O to dobrze wiedzieć. Ja teraz na delegacjach więc auto stoi. Mam zrobione 10tys km więc jak zrobię jeszcze ciut to się nic nie stanie :)
Printable View
Chlopaki,
tak z ciekawosci oraz czy dobrze zrobilem chcialem zapytac.
Wymienialem wlasnie olej oraz filtry i regeneracja zaciskow z tylu z 2 stron.
I jestem ciekaw ile powinienem zaplacic.
wyszlo 470 czesci oraz 200 praca.
Olej to motul 5w30.
silnik to 1.9j jtdm 16v 150koni
ps z full ekologia jest (dpf,egr nie zaslepiony)
Normalna cena albo tanio. Zaciski często potrafią dać w kość.
Wysłane z mojego SNE-LX1 przy użyciu Tapatalka
dziekuje.
https://autokult.pl/34250,to-nie-jes...st-syntetyczny
Czyli co, dymają nas na tym oleju czy nie? Full syntetyk czy tylko napis full syntetyk?
To jest prawda. Niemcy mają restrykcyjne prawo odnośnie nazewnictwa. Polska niestety nie, dlatego nazwanie na naszym rynku oleju, który jest oparty na bazie HC, olejem syntetycznym, nie jest niestety zabronione. Legalne nabijanie w butelkę.
Ja mam na butelce niemieckiego ravenola napisane vollsyntetiches i śpie spokojnie :)
Przeczytałem z 30 stron tego posta i mam taki mętlik w głowie, że zaraz ocipieje :D
Panowie, pacjent 159 1.9 jtd 16v (zaślepione klapy i egr, dpf na swoim miejscu)
Do tej pory lałem Castrol Edge 5w40 co 10k - 12k
Ostatnio zrobiłem spory remoncik silnika i chciałbym zalać do niego już jakiś fajny olejek, co konkretnego polecacie.
A moja pięknie chodzi na gm 5w30 :)
Wymieniany co 10 nie sądzę
Jaki olej mogę zalać do 2.0JTDM z pełną ekologią Panowie?
Pytam, ponieważ zaufałem niepotrzebnie mechanikowi i zalał mi Mobil 300 super 5w30, który jak się okazuje nie ma specyfikacji Alfy i ubywa go w okolicach 0,5L na 3000KM. Wcześniej takich komedii nie było... Chcę go jak najszybciej zlać i coś dobrego zalać.
Pomóżcie proszę, bo do wtorku muszę coś wybrać.
Polecany olej na forum https://www.ceneo.pl/22720382
Przeglądając forum natknąłem się na inne podobne posty dotyczące tego oleju dlatego pytam. Wcześniej na Selenii stan był OK. Turbina jest sucha. Ewentualnie odmę mogę jeszcze sprawdzić i ten filtr, który tam siedzi.
Zalej ten i powinno być ok - http://oilserwis.pl/penrite-enviro-5w-40-5l.html , zalewamy do tych silników z doskonałym skutkiem.
Dodam, że dla forum mamy promocję, zainteresowanych zapraszam na PW.
Ja leje texaco5w40 i chodzi idealnie
Który lepszy, a może praktycznie takie same?
Olej 1:
Klasa lepkości - 5W-30
Gęstość w 20°C- 0.851
Lepkość w 40°C - 70,1 mm²/s
Lepkość w temperaturze 100°C - 12,1 mm²/s
Lepkość HTHS w 150°C - 3,5 mPa.s
Wskaźnik lepkości - 169
Temperatura płynięcia- -42°C
Temperatura zapłonu - 232°C
Popiół siarczanowy- 0,78% masy
TBN - 7,8 mg KOH/g
Olej 2:
Viscosity grade - 5W-30
Density at 20°C - 0.850
Viscosity at 40°C - 69.2 mm²/s
Viscosity at 100°C- 11.8 mm²/s
HTHS viscosity at 150°C- 3.5 mPa.s
Viscosity index- 167
Pour point- -36°C
Flash point- 226°C
Sulfated ash - 0.68% weight
TBN - 6.7 mg KOH/g
Na zimę minimalnie lepszy 1 i ten też bardziej pasuje do diesla (wyższe TBN-chociaz szału nie ma)
Wysłane z mojego HTC U11 przy użyciu Tapatalka
Zalej Texaco haveline 5w30 super, albo rowe 5w30 z indexami fiata, mi przestały łupać hydropopychacze na zimnym.
Nie, tak tylko napisałem żeby gość nie myślał, że go olali[emoji6]
A poważnie niech leje ten w ladniejszym opakowaniu
Zalewalem oleje od specola po carbona i szczerze mówiąc... nic nie zastąpi częstszej wymiany a lanie super hiper zajebistych smarowideł co najwyżej dobrze zrobi kolejnemu właścicielowi *
*mam na myśli normalne a nie ekstremalne użytkowanie samochodu [emoji6]
Wysłane z mojego HTC U11 przy użyciu Tapatalka
Po temperaturze płynięcia widać ewidentnie że nr 1 lepszy na zimę (ogólnie lepszy tylko popiół słabszy)
Nie jest wazna marka. Wazne sa parametry i interwal wymiany. Do roznych JTD na poczatku lalem 10w40 typu "Orlen", zeby zaoszczedzic 5zl. Dopiero przy wymianie lancucha rozrzadu w 1.3JTD zdalem sobie sprawe jaki syf zostaje w silniku zalewanym tego typu olejem. Motor wymagal gruntownego czyszczenia. Teraz leje 5w40 i albo biore Valvoline albo Total (powiedzmy srednia polka tak 100zl za banke 5l). Olej zawsze wymieniam co 10 tys km z filtrem oleju. Co trzecia wymiane oleju robie tez filtr powietrza i paliwa. Taki mam system. Jakos to dziala i wydaje mi sie ze to jest system optymalny ale zeby powiedziec wiecej to tez bym musial na nowo rozebrac silniki.
Parametry w karcie są ważne, ale należy wiedzieć, że są to dane tabelkowe. Rzeczywiste parametry oleju mogą się nieco różnic w zależności od partii.
Na podstawie powyższych danych wybrałbym nr 1. Jednak ważny jest jeszcze skład oleju, który wpływa na jego trwałość w silniku.
Specjaliści zapewne byliby w stanie wyczytać z tych danych nieco na ten temat, jednak zwróćcie uwagę, że cena oleju nie zawsze idzie w parze z jakością, a te tansze produkty mimo że w karcie wyglądają "wystarczająco", to wcale takie nie są.
Specjalnie nie pisałem od razu marki. Obydwa to Motul. Pierwszy 8100 X-CLEAN EFE, a drugi 8100 X-CLEAN+.
Do tej pory lałem ten pierwszy, ale mechanik się pomylił i zamówił X-CLEAN+.
Ale już postanowiłem wlać go. Obydwa spełniają normę C3, jedynie EFE ma normę FIAT-a
JA zalałem RAVENOLEM 5W30 VMP. Silnik z pełna ekologią...powiedzcie, czy warto wlac jakis uszlachetniacz, czy parametry tego oleju są wystarczające?
Dobry dodatek pewnie nie zaszkodzi... Ale nic nie zastąpi częstej wymiany oleju z płukanką.
zmieniłem po 14 tys km i zastosowałem płukanke valvoline...pieknie olej się rozrzedził...lał sie jak woda
Czy płukanka jest dobra? Nie zrobi ambarasu?
- - - Updated - - -
Nigdy nie używałem żadnych płukanek. Zawsze wymieniam olej co 10-13 tys.km. Nie dodaje żadnych ceramizerow i innych dodatków. Dawniej do paliwa dole wałem przez chwile olej 2T.
Płukanki nie szkodzą silnikowi, leje płukanki do silników i przechodzę z 15w40 na 10w40, z 10w40 na 5w30 i żadnych objawów nie ma! Wszystko ok ;)
Problem z płukanka może się pojawić jeśli silnik ma duży przebieg i jeździł na kiepskim i rzadko wymienianym oleju bo wytracenie syfu może przytkać kanaliki i przytrzeć np panewki. W takim przypadku lepiej przepłukać silnik dodatkowo olejem i po kilku km zlać i wlać docelowy
Mam pytanie odnośnie płukanek, mam w planach na wiosnę zrobić trochę - nazwijmy to, mocniejszą płukankę, chce zlać stary olej, wlać do silnika 3 litry oleju i 3 litry oleju napędowego, i niech to sobie tak pracuje z 20 minut na wolnych obrotach, po czym chce to wszystko zlać, wlać jakiś tani olej 5w40 aby wypłukać resztki oleju napędowego, po czym zalac LM 5w40 ewentualnie Millersa, jest to dobry pomysł czy wlewanie oleju napędowego do silnika sobie darować? :D
Olej napędowy to może być koniec np dla panewek. Nie oglądaj doświadczeń internetowych. Płukanka jak piszę wyżej dodatkowo świeżym olejem silnikowym, może być tańszy ale o odpowiednich parametrach.
O ile to nie prowokacja, to rozsądnym będzie zastosowanie tego przez kilka tys. km:
http://sklep.archoil.pl/?product=ar2300
http://archoil.pl/wp-content/uploads.../AR2300-PL.pdf