-
Jak pojeżdżę trochę to poobserwuję co ten wskaźnik pokazuje. No i chyba trzeba będzie się przesiąść wcześniej na 5W50 bo już zapowiadają duże mrozy...
-
motul 15w50
zimny:
wolne 4,5, 3000rpm 6
ciepły:
wolne 2, 3000rpm 5,5-6
2.0 poza tym ma większa wartość ciśnienia na idle badajże o 0.5 bara.
Piotrek masz zdrowy silnik.
-
Na to liczę, Łukasz mówił że przebieg pewny, około 120kkm.
-
Panowie ja mam każdą Alfę zalaną Motulem 15W50. Dzisiaj w nocy w Lublinie było ponad 18 stopni mrozu. Alfa ładnie zapaliła potrzymała trochę 2000 obrotów i tyle. Ktoś kto z was obawia się że 15W50 będzie za gęsty jest w błędzie. Co do ciśnienia oleju. Założyłem nowy czujnik ciśnienia do swojej 164 i na zimnym silniku jest 6 bar na luzie, a na gorącym nie ma prawa spaść poniżej 3 bar. Alfa ma przejechane 314 tysięcy i nic przy silniku nie było robione.
-
Jeszcze do niedawna miałem sprawny - nowy - czujnik, ale już powiedział papa. Całe 20 tys km wytrwał. Jeśli dobrze pamiętam, przy 60 stopniach było ok. 2 - 2,5 bar na wolnych obrotach. Przy przegazowaniu powinno dobrze przekroczyć 5 bar. Jak masz 6 bar - jest ok.
Przy "dobrej" jeździe i ok. 100 stopniach na oleju u mnie na pewno nie spadało poniżej 5 bar.
-
Wymień i ten z polifta oddaj mi:D Magiel poliftowy jest lepszy bo jest mniej kręcenia od oporu do oporu, wg info które znalazłem przedlift 3.1 obrotu opór-opór a polift tylko 2.1. Masz teraz obie sztuki to sprawdź któregoś dnia i potwierdź to albo nie bo to dla mnie ważne bo chcę do siebie poliftowy magiel wsadzić i nie wiem czy faktycznie jest mniej kręcenia.
-
Niejednokrotnie się tu na forum przewijało,że polift ma mniej kręcenia.
-
Jeśli poliftowy magiel jet też w 145 to jest on zdecydowanie lepszy od przedlifta.
-
Wymiary gwintu na drążkach są chyba inne ja potrzebuję 14mm a w rzędówkach jest chyba 12mm
-
Tak jak wspomniałem dokumentacja mówi o 3.1 przedlif, 2.1 polift, jeśli magle w 145/6 są takie same, a pewnie są, to dużo ułatwia sprawę poszerzając znacznie zakres poszukiwań.
Andrzej, jeśli będziesz wyjmował magiel z tej nowej budy to go biorę.