teraz to go moze cmoknac w pompke :-)
teraz to go moze cmoknac w pompke :-)
Dlaczego?
Art. 560. § 1. Jeżeli rzecz sprzedana ma wadę, kupujący może złożyć oświadczenie o obniżeniu ceny albo odstąpieniu od umowy, chyba że sprzedawcaniezwłocznie i bez nadmiernych niedogodności dla kupującego wymieni rzecz wadliwą na wolną od wad albo wadę usunie. Ograniczenie to nie ma zastosowania, jeżeli rzecz była już wymieniona lub naprawiana przez sprzedawcę albo sprzedawca nie uczynił zadość obowiązkowi wymiany rzeczy na wolną od wad lub usunięcia wady. Art. 561....
Z tego co wiem czapel był już 2 razy u tego samego gościa. I dwa razy mu nie naprawił. Auto nie może być użytkowane zgodnie z przeznaczeniem bo musi zostać w warsztacie i to dwa razy, i nie jest to godzina tylko z tego co się domyślam przynajmniej 2 dni za każdym razem, nie może np. pojechać przez to do pracy zarobkowej albo udowodni że korzystał z auta codziennie do zakupów, jeździł do chorej babci, mieszkał na peryferiach miasta i miał wszędzie daleko. To już jest uciążliwość. A poza tym wiązało by się to z 3 wstawieniem auta do tego samego mechanika który już 2 razy "dał ciała" więc miał podstawę do zmiany warsztatu żeby ktoś inny mu to "nareperował". To też gdzieś reguluje KC. To nie tak żebym się wymądrzał ale tak jest i mało kto o tym wie że takie prawo mu przysługuje.
Hej,
a propos bulgotania/chrobotania/szurania czy ktoś może podpowiedzieć co to za dźwięk ?
https://www.youtube.com/watch?v=R42S...ature=youtu.be
Występuje podczas powolnego rozpędzania auta.
Występował również przed wymianą skrzyni biegów, ot niespodzianka :(
Sprzęgło i dwumas w stanie nienagannym, wymieniony został wysprzęglik na nowy, bo łożysko było już na ukończeniu. Skrzynia zalana Tutelą 2.8 litra.
panie przecież to lozysko podpory półosi, mialem to samo.
Byłoby super :) Będziemy sprawdzać! Niektórym samo smarowanie pomogło, jak nie będzie żadnych zmian to wymienimy.
Wiecie czy to łożysko pasuje do wszystkich modeli ?
http://www.rufus.pl/home/2130-lozysk...o-159-snr.html
Wcisnąłem dziś WD40 dla sprawdzenia czy będzie jakiś efekt i bingo!!! Jest dużo ciszej więc wymiana łożyska na nowe załatwi sprawę całkowicie.
Dzięki za pomoc!
Po wyminie łożyska jest lepiej, ale to jednak nie było to :(
Dźwięk jest nadal i jest najbardziej słyszalny podczas powolnego rozpędzania auta (głośniej po rozgrzaniu silnika), dziś w garażu podniosłem przednia koła i nimi pokręciłem i nagrałem taki dźwięk
https://www.youtube.com/watch?v=YbQH...ature=youtu.be
Wydaje mi się, że to hałasuje podczas jazdy, tylko co to ? :(
Szkoda, że nie sprawdziłem tego przy poprzedniej skrzyni biegów, ale podczas jazdy dźwięk jest ten sam jak przy poprzedniej skrzyni (łożysko podpory półosi już odpadło)
Nim się za bardzo rozpędzisz...
My robiliśmy tą skrzynię. Powód - wycie na najwyższych biegach - ewidentny problem z łożyskami. Wcześniej wymieniane było sprzęgło i dwumasa - charakterystyczne "stukanie" na wolnych obrotach, po oględzinach elementów - ewidentnie końcówka życia dwumasówki.
1. Wymiana łożysk na identyczne, Timken/SKF. WSZYSTKICH z wyjątkiem mechanizmu różnicowego. Skrzynia nie wyje, za to po kilku chwilach na średnio rozgrzanym silniku (ok. 70 stopni) pojawia się specyficzne chrobotanie. Przez kilka sekund, potem zanika i dopóki nie wystudzisz auta - nie odezwie się ponownie. (za to klient płaci)
2. Wymiana łożyska hydraulicznego sprzęgła - ponownie, z racji tego, iż kiedyś już takie dziwne odgłosy mieliśmy. Chrobotanie dalej się pojawia. (za to klient nie płaci)
3. Wymiana łożysk skrzyni na kupione w ASO - chrobotanie dalej występuje. (za to klient nie płaci)
4. Klient decyduje się na montaż skrzyni używanej - kupujemy skrzynię, montujemy, chrobotania teoretyczne nie ma. I uwaga - NADAL KLIENT NIE PŁACI!
5. Po c.a. 2 miesiącach dowiadujemy się, że jednak chrobotanie się pojawiło więc w ASO wymieniono łożyska w skrzyni + dwumasę + sprzęgło. Łożyska były nie najlepsze - bo zamontowaliśmy skrzynię używaną na wyraźne życzenie klienta, po co ponownie dwumasę i sprzęgło - nie wiem. Chrobotanie po tych operacjach podobno się już nie pojawiło.
6. Bierzemy sprzęgło i dwumasę - reklamujemy. Reklamacja odrzucona - elementy nie są w żaden sposób uszkodzone. Jednakże z racji dużego obrotu w hurtowni dostajemy zwrot za dwumasówkę (gest handlowy, czy jak to tam nazwać).
I teraz mi powiedz - co było przyczyną chrobotania skrzyni? Bo ja nadal nie wiem... Zwłaszcza, że skrzynię z wymienionymi łożyskami (tą która została zdemontowana, żeby założyć używkę) zamontowaliśmy w innej 159 i jeździ do dzisiaj nie wydając żadnego dziwnego odgłosu.
Zastanawia mnie czy te postukiwania podczas obracania podniesionych kół to ten sam dźwięk, który jest podczas jazdy https://www.youtube.com/watch?v=s3CwH16VDcY ???
Najlepsze jest to, że przed wymianą i po wymianie skrzyni dźwięk jest ten sam. Możliwe to, że ten dźwięk to skrzynia ?