w ogóle to ona stoi jak koza, na glebę ją :D
Printable View
w ogóle to ona stoi jak koza, na glebę ją :D
Sam jesteś koza :D
Nie ma takiej opcji - zostaje fabryka ;)
Kasztelan mam założone 3 - jedna leży bo ma kapcia i trafi do wulkanizacji. Jutro pomierzę ... ale co to zmieni :(
Będziesz wiedział co wpisać w opisie aukcji na alledrogo;)
Mam pytanie do użytkowinków 17-ek, czy 205/45R17 nie będą obcierały o nadkola?? Zdecydowałem się już praktycznie na model opon ale mam mały problem z rozmiarem. Wolał bym 205 zamiast 215 ale tu znowu profil 40 będzie za niski więc w grę wchodzi tylko 45, są niewiele wyższe od 215/40 ale jednak... Auto będzie siedziało na sprężynach -35/30mm, dodatkowo profilaktycznie wymieniam z tyłu amorki i podkładki sprężyn żeby mieć spokój z obcierkami.
Kasztelan - sprawdzałem dzisiaj moje przy max. skręcie - zostaje 1 cm :)
Ogólnie sprawdziłem model felg i jest to:
MIM Amalfi 2232
x17 4x98 58.1 ET35
Ale zostają :)
Piotrek, ja mam z przodu 205/45 R17 na ET38 i musiałem delikatnie ok. 1 cm ściąć nadkole w przedniej części ponieważ na zakrętach potrafiło przycierać.
Na tyle 215/45 R17 i przy pełnym ładunku obcierało ale amorki mają już parę lat, sprężyny 2 lata. Pokombinowałem trochę z odbojami i jest spokój ;)
Andrzej, a w jakim sensie pokombinowałeś, wydłużyłeś je?? Tak jak napisałem tył jest bardziej newralgiczny, dodatkowo będzie obciążony LPG więc tam robię wszystko - nowe amorki, nowe podkładki pod springi i springi obniżające. Nie pamiętam jakie mam ET i szerokość felgi ale nie chcę żeby mi cokolwiek obcierało. Zauważyłem że 215 zdarzało się przytrzeć przy samym brzegu bo tam są takie wygięte blachy w okolicach drzwi. Na 205 ten problem odpada bo opony były by węższe a na obecnych nakłada się to dosłownie ułamki milimetrów.
Przednie nadkola w którym miejscu ciąłeś?? W razie czego zawsze można je trochę przerobić albo zrobić nowe z włókna z małymi zmianami, w tym temacie to dla mnie niezbyt duży problem.
Skoro 215/45 z tyłu dają u Ciebie radę to 205/45 pójdzie bez problemu, tylko jeszcze ten przód...
Pamiętasz szerokość felgi?? Moje ET jest zbliżone do Twojego, w okolicach 37, ale nie pamiętam dokładnie no i nie wiem czy 7 czy 7,5 cala a papiery od nich leżą w Alfie.
edit
Dokopałem się w necie, moje to 7x17 ET35.
Piotrek, moje również chyba też 7"
nadkole przednie ciąłem na łączeniu zderzaka z nadkolem, na dole (czerwona krecha):
Załącznik 113129
przy skręcaniu kół zobaczysz że tam jest najciaśniej.
Z tyłu założyłem nowe odboje na górę, wzmocnione w środku rurką (bez wzmocnienie nadal ocierało) a na dół do belki przymocowałem kawałek starego odboja, ponieważ nie znalazłem dłuższych od naszych a jeśli były to trzeba było kombinować z ich zamocowaniem:
Załącznik 113130Załącznik 113131Załącznik 113132
Sprytnie z tymi odbojami, zobaczę co się będzie działo na nowych gumkach i amorkach, teoretycznie nie powinno trzeć z tyłu. Z przodu może starczy miejsca bo już z tymi oponami bacznie się przyglądałem i i te dodatkowe mm powinny się mieścić.
Piotrek, nie byłbym takim optymistą jeśli chodzi o tył ;) Różnica w naszych nadkolach prawie żadna (ET 38 - ET 35 to 3 mm więcej miejsca u mnie, z kolei 215 - 205 to 5 mm na stronę więcej u Ciebie). Ale życzę powodzenia i czekam na rezultaty ;)