Podstawowe pytanie - co obejmuje taka regeneracja? Tuleje + sworzeń czy same tuleje? Sworzeń chyba jest "niewymienialny", tak?
Printable View
Podstawowe pytanie - co obejmuje taka regeneracja? Tuleje + sworzeń czy same tuleje? Sworzeń chyba jest "niewymienialny", tak?
Jest wymienialny, kwestia odpowiedniego sprzętu.
Ale ceny dość dobre. Jak mi coś padnie to może się skuszę.
jasio79, jakiego producenta tuleje i sworznie są montowane?
Mnie tez dopadła przyjemność stukania (prawy górny wahacz), i mam trzy pytania:
1. Czy po wymianie trzeba robić geometrie?? Nie rozbierałem tego i nie wiem czy tam jest jakaś regulacja.
2. Czy są jakieś znaki do ustawiania pozycji roboczej? a może po prostu trzeba przed odkręceniem wybić tylko sworzeń i nowy przykręcić w takiej samej pozycji?
3. Czy są dostępne magneti przed liftowe?
1. Byłem u speca przedwczoraj, powiedział, że absolutnie nie trzeba, jeśli auto jedzie prosto i kierownica jest prosto (albo krzywo, ale tak jak przed wymianą wahacza). Powiedział, że 2 milimetry różnicy spowodowałoby, że kierownica byłaby diametralnie w innej pozycji i auto wyraźnie by ściągało. Do gościa mam zaufanie bo to naprawdę specjalista jest.
2. W przypadku wahacza firmy VEMA można ustawić jak się podoba- obie tuleje są pływające. Co do innych- wystarczy sprawdzić w jakiej pozycji jest wahacz przed wymianą (jak auto stoi na ziemi- płaskiej i prostopadle do grawitacji), zmierzyć odległość między charakterystycznymi punktami i potem tak samo dokręcić.
3. Pytaj Geparda.
Ok dzięki za odpowiedz, wiec trzeba zamawiać i wymieniać, bo ile można tego stuku puku słuchać :)
a czy przy wymianie tylnych, duzych tulei w dolnych wahaczach trzeba robic geometrie?
To zależy. Jeśli miałeś niedawno geometrię ustawianą na tych zużytych to ponowny pomiar na pewno nie zaszkodzi.