Panowie , kupiłem stetoskop mechaniczny do kontroli cewek . Pytanie brzmi jak je zdiagnozować ? Proszę o jakieś porady lub najlepiej instrukcję krok po kroku :)
Printable View
Panowie , kupiłem stetoskop mechaniczny do kontroli cewek . Pytanie brzmi jak je zdiagnozować ? Proszę o jakieś porady lub najlepiej instrukcję krok po kroku :)
A czemu akurat stetoskop? On jest od drgań i uderzeń. Przykładasz do elementu metalowego i słuchasz. Jak tym chcesz cewki zdiagnozować to nie do końca rozumiem :) już pomijając fakt że w 2,4jtd cewek nie ma :sarcastic:
Ale w AR 166 3.2 już takowe są :). Z naszego forum się dowiedziałem że stetoskopem można to zdiagnozować . Znasz jakiś inny sposób na ich diagnozę ?
Patyk hehe to nie żart:)
odpalić silnik i patyk przykładać do cewek po kolei?
ciekawe jak przyłożysz pod kolektorem ? :) wszystkie te badania cewek to mozna sobie w d... wsadzić, jesli choc troche cewka jest uszkodzona silnik bedzie dostosowywal zapłon zeby optymalnie pracował, bedzie troche to odczuwalne w mocy , silnik bedzie wolniej wkręcał sie w obroty, jak by z opóźnieniem . Dopiero całkowicie uszkodzona cewka bedzie powodowala wypadanie zapłonu. To już odczujemy wyraźnie. Tak wiec z tymi cewkami to taka zabawa w chowanego. Ja już przymierzam sie do kupienia tych od Fiata. Jak są sprawne cewki to auto jest super czułe na dodanie gazu, pozatym mniejsze spalanie...
Teraz jak można kupić cewki za 80zł to fajnie jest - nic tylko wymienić komplet i cieszyć się jazdą. Ja wymieniałem po 250zł/szt. więc bawiłem się w chowanego, jak piszesz. Patyk do cewki + do ucha i słuchasz trzasku - jak iskra ucieka bokiem to słychać. Jak wypadnie zapłon - tym bardziej. Stetoskopem będzie pewnie jeszcze lepiej słychać. Diagnozujesz cewki z przodu, potem podmianka tył-przód i znowu diagnozujesz te z przodu, czyli tylnie ;)
jak sprawują sie cewki zamienniki zakupione przez kolegów? zamierzam kupic i czekam na opinie tych co wymienili :)
Podłączam sie do pytania kolegi wyżej, jak sie cewki sprawują? Zamienniki i/lub te z fiata? Jakies opinie?
Ja mam obecnie jakieś zamienniki do fiata/lancii 20V - 3 szt. od jednego sprzedawcy i 3 kolejne od innego - niewielkie różnice w wyglądzie, koszt około 80PLN/szt. Auto jeździ nic nie cyka i nie wygląda by miało być coś nie tak.