-
Elektrozawór jest pewnie wklejany
I raczej bez podgrzania klej nie puści .
A grzanie może uszkodzić elektrozawór.
Mam moduł uszkodzony do testów i w tym tygodniu będzie próba wyjęcia tego elementu.
Generalnie to chyba trzeba zmienić nawyki przy wymianie oleju.
Wysłane z mojego XT1650 przy użyciu Tapatalka
-
Powiedz coś więcej o nawykach, jakie powinny być? [emoji6]
Kurcze ciężko bez auta ale może spróbuję wytrzymać do czasu Twojej próby... A chcesz to robić w przyszłą niedzielę czy jakoś wcześniej?
-
No tydzień zaczyna się od poniedziałku [emoji3].
A co do nowych nawyków to tylko moje lużne przemyślenia .
1.
Wymiana oleju ale na zimnym silniku.
1.a nie czekać długo na ściekanie.
1b.zalewać świeży olej jak najszybciej
2
Po wymianie nie odpalać ale przepompować olej rozrusznikiem ,,podobnie jak przy wymianie modułu.
Z czego to wynika ?
Większość pisze o 064 czyli czwarty cylinder a on ma najdłuższá drogę od pompy.
Zimnym olej nie wycieknie całkowicie z kanałów i elektrozaworów.
Przepompowanie pozwoli pozbyć się powietrza z kanałów i zmniejszy do minimum ryzyko przytarcia elektrozaworu.
Czy to słuszna droga moim zdaniem tak ale czy będzie skuteczna tego nie wiem.
-
Z ciekawostek to procedura sprawdzenia sprawności elektrozaworów ma kilkanaście pozycji
-
Ale trwa do niedzieli [emoji3]
Sugerujesz że jak włoże teraz MA, ponownie to to zalaniu go olejem i złożeniu do 'kupy' pobawić się zapłonem, czy jak popompować?
W jakim oprogramowaniu masz tyle opcjonalnie testu zaworów?
-
Procedura serwisowa.
Programy typu Mes itd to pomoc przy diagnozie zwykłe narzędzie a jak wiadomo
narzędzi używa mechanik.
Co do przepompowania to każdy ma inny pomysł aby nie odpalił .
Jedni cewki wypinajá inni czujnik wału itd.
-
Mhm,
Tak się zastanawiam że z MA przy wymianie olej nie ścieka no nie masz tam ciśnienia które przepycha te kólki...
-
Skoro nie ścieka to dlaczego większość awarii jest po wymianie oleju lub krótko po-przypadek?
-
'nie sondze' a tak zupełnie poważnie nie wiem, ale ściekanie z technicznego pkt widzenia nie do końca do mnie przemawia...może ludzie nie robią procedur regulacji po wymianie oleju?
Edit
Po wymianie masz mniej lub więcej oleju, mienia się może ciut ciśnienie a te elektrozawory jak dobrze sobie to wyobrażam działają dzięki ciśnieniu właśnie....
-
Z MA olej nie scieknie przy wymianie , świadczy o tym choćby otwór kontrolny w module który jest zawsze pełny