Na 205/55 auto bedzie bardzo nisko, na 205/60 z koleji duzy balon. Najlepiej 215/55.
Printable View
Na 205/55 auto bedzie bardzo nisko, na 205/60 z koleji duzy balon. Najlepiej 215/55.
Dzięki za odpowiedzi, na 215/55 wygląda nieźle obawiam się tego balona przy 205/60, a 205/55 już odrzuciłem ze względu na opinie innych użytkowników, którzy skarżą się właśnie na niski prześwit. Tylko różnica między 205/60 i 215/55 to ok 100 zł na sztuce, a podejrzewam, że najdzie mnie ochota na r17 i wywalać kasy na drogie opony r 16 nie widzi mi się. Mam parę dni na zastanowienie, za tydzień prawdopodobnie wyczekiwany urlop :) i wyjazd za granicę właśnie Bellą. Może jeszcze ktoś coś doradzi?
Wejdź na Oponeo. Porównaj ceny i etykiety, a następnie szukaj coś na Allegro itd. Często można kupić coś w dobrej cenie.
Jeśli chodzi o marki opon to w danej klasie różnice w jakości są niewielkie.
Ja np. kupiłem prawie nowy komplet Continental ContiSportContact 5 225/45 R18 91 Y FR z 2013r, z etykietą C,A, 71 dB, za mniej niż połowę ceny.
Pozdrawiam
sm00q
Mam takie same 225/50/r17 y98 w Brerze od wiosny i są świetne, szczególnie na mokrym. Przy 140km/h przejechanie zalanego zakrętu bez poduszki i super stabilnie. Bardzo polecam!
Dzieki wam za odpowiedzi. Poszukam czegoś używanego na 2 miesiące i kupię jakieś dobre zimówki, a na wiosnę się zobaczy.
Polecam zmianę kol na r17. Mialem w swojej r16 215/55 i co jakiś czas przycierałem podwoziem o nierówności w drodze. Zmienilem kola na r17, dałem opony 225/50 i juz zapomniałem jak to jest przycierac podwoziem.
Sent from my Lumia 925 using Tapatalk
Powiem tak, założyłem ostatnio komplet nowych nankand NS-20, 225/50/17, jestem naprawdę zdumiony jak tak tanie opony mogą pracować, są ciche, pracują podobnie do aktualnych bridgstone potenza, tylko nankangi troszkę miększe bo bez run flata. Jedynie delikatnie szumią na szybkich długich zakrętach, ale to prawdopodobnie znowu przez brak run flata (porównuje cały czas z potenza). Jak ktoś szuka naprawdę dobrych opon w dobrych pieniądzach, z całym sercem polecam nankang ns-20, tylko o niższym profilu, po 50 to troche za wysoko i za miękko.
Witam Panowie, mam co prawda 156 ale chciałbym zapytać o opinie opon gdyż mam okazje kupić nowe nie używane opony za dość okazyjną cenę.
A mianowicie chodzi o opony Continental SportContact 2 , z tego co wyczytałem to mają dobre opinie, czy ktoś z szanownych użytkowników jeździ na tych gumach? Jak ze ścieralnością? głośnością i przede wszystkim przyczepnością na mokrej nawierzchni?
Dodam iż opony są z 2009 , więc mają już 5 lat i to mnie trochę martwi gdyż jeżdżę dosyć szybko..jednak nie ukrywam że ciężko u mnie z kasą ostatnio, gdyż bella pochłonęła pieniążki na blacharkę ale mimo wszystko nie chce narażać mojej rodzinki za kilka stówek.
Lub takie:
Te są z 2012
Kleber Dynaxer HP3
Według opisu na oponeo sa cichsze o 2 Db, czy ktoś miał doczynienia z takimi oponami? Pytania również jak wyżej.
Nie model opony jest tu ważny, tylko rok produkcji (2009). Przerabiałem już sporo opon "używek" w różnym stanie i wieku, a teraz pierwszy sezon mam nowe. Muszę powiedzieć, że to niebo, a ziemia. IMO odradzam zakup tych Conti, właśnie ze względu na wiek. Poczytaj opinię nad Twoim postem o chińczykach Nankang. Cena pewnie podobna, a prawdopodobnie są lepsze, tylko dlatego, że świeże.
Używane opony zawsze kupowałem markowe: Pirelli, Conti, Michelin itp. i nigdy nie byłem zadowolony. Im były starsze, tym gorsze (przekrój 3-10 lat)...