-
To trochę jeszcze poczytaj temat o termostatach to może się dowiesz ile przekłamuje wskaźnik kabinowy. Jak chcesz sprawdzać realna temperaturę to tylko po podpięciu komputera. Przyspieszone zużycie to nie jest gwałtowna awaria - ile tys km robisz rocznie? - jak koło 40-50tys km to zużycie byś zauważył, chocby jako zwiększona konsumpcję oleju przez silnik.
Diesla ekploatowanego na krótkich trasach na pewno bym już nie kupił
-
nie bede już nic pisał, ale robiłem test podczas jazdy z podpiętym kompem (w wielu autach, nie tylko alfy) i pakazywało dokładnie tyle stopni ile jest na wskaźniku, na dodatek obale twój mit dotyczący wymiany termostatu poprzez diagnoze z użyciem tylko wskaźnika kabinowego, wiele termostatów już tak wymieniałem i zawsze jakoś wychodziły że są do wymiany, wiec nie wiem, czy Ty jestes praktykijący w zawodzie, czy tylko piszący formułki:) które też fajnie brzmią, ale ja troche popracowałem w tym zawodzie i cos tam mi jeszcze zostało (od około roku pracuje w innym zawodzie).
Moja poprzednia bryka Lancia dedra 1.6 miała przez pare misiecy uszkodzony termostat (cały czas otwarty), a silnik miał nakulane jakos 320tkm i jeszcze jezdził:) i jeszcze jak siegam pamiecią to tam co chwile termostat sie wieszał w pozycji otwartej, chyba kilka razy go wymianiałem w ciągu 10lat eksploatacji, a niewiadomo jak sie z tym obchodził poprzedni własciciel.
:) nie gniewaj sie
-
W wielu autach to może i testy robiłeś ale w AR156 kabinowy wskaźnik temperatury znacznie przekłamuje i ma nieliniowa charakterystykę - to jest stwierdzony fakt
-
U mnie wskaźnik w kabinie pokazuje 80-85* a realnie na ECU jest kulturalna 90tka.
-
Koledzy a może wypowiecie się o zachowaniu "mojego" termostatu, bo nie wiem jak zinterpretować jego działanie.No i ewentualnie podjąć decyzję czy wymieniać, czy zostawić. W czasie normalnej eksploatacji pojazdu, czyli podczas jazdy (bez względu na to czy jest ciepło na zewnątrz i czy przejechane 10 km, czy 200 km) wskaźnik kabinowy oscyluje w granicach 65-70 stopni. Wczoraj zrobiłem próbę na postoju.Delikatnie przegazowując motor osiągnął on magiczne 90 stopni na wskaźniku w kabinie.Później pracował jałowo przez okolo 15 minut i cały czas trzymał temperaturę w tej granicy czyli 90 stopni. Z niewielkimi odchyłkami w granicach na oko + - 4 stopnie.
Proszę Was o pomoc ja taką pracę termostatu zinterpretować. Dzięki i pozdro.
-
65 - 70st to za mało. Po przejechaniu kilku kilometrów przy temp pow. 0st. powinien Ci trzymac temp. ok. 90. W JTD jest to na wskazniku ok. 85st.
Jezeli możesz to sprawdz jaki tam masz termostat (producent)
-
Ciężko mi jest powiedzieć jaki jest producent termostatu. Ale udało mi się sczytać numer wybity na termostacie. Może to jakoś pomoże. 10616BE8
-
Ostatnio tez sie wyklocalem, jeszcze w 155 podejrzewalem uszkodzony termostat i wyszlo na to ze wskaznik blednie pokazuje :/ Wymienilem termostat na oryginalny i nie bylo roznicy. Na trasie temp spadala na wskazniku do okolo 72st co by przeciez wskazywalo na uszkodzony termostat.
-
Witam.. dziś sprzatalem swoja belle i sprawdzałem wszystkie zbiorniczki czy jest okej i w zbiorniku wyrównawczym płynu chłodzącego zauważyłem ze płyn ma kolor biały.. ;/ a to co pamiętam dolewałem wcześniej płyn prostone... (podobno mieszalny ze wszystkimi płynami) bo nie wiedziałem jaki poprzedni właściciel wlał... niedawno zmieniałem pasek rozrzadu i mechanik coś mi mówił że mam dolany jakiś płyn żeby nie było wycieków... ale od tamtej pory niezaglądałem jaki kolor ma płyn... czy taki płyn jest zużyty czy może zmieszał się tak z poprzednim i może tak być ... Termostat mam do wymiany i wtedy planowałem wymieniać płyn ale chciałem to zrobić w maju >>/?? jak mi radzicie zrobić to jak najszybciej ??? POZDRAWIAM
-
Koledzy ,a czy po odpaleniu autka, ( zimny silnik ,ale upal na zewnatrz ) i przejechaniu 3-4 km ,przy temperaturze silnika ( wskaznik kabinowy) niecałe 70c ,oba przewody od chlodnicy i prawy i lewy sa gorace to termostat kaput ? bo moja bella lapie 90 c w moment jak przyspiesze to moment ma 100 a jak depne to nawet pod 110 :/ jak odpuszcze gazu ,lub troche z gorki to spada do 80 ( caly czas mowa o kabinowym , ale o kilkanascie stopni to chyba nie oszukuje) :/