-
Tak BG DOC jest bezpieczny dla diesela z DPF, jeśli dobrze pamiętam to głównie podkręca dyspersję sadzy wydłużając okres wymiany oleju.
6600 i 6500 zawierają unikalne molekuly, które nie ulegają kompletnemu spaleniu w komorze tylko aktywacji a następnie krążą dalej w spalinach i przywierają do depozytów węglowych i dopalają je.
-
Bo rozważam do Iveco właśnie tego BG lub AR 9100, również chcę wlać AR 6600 i później 6500, aby cały układ przeczyścić, aczkolwiek nie wiem czy jednorazowe aplikacje tych środków coś dadzą ;)
-
Witam,
właśnie wertowałem ten temat (i pokrewne). Waham się czy za 5tys. km zalać valvoline synpower mst 5w30 czy spec premium c3 5w30 i coraz bardziej nachodzi mnie na AR9100.
A dzisiaj z ciekawości pobrałem przez bagnet strzykawką półroczny (o przebiegu ~5tys. km) castrol edge 5w30 i zbadałem lepkość w 100 i 40 st.C oraz TBN.
wyniki: lepkość w 100 = 10,5; lepkość w 40 = 60; TBN = 4,6. Lepkości niewiele spadły ale TBN chyba trochę niska.
Mam jeszcze pytanie czy jest sens zalania AR9100 do mojej skrzyni aut. AISIN AF-40, w której olej był zmieniony 15 tys. km temu (obecny przebieg 250tys. km).
-
-
Wlyszkow, mówisz odnośnie BG? Powiedz mi jeszcze jak to możliwe, że molekuły w AR 6500 i 6600 nie spalają się w silniku, tylko w turbinie, egr'ze i dpf, skoro w silniku jest najwyższa temperatura? DPF przecież nawet ciężko doczyścić chemią podawaną bezpośrednio na niego daje to tylko doraźny efekt i krótkotrwały. Nie jest to trochę bajerowanie ze strony Archoil,a? ;)
Wiecie może, czy Specol będzie miał olej C2?
-
Nie jest, taka innowacyjna technologia ;-) i znam wiele przykładów jej pozytywnego działania ale ani AR6500 ani AR6600 nie mają układu paliwowego, do tego najpierw stosujemy AR6400-D. Zgadza się, większość zwykłych czyścikow dodanych do ON nie myje niczego dalej poza wtryskiwaczami a niektóre trzeba stosować kilkukrotnie aby coś zrobiły.
-
Specol Premium 5W30 C3 chyba spełnia także C2 bo tu chodzi o oszczędności na spalaniu. Dobra formula i sprawdzona także z AR9100.
AR9100 dodatkowo podkręca TBN standardowo niski w olejach C3.
AR9100 do asb dodajemy 23ml na 1L ATFu. Znam też sporo świetnych przykładów działania AR9300 100ml w automatach. Oczywiście z wyłączeniem cvt.
-
Między C2 i C3 jest różnica w HTHS, C2 jest olejem paliwooszczędnym, C3 niestety nie. Też mają inną pompowalność, dlatego producenci pisząc w normach C2/C3, piszą po prostu bzdury, bo C2 jest pokrewne do A5/B5, a C3 do A3/B4.
Układ już myłem parę miesięc temu AR 6400-D i autko tylko na Vervie jeździ, więc nie powinno być potrzeby myć układu znów. Tak mi się bynajmniej wydaje ;)
Co do Ar 9100 to mówisz, że więcej robi od BG DOC?
-
Oj doczytaj... ;-) nie ma max dla HTHS C2 i ta norma z C3 się nie wyklucza jak A3/B4 z A5/B5 ;-)
Tak 9100 robi sporo więcej od bg doca.
Pompowalność lepsza na ogół wynika z niższego HTHS ale to nie są jedyne metody obniżania spalania a nawet te najprostsze...
-
Ok doczytam ;) Podeślij jakieś fajne źródło informacji, bo jak szukałem o tym informacji, to prawie sam śmietnik, a ludzie z którymi rozmawiałem, to twierdzili tak jak napisałem. W Iveco też mówili, koniecznie C2 ;)
To następnie testuję AR 9100 w Iveco ;) Skrzynia i most juz mają zalane AR 9100 ;)