Q4 już jest i jeździ. Epsonix miał na myśli, że jeszcze nie jest u nas dostępny.
Printable View
Q4 już jest i jeździ. Epsonix miał na myśli, że jeszcze nie jest u nas dostępny.
A no chyba, że tak. Biorą długi rozpęd.
Ti i Q4 z zewnątrz wyglądają identycznie.
Nie tylko tył (w zasadzie chodzi o dyfuzor).
z przodu jest delikatna dokładka na środku zderzaka. Wewnątrz deska w skórze i
lepsze fotele (m. In. Regulacja długości siedziska). No i felgi 19"
niby detale ale to dokładnie to czego mi brakuje w wersji super.
Bardzo mądre słowa :)
Ale dorzucę do nich swoje 3 grosze :P
- Brak kombi, Q4 i szerszej palety silników - pewnie jeszcze będą, ale nie wszystko od razu, to jest normalne marketingowe podejście. Za rok czy dwa nie mieliby co pokazywać na salonach, a tak, a to nowa wersja, a to nowy napęd itp. itd.
- Jakość wykończenia - zawsze mnie dziwi jak ludzie narzekają na plastiki, których ich ręka prawie nigdy nie dotknie.... Oglądałem podstawową wersję, góra deski mięciutka, boczki drzwi z przodu i z tyłu mięciutkie, ramki szyb osłonięte. Ładnie.
A dół drzwi, nie wiem jak wy ale ja wysiadając często o niego zahaczam butami, dlatego dobrze, że jest z twardego plastiku bo się tylko pobrudzi.
- Cena - pomijając fakt, że nie jest to auto dla mnie - za duże, nie stać mnie na nią i to czy jest droższa od passata nie ma znaczenia :P
A co mi się nie podobało
- fele 16 w standardzie to żarcik, już na 17 wygląda tak sobie, a co dopiero na 16,
- z boku bardzo przypomina bmw 3
Za to po drugiej stronie jest:
- ładnie narysowana i nie powtarzalna deska rozdzielcza
- śliczna kierownica
- nie ma dotykowego ekranu (jak dla mnie to tylko moda nie mająca nic wspólnego z wygodą i ergonomią, w dodatku przereklamowana)
- to bardzo ładnie i wyróżniające się auto
A na koniec podsumowanie:
Jak cytowany kolega pisał wcześniej, po kilku latach posuchy alfa wypuściła nowy model, w dodatku ładny i bardzo dobry (nie mówię tu o niezawodności :P ). Oczywiście, że nie jest i nie będzie idealny, bo takich nie ma. Cały urok jeżdżenia alfą polega na tym, że czujesz się w niej wyjątkowo. W morzu passerati i ałdi w giulii na pewno będzie można się tak poczuć.
Poza tym jak nazwa forum sugeruje, kochamy swoje alfy i romeo takie jakie są, ze wszystkimi ich wadami i zaletami :) Dlatego trzymajmy kciuki za Giulię :)
Oczywiście zabraniam kopiowania, rozpowszechniania i hejtowania wyłącznie mojej opinii na powyższy temat ;)
Być może w twojej 159 dół drzwi wykończony jest kaszmirem ale w tych co ja widziałem jest twardy plastik, tak samo jak BMW 3. To standard w tej klasie,oprócz niemieckiej prasy motoryzacyjnej nikt nie powinien się tego czepiać.
Ja w końcu tez miałem okazję zobaczyć Giulię w wersji Super i jak dla mnie rewelacja - tym bardziej, że po lekturze tego wątku nie spodziewałem się niczego dobrego ;) Wykończenie wnętrza z bardzo dobrych materiałów, wyższa półka niż 159 a Giulietta przy Giulii to jeżdżący toytoy. Wstawki z aluminium robią robotę. Pozycja za kierownicą to bajka, z przedniego fotela samochód sprawia wrażenie bardzo zwartego, wręcz kompaktowego. Bardzo ładne fotele nawet w półskórze, ciemne wnętrze stonowane jak na Alfę ale za to sportowe, pasuje do charakteru samochodu.
Można się czepiać, że w środku jest mało smaczków stylistycznych charakterystycznych dla włoszczyzny ale w klasie D jest to zrozumiałe, takie nowe samochody kupują w większości już dojrzali mężczyźni (lub starsi :) ) i festyniarstwo we wnętrzu dla wielu byłoby nie do przyjęcia.
Z zewnątrz samochód też dużo ładniejszy niż na zdjęciach.
Giulia wg mnie to całkowicie nowa jakość i zmodyfikowana filozofia Alfy Romeo - to ruch w bardzo dobrym kierunku. Jest parę rzeczy do poprawy - biegi powinny wchodzić bardziej gładko, skóra powinna być naturalna a nie eko nawet bez dopłaty- ale ogólnie biorąc pod uwagę jaką gigantyczną pracę wykonali przy tym modelu nie ma się co dziwić, że oferta silnikowa oraz wersje napędu będą wchodziły stopniowo.
Mam cichą nadzieję, że ten model nieźle namiesza na rynku a ma ku temu wszystko co trzeba :)
w obu moich 159 jest plastik, ale jest OK, wersje distinctive bez cudow typu skora na desce. w giuli jaka oglądałem w salonie byl miekki plastik na dole boczkow, ktory sie ruszal po zlapaniu za schowek. nie sprawial dobrego wrazenia. boje sie tez ze
zarax sie porysuje od kopniec butami.
ty ogladales wersje super, a ja golasa, moze stad roznica w odbiorze? czesc materialow na pewno sie rozni, choc nie wiem czy akurat plastik w boczkach drzwi
Kiedy po raz pierwszy zobaczyłem GULIE reakcja była bardzo negatywna - to jest ta długo wyczekiwana ALFA ? Co oni to zrobili ? 159 to było mistrzostwo wzornictwa i polotu a GULIA bez szału. Ale.....z biegiem czasu coraz bardziej zaczęła mi się podobać, zacząłem doceniać jej wysmakowany projekt i w teraz jestem po prostu oczarowany i zachwycony GULIĄ - jak ją widzę to mam miękkie kolana :).
Wg mnie jest po prostu przepiękna.
Jedynym problemem GULII i innych Alf wg mnie jest to że jest sprzedawana w salonach razem z Mulitplą Punto czy Doblo.