-
Interwały wypaleń na poziomie 1000 km? Ja bym nie usuwał tylko znalazł przyczynę problemów.
Usuwanie dpf tylko w ostateczności i tylko u tych co potrafią. Amatorów i cwaniaków od gotowców nie brakuje, a nieprawidłowe usunięcie dpf powoduje dopalania, a nawet przybywanie oleju.
-
kiedy poznam, że filtr się wypala ? :D
-
Przeczytaj cały temat, a zostaniesz ekspertem od wypalania
Wysłane z mojego SM-T815 przy użyciu Tapatalka
-
Cześć , chciałbym wiedzieć co o tym sądzicie . Moja AR159 2.4 z racji tego że jeżdżę 2km rano i 2 km popołudniu ma kłopot z wypalaniem dpf. Wypalanie odbywało się co około 400 km , niestety po pewnym czasie po pokonaniu około 400 km przechodziła w tryb awaryjny . Aby wypalić dpf brałem kompa na kolana i na obwodnicę przy czym kasowałem pojawiający się błąd dpf aż autko rozpoczęło proces wypalania . W ostatnim czasie zauważyłem że po przejechaniu 170km auto przechodzi w tryb awaryjny. Wyjazd na trasę nic nie daje , dopiero kiedy uzyska przebieg około 400km zaczyna wypalanie(z kompem na kolanach) . Po podłączeniu MES pokazuje następujące informacje oraz dane : PRZEPROWADŹ PROCEDURĘ REGENERACJI DPF. POWODEM TEGO BŁĘDU JEST FAKT ŻE ECU ODEBRAŁO BARDZO WYSOKI SYGNAŁ Z CZUJNIKA . Dane różnicy ciśnień . Silnik wyłączony - 8mBar . Silnik uruchomiony wolne obroty - 60mBar . 2000 obr - 165 mBar . 3000 obr -310 mBar . Zatkanie normalne 43,21 %
-
Niestety kupiłeś złe auto. 2.4 z DPF nie nadaje się do jeżdżenia 2km w te i 2km z powrotem. Do posprawdzania czujniki i połączenia. Warto też sprawdzić czy auto nie ma złego spalania (za mało powietrza/za duzo paliwa) i po prostu nie sra sadzą czego przy DPFnie widać i szybko zawala filtr. Jak wszystko będzie ok to do takiego stylu jazdy masz dwa wyjścia pozbyć się dizla lub całej ekologii z niego.
-
Myślę że w związku z tym że w autku wszystko wymienione kpl sprzęgło koło dwumasowe , wysprzęglik , egr , kpl hamulców , wszystkie wahacze , tapicerka na czerwoną skórę itp itd. decyduję się na usunięcie DPF . To będzie najlepsze rozwiązanie.
-
Najpierw zdiagnozuj, zeby po wyrzuceniu dpf nie okazało sie, ze to nie on był winny, a np. wtryski walące w niego sadzą.
-
Czy to prawda, że w samochodzie wyposażonym w DPF jest czujni informujący o tym, że wymagana jest regeneracja tego osprzętu i możemy to wykonać w prosty sposób, a mianowicie przegonić porządnie auto na trasie przez kilka - kilkanaście minut ?
-
Tak jest.
W większości przypadków to wystarczy.
-
Ok, a czy to prawda, że AR 2.4 210 KM są pozbawione DPF ? Jeżeli tak, to od którego rocznika ?