To będzie najlepsza opcja- umów się z kolegą Qki, podjedź gdzieś i zobacz sobie na żywo jak to wygląda i świeci
Printable View
To będzie najlepsza opcja- umów się z kolegą Qki, podjedź gdzieś i zobacz sobie na żywo jak to wygląda i świeci
Najprawdopodobniej kupie orginalne używane reflektory i oddam do regeneracji.
Z ciekawości czytałem conieco na temat soczewek i ksenonów, i poziomowania o które upominają się wszyscy przeciwnicy modyfikacji ksenonowych. Poniżej tekst 48 regulaminu KGO. Miłej lektury:)
"6.2.6.2. Korektor ustawienia świateł przednich
6.2.6.2.1. W przypadku gdy do spełnienia wymogów określonych w pkt 6.2.6.1.1 i 6.2.6.1.2 niezbędny
jest korektor ustawienia świateł przednich, takie urządzenie musi działać automatycznie.
6.2.6.2.2. Dozwolone są jednak korektory ręczne regulowane w sposób ciągły lub nieciągły, pod warun*
kiem że mają one ustalone położenie przywracające odchylenie początkowe określone w pkt
6.2.6.1.1 przy użyciu zwykłej śruby regulacyjnej lub w inny zbliżony sposób.
Ręczny korektor ustawienia świateł musi być obsługiwany z fotela kierowcy.
Urządzenia regulowane w sposób ciągły muszą posiadać skalę wskazującą takie warunki
obciążenia, które wymagają korekty ustawienia świateł mijania.
Liczba możliwych ustawień dla urządzeń regulowanych w sposób nieciągły musi zapewniać
zgodność z zakresem wartości przewidzianych w pkt 6.2.6.1.2 dla wszystkich warunków
obciążenia określonych w załączniku 5.
Ponadto dla takich urządzeń warunki obciążenia z załącznika 5 wymagające ustawienia
świateł mijania muszą być jednoznacznie oznaczone w pobliżu regulatora sterującego korek*
torem (załącznik 8)."
źódło : http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/...46:0152:PL:PDF
Regulamin nr 48 Europejskiej Komisji Gospodarczej Organizacji Narodów Zjednoczonych (EKG
ONZ) – Jednolite przepisy dotyczące homologacji pojazdów w odniesieniu do urządzeń
oświetleniowych i sygnalizacji świetlnej
tylko mały problem lampy przerabiane posiadają oznaczenie pod halogeny tj HC/R ... i daleko im do DC/R....
To raz, a dwa że to co opisują te punkty to nie zwykły potencjometr wysokości. Więc też nie masz :P
Aha, no i zawsze pozostaje problem jak przekonać pały że jak masz hid i spełnione wszystkie warunki to nie mogą zabrać Ci dowodu :) ale to odległa hipoteza bo nikomu nie udało się jeszcze tych wszystkich warunków spełnić nie montując oryginałów.
ooo właśnie kolego strus bywały samochody które posiadały xenony fabryczne i nadal posiadają bo jeżdżą i nie mają samo-poziomowania reflektorów. Nie wiedzieć czemu producent wymyślił sobie to w taki a nie inny sposób. Ale to były dość dawne lata i może dlatego tak się działo że tego nie było :) ale z tego powodu były troche nieprzyjemności i zatargi z niebieskimi żeby im to udowodnić
Witam. Ja mam pytanie co do użytkowania HID'ów. W momencie kiedy już założe sobie je z przetwornica i wszystko elegancko będzię chodziło to co lubi się uszkadzać najczęściej? Te przetwornice też? Czy przeważnie tylko siadają te "żarówki".
I jaki komplet z allergro byście poradzili do mojej 156'ki? Bo widze, że rozstrzał cenowy jest dość spory.
Ja mam sprawdzone hidy z roczną gwarancją, osobno na przetwornice, jak i na żarniki.
Ja również Proxima polecam :) Co prawda u siebie nie zakładałem nic od niego, ale kilku znajomych ma, on sprzęt własnej roboty ma też u siebie, także można brać w ciemno :)