Przeglądnąłem temat, ale potrzebowałem podsumowania ;)
Możesz mi powiedzieć kiedy został wprowadzony pozmianowy zbiorniczek (data)?
No i czy nie da się go naprawić? Od razu trzeba wymieniać?
Pozdrawiam.
- Rafał
Printable View
Zbiorniczek nie jest drogi. W ASO to koszt coś około stówczyny.
a dokładnie 115pln:)
Filtr-siateczka jest w środku zbiornika.
w listopadzie zeszlego roku za nowy zbiorniczek z wymiana, plukaniem ukladu i wymiana plynu i uszczelek zaplacilem 408 zł
Rozumiem, że to cena za usługę wymiany (w tym płukanie układu), zbiorniczek, uszczelki i płyn GI/R (zielony), który został zmieniony z pierwotnego GI/E (czerwony) który miałeś w układzie. Bo gdyby to była cena za wymianę zbiornika i płynu (przy wymianie GI/E na taki sam GI/E, czyli bez potrzeby płukania układu), to jest to rozbój w biały dzień...
dokladnie. plykali uklad, bo wymieniali plyn na zielony. Zapomnialem dodac, ze w cenie byl jeszcze samochod zastepczy, wiec nie czuje, zeby ze mnie jakos specjalnie zdarli.
Z reszta nie jestem przekonany, czy nawet przy wymienie na ten sam rodzaj plynu nie warto zrobic plukania. Gdzies czytalem, ze w ukladzioe moga tworzyc sie "skrzepy" ze starego plynu, ktorych warto sie pozbyc
To cena była "kompleksowa", więc nie wnoszę zastrzeżeń;)
Co do płukania w przypadku zalewania układu tym samym rodzajem płynu to IMO jest to zbędny luksus... Faktycznie GI/E (czerwony) jest olejem bardziej gęstym niż GI/R (zielony), jednak nawet w połączeniu z ewentualnymi zanieczyszczeniami/osadami pochodzącymi z układu wspomagania nie będzie tworzył "skrzepów", bo jest na to mimo wszystko za rzadki...