Z ostatniego wpisu dotyczącego wrażeń z testu widać, ze Alfa zrobiła samochod dla koneserów. Nie wiem czy to dobrze. Ten samochod ma sie sprzedawać a nie byc niszowym produktem, a na razie wszystko na to wskazuje. Powiedzmy sobie szczerze giulia nie jest żadną konkurencja dla bmw. Giulia ma byc samochodem który albo utrzyma te markę przy życiu albo jego niepowodzenie definitywnie skaże markę na likwidacje. Ten samochod ma sie sprzedawać i ma byc skierowany do normalnego klienta a nie do fana alfy bowiem fani alfy kupią max 5.000 szt rocznie w całej Europie a reszta i tak będzie czekała na używki. Niestety nie widzę przyszłości tego modelu w różowych kolorach. Sedany w Europie sprzedają sie kiepsko przykład volvo: w 2015 s60 4000 szt. V60 50.000 szt. Czy alfa będzie wstanie sprzedać w Europie 50.000 szt giulii.....? Watpię. Generalnie jeżeli giulia sprzeda sie poza Włochami w takiej samej ilości co na rodzimym rynku to będzie dobrze bo generalnie produkty fiata poza moze 500 w 60-70% generują swoją sprzedaz na rynku włoskim. Najlepiej sprzedające sie we Włoszech samochody segmentu giulii czyli bmw 3 i audi a3 miesięcznie sprzedają sie w ilościach ok 1200 szt. Jeżeli alfa dobije sprzedażą na rynku włoskim do liderów to moze tu sprzedać max 12.000 -14.000 szt rocznie co jest i tak optymistycznym założeniem bo bmw 3 w ponad 50 % generuje sprzedaz wersją kombi. Pozostałe 12000 w Europie na innych rynkach co daje ok 25000 szt max. To prz założeniu dobrej kampanii reklamowej i szerokiej gamy silników i konkurencyjnej cenie a tego niestety brak. Aktualnie alfa poza Włochami praktycznie już sie nie sprzedaje a do bmw dzieli ja przepaść. Suche fakty sprzedaz alfy w Niemczech za 6m tego roku 1.800szt bmw 132.000 szt. Żeby wejść w segment rynku w którym sie nie istnieje trzeba zapłacić frycowe czyli zaoferować dobry konkurencyjny produkt ale po niższej cenie. Przy tych cenach przeciętny klient giulii nie kupi. Dla mnie przy tych cenach jest giulia produktem niestety niesprzedawalny szerszej ilości klientow i świadczyć niestety o tym moze to ze od 3 miesięcy jest dostępna a praktycznie sprzedaz prawie nie istnieje.