Nie do końca tak jest my jak wyjęliśmy z MiTo u nas w rodzinie moduł też wyglądał jak nówka...ale dopiero jak co rozkręciliśmy, wykrecilismy te tuleje gdzie są te popychacze w 1 było wprasowane sitko...
Printable View
Te "sitka" we wcześniejszych modułach były luźne tzn. dało się je wyciągnąć ale teraz są tak spasowane że wyglądają na wprasowane.
Załapałem się na to rozkręcając nowy moduł , który dawał objawy zepsutego i przez chwilę obwiniałem to właśnie sitko.
Ono pełni funkcję filtra , ważne jest czy system jest drożny co można sprawdzić mając wyciągnięty moduł.
I mnie dopadło. Tydzień po zakupie....
przebieg 105kkm pewny, jeździł na Selenia, wg poprzedniego właściciela zmieniany co 10kkm lub rok.
Poza check, błąd ss i brak dna, jeździ normalnie, odpala normalnie, obroty nie falują, brak kopcenie i hałasu.
Błąd to p1062, skasowany, po tygodniu i ok 350km wyskoczył ponownie. Skasowałem, czekam aż znów się pojawi.
Jutro w planie zmiana oleju wraz z płukanka.
Miałem nadzieje ze mnie nie trafi...
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
przeczytałem PAna post na forum dot. długiej naprawy systemu Multiair - mam ten sam problem - Bravo 1.4.MA - pojawia się checkengine i komunikat "skontorluj silnik system start-stop niedostępny" - potem po którymś uruchomieniu silnika znika - poza tym żadnych objawów szarpania silnikiem - odczyt błędu z ECU to "cyl. 4 sygnał elektrozaworu nastawnika UniAir" - kontaktowałem się z firmą ze śląska "lanciakonsolidero" i mówią, że to uszkodzony elektrozawór multiair na 4 cylindrze i chcą to wymienić stosunkowo tanio bo za 800zł - twierdzą, że opatentowali ostatnio sposób na wymianę tego elektrozaworu, którego uszkodzenie do tej pory skutkowało wymianą całego modułu multiair za 4000zł. - tylko pytanie, czy ten komunikat ECU oznacza na bank uszkodzenie elektrozaworu, czy też modułu ECU, bo wystąpiło to u mnie po wymianie oleju i mie ma objawów wypadania zapłonu - jeśli miałby PAn chwilę na odpowiedź, to będę bardzo zobowiązany - z poważaniem - wojciech osiński