Patryk chwal się co kupiłeś za felgi ;)
Printable View
Patryk chwal się co kupiłeś za felgi ;)
Właśnie ! :-D
Z tym się zgadzam, często producenci wprowadzają konstrukcje w samochodach, strefy zgniotu ze stopów aluminium które raz że są lżejsze a dwa nie rzadko mają lepsze właściwości wytrzymałościowe od typowej stali. Są odpowiednio do tego celu projektowane i wytwarzane. Tylko po prostu aluminium jest o wiele droższe w pozyskiwaniu i inaczej się go obrabia cieplnie niż żelazo. Dodatki stopowe również droższe niż do żelaza taki węgiel.
W sobotę porobię jakieś fotki :) na razie te wystawiam na sprzedaż :)
W przypadku kół liczy się każdy dodatkowy kilogram. Nie bez powodu robi się felgi ze stopów lekkich. Każdy zbędny kilogram to dodatkowa masa nieresorowana, która wpływa negatywnie na osiągi (odczuwalnie) a także zwiększa zużycie zawieszenia, łożysk itp.
Ja wykonując ostatnio dla siebie dystanse z alu dodatkowo płaciłem za wykonanie większej liczby otworów tylko po to, żeby obniżyć ich masę.
Pozdrawiam.
-Rafał
w sumie o dystansach można by wydzielić nowy temat. I zebrać wszystkie info do kupy, jak się zdecyduje je wykonać to zrobię rys i wrzucę do dyskusji. A nie będę wciskał ludziskom po 190 :D
Jakie szpilki powinna mieć Giulietta przy dystansie 15mm ? 40mm ? Pytam bo nie wiem czy ma taką długość jak 159 czy może inną.
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...016/05/528.jpg
Żadna filozofia.