzien góra dwa, rękawica dwa wiadra i ogień ;)
Kup tego sleek & bubbly - nie pożałujesz ;)
Padł typ morning dew, kupiłem (w sumie dlatego ze byl najtanszy), ale jestem mega zadowolony ;) bardzo fajnie odświeża i nawet srebrny wygląda jakoś tak mniej ... dziadowsko
Panowie temat tzw. "swirli" - mikro zarysowań w kształcie okręgów na lakierze powstałych po myciu ręcznym.
Pytanie: co polecacie?
Chodzi mi o konkretną odpowiedź, np. krok 1: umycie płynem takim i takim; krok 2: glinka taka i taka; krok 3: wosk taki i taki.
Kolor czarny, pacjent 159 :)
Swirle - metoda na nie to pasta polerska. Albo bardzo mocno kryjące AIO.
Np Black Hole sobie z nimi na czarnym świetnie radzi.
Glinka żółta vallet pro i wosk Soft99 Fusso Coat
123myjesz ty to mi też poproszę na pw wiadomosc:)
Napisane na Commodore C64..;)
Car pro essence. Masz cleaner i glaze w jednym. Mozesz go warstwowac
Nakłada sie i dociera bez problemy. Na to mozesz polozyc dowolny wosk. Np tester FK HiTemp lub jakis a nawet QD w sprayu. Fo Show, Adbl itp. Glinka od Soft99 jest super. Poslizg na samej wodzie.
Szampon dowolny z neutralnym Ph. Swietny jest ADBL o zapachu coli.
CarPro Essence to nie cleaner.
To pasta finiszowa z zabezpieczeniem opartym na SiO2.
No popatrz a kilka stron wczesniej (338) polecałes go Pływakowi jako cleaner i sam pisałes ze stosujecie go pod Reload.
Zreszta w sklepach jest opisywany jako glaze, cleaner AIO. Choć zgadzam się z Toba ze moze byc użyty jako finish i niewymywany juz po tym bo widziałem jak go tak stosowano. Sam z ciekawosci musze go uzyc jak pasty. Wymyje i zobacze czy usunał holsy.
A co myślicie o Koch Chemie cabriodach versiegelung do zabezpieczenia dachu, przyglądam się ostatnio detailingowi, ciekawy temat... :o:o:o
Kończę już Shiny Morning Dew. Co doradzicie sprawdzonego i dość popularnego w zbliżonej cenie i pojemności? Chciiałbym coś nowego wypróbować, SG to był mój pierwszy qd (na nieprzygotowanym lakierze, po zimie, umytym tylko gabką kropelkuje ładnie ok. dwóch miesięcy). Lakier błękitny metalic (gabiano azzurro).
Dziękuję za informacje.
Adbl qd1 spróbuj. Kupiłem ostatnio butelkę i jest bardzo przyjemny w użyciu.