-
- majka miałaś rację, nasze alfy też podają paramery krótko i długo terminowe.
- problemem jest tylko oprogramowanie które to odczyta.
- na szybko podłaczyłem ELM 327 i oprogramowanie ProScan wersja 5.2, wyniki poniżej.
- nie udało sie tylko zrobić testów sondy lambda, nie chciał liczyć okresu sondy.
- kiepsko tylko jest z logami, albo ich nie ma albo ja nie widziałem w tych ciemnościach nocy.
--
http://img207.imageshack.us/img207/9716/29014.th.jpg
--
http://img11.imageshack.us/img11/7463/29015m.th.jpg
--
http://img546.imageshack.us/img546/9826/29023.th.jpg
--
http://img822.imageshack.us/img822/8349/29024.th.jpg
--
-
Może to będzie jakiś przełom w naszych badaniach? To się układa w parametry fiatowate?
Wrzucam jeszcze raz, zapomnij na moment, że nie alfa – oni tam piszą o różnych sytuacjach, różnych samochodach, jak jest w różnych. To ogólna wiedza. Dla TSa może można wykorzystać, a dla JTS – nie wiem.
http://www.motor.com/magazine/pdfs/092006_11.pdf
Problem jak to interpretować zostaje... A dla JTSa - nie wiem... Mam ten soft proscan – kabel będę mieć jutro. Zobaczymy czy się połączę. Pytanie czy się połączę…
Też sobie myślę, ale nie wiem co uważasz, że adaptacja (paliwowo-powietrzna) zachodzi poprawnie u wszystkich (nie ma błędu o niemożności jej wykonania), zależnie od panujących warunków, zakłoceń, tylko u jednych przepustnica to toleruje, a u innych nie. Gdyby nie zachodziła system nie wygenerował błędów z nią związanych. Skoro u CS DTV się nie ruszył, znaczy chyba, że zależy od przepustnicy? Lub adaptacja - uczenie sie przepustnicy zalezy od DTV? U mnie drga w obie strony. Dziwne to ECU – ja bym powiedziała, że samoadaptująco – samoresetujące, pod warunkiem, że DTV jest w jakimś zakresie, ale to brzmi jakoś dziwnie głupio.
W ogóle jest dla mnie mała niejasność w opisie DTV – MAF, wtryski, lambda, ale lambda są na jałowym w open loop, więc ECU nie bierze ich pod uwagę, chyba, że samo 02. Skoro napisałeś klasyczna teoria nie dotyczy – to zostaje objętość powietrza. Czy brana jest z map? Czy MAF uczestniczy na jałowym? To dla mnie nie jest do końca jasne.
DTV – czytałam o różnych tolerance factor w różnych dziedzinach – to zakres noise +-, między tymi trzema komponentami, nic więcej, ale jakiś zakres?
DTV< 0. Na razie ze skąpych info w sieci wynika, że dla fałszywego lewego powietrza i pewnie jego odpowiedników?, ta wartość idzie w kierunku wartości mocno ujemnych = wciąż za mało powietrza w stosunku do paliwa. Jak patrzę w sieci poniżej (-5) – (-6) Generalnie pracuje na bogato w konsekwencji. I jest jakaś granica dla wartości DV T powyżej czy poniżej (zakres +/-), której adaptacja przepustnicy = 0 i correct?
DTV>0. Co się dzieje u kolegi kurzyk na banku 1 – nie wiem… czemu jest na > 0, przy FRA = 1,09, nie wiem. Ale może pracuje właśnie paradoksalnie na ubogo - wciąż za mało paliwa w stosunku do powietrza? Temp. spalin wtedy i kata, też, by mogła być informatywna. Spalina uboga ma wyższą temp?
Jeśli koledzy obiecali Ci, że porobią testy to musimy poczekać spokojnie. Liczę na to.
I tak zaczynam podmianę – zaczynam od filtra nowego K&N w piątek zrobię testy. Potem jednak przepływka, czyszczenie wtrysków, lambda – jeden element na miesiąc, więcej nie dźwignę finansowo.
Reset – zrobię, zaryzykuję po testach z nowym filtrem, ale którym softem?
Porobiłam dzisiaj coś z FESem, wracając do domu coś zrobię jeszcze, wkleję wieczorem zbiorczo, jak coś ciekawego wyniknie. Ale kąta wyprzedzenia zapłonu nie wykrywa – cały czas 0,0.
-
Niestety na zimnym silniku chodzi jak chodził :( trochę równiej ale jak się dodaje gazu to czuć, że coś jest nie tak. Ale szybciej do normy powraca. Jak już chwilkę pochodzi to zaczyna pracować jak powinien.
Panowie z serwisu powiedzieli mi, że JTS przy odpaleniu tak dziwnie chodzi, ale po chwili sie normuje wszystko. Nie wiem czy jest w tym jakiś sens i prawda... Nie wiem co to może być. Czy rzeczywiście może być to sprawa nagaru? Sonda walnięta może być? A wam normalnie silnik chodzi na zimno?
-
3 załącznik(i)
Nie wiem czy to lambda. Może to można zobaczyć makroskopowo po ich wyjęciu i na przykład wyczyścić?
A coś naprawiali? Co?
Miałeś fuel trim w różną stronę na obydwu bankach. Podstawą równej pracy silnika (może nie jedyną) jest balans między dwoma bankami, tak mi się wydaje, a może i balans między cylindrami?. Ale co powoduje, że miałeś tak jak miałeś – nie wiem. Musi być to coś co dotyczy banków z osobna, ale co – nie wiem. I coś co ujawnia się na jałowym na niby ssaniu, i przy gwałtownym zapotrzebowaniu na paliwo (dodawanie gazu)?
Może bubu321 mógłby zebrać parametry w twoim samochodzie drugi raz? Z tego co piszesz wynika, że coś zrobili, samochód jeździ, to może?
Logi:
Zaczęłam niefortunnie, bo próbowałam zebrać wszystkie parametry w FES i zebrał tylko 8 pierwszych. To potem zrobiłam skan, ale już po tej chwili jazdy i było: 11 + FRA i DTV
Załącznik 40704
Potem chwilę się zatrzymałam na stacji i zebrałam skan + dalej logi w jeździe. Skoro DTV zależy od napięcia na aku postanowiłam zobaczyć w jaki sposób. Postanowiłam się też przyjrzeć przepływowi pwietrza przy zamkniętej przepustnicy oraz otwarciu przepustnicy i oczywiście FRA i DTV + integrator lambda. FRA, a zwłaszcza DTV mi ewoluowało – niestety przez głupi pierwszy pomiar przegapiłam kiedy się zmieniło. Niemniej jednak na bank 2 doszło do -3. A ponieważ wcześniej jak miałam DTV poniżej -3 miałam także na uruchomionym i rozgrzanym adaptację przepustnicy = 0 (uczyła się). Postanowiłam zobaczyć czy i teraz. Zobaczcie:
Załącznik 40705
Ona się uczyła cały czas i już się zdenerwowałam. Ale co zobaczyłam jak odstała swoje pod pracą:
Załącznik 40706
No właśnie zmasakrowałam w jeździe ECU – uznał, że oszalałam kombinując z jazdą tylko na pewnych biegach, ale widać przemyślał to sobie – przepustnica wróciła na 11, a FRA i DTV jak widać :) Już się nie zmieniły na tyle warunki, żeby wyszło DTV poniżej (-3)? i przepustnica nie musiała się już uczyć… ? Ciekawe, czy jak zmienia zakres co +-1 to zaczyna nową adaptację, czy tylko jak przekracza +-3? Wydaje się, że przepustnica uczy się nowych warunków jazdy, jeżeli coś, ale ok jest jeśli kończy adaptację po wyłączeniu silnika w jakimś czasie, ciekawe w jakim – muszę to sprawdzić. Jeśli po tym czasie, czyli po ponownym uruchomieniu na zimnym – ma ciągle 0, to znaczy, że zakończyła się adaptacja przepustnicy, uczyła się, ale się nie nauczyła?
DTV zmienia się nie na jałowym, a na biegu – każdym w zakresie obrotów niskich – load? Ma zatem chyba związek z closed loop?
Dzisiaj zrobię kąt wyprzedzenia zapłonu, knock control, czas wtrysku, obciążenie silnika – na alfadiag + zobaczę ewlucję FRA i DTV w jeździe od zimnego.
Generalnie adaptację widać w jeździe przy zmianie warunków jazdy – ze spokojnej (spokojnie, nudno, nisko, po kolei biegi) na mniej spokojną (wysoko, potem znowu nisko itd, biegi niekoniecznie po kolei)
Zwraca moją uwagę – spadek napięcia niekiedy przy raptownym kręceniu do wysokich obrotów. Ale czy to ma znaczenie? Gdyby aku miał napięcie graniczne ta wartość w moim samochodzie spadłaby b. nisko wtedy. Czy to ma związek z DTV i uczeniem się przepustnicy? Muszę chyba jeszcze pojeździć, żeby zobaczyć ten profil napięciowy. Chciałaby też to zobaczyć u innych…
Potem będę mieć kabel i zobaczymy z tym softem bubu321.
Bubu321 – masz na banku LFT=7% i SFT=3%, łącznie 10%, co prawda to tylko dane jałowego. Ale czy może mógłbyś zrobić badanie w jeździe – zebrać te parametry? Lub zrobić reset w 147 i zobaczyć jak nabije LFT na nowo?
Niestety nie potrafię zrobić tak, żeby w FES widać było FRA i DTV na wykresie, dlatego wklejam tylko logi.
Kwestię biegów należy traktować szacunkowo, ponieważ program nie nadąża mam wrażenie niekiedy i co nieci gubi.
-
3 załącznik(i)
I pudło totalne… interpretacyjna klapa z mojej strony…
Dzisiaj jest tak 11, a DTV poniżej – 3, a adaptacja zaczyna zachodzić w okolicach 75-77 st temp. silnika.
Bubu321 czy możesz mi wytłumaczyć co się dzieje i jak to działa?
Załącznik 40722
Logi z alfadiaga: konock control, adv agle, inj time, engine load
Nie mogę wkleić wykresu, bo przy knock control (status) pojawia się błąd.
Załącznik 40723
Połączyłam się z tym proscan, ale nie wiem jak uruchomić odczyty. Chciałam fuel trim zobaczyć – napisał, że niprawidłowy frame wybrałam. Bubu321 – dasz mi jakieś wskazówki?
edit:
OK. Program działa i czyta wszystko :)
Jutro testuję.
Edit 2)
Wklejam logi poprawne z lafadiaga - wcześniej wstawiłam jeden, który próbowałam przerobić Knock control żeby weszło w program.
Załącznik 40728
-
- logi z alfadiaga, w pierwszym pomiarze tyylko 3 a w drugim jeden.
- generalnie bez obrotów silnika !!
- FES daje mi jakiś wyjątek aplikacji i nie wczytuje logów.
--
http://img843.imageshack.us/img843/1008/72340047.th.jpg
--
http://img16.imageshack.us/img16/2272/55085341.th.jpg
--
http://img502.imageshack.us/img502/4671/35230203.th.jpg
--
-
Nie widzę problemu żeby bubu321 jeszcze raz zrobił test. Dla mnie to tylko lepiej. Może dojdzie się do jakichś konkretnych wniosków.
A w serwisie nic nie naprawiali. Wymienili rozrząd wraz z wariatem, pompą wody, wszystkie paski, napinacz, uszczelniacze. Na koniec podłączyli go do examinera, ale podobno nie pokazało im żadnych błędów po odpaleniu. Może dlatego że w warsztacie cieplej niż na dworze. Może moja bella nie lubi zimna? ;)
Zauważyłem że jeden kabel do sondy za katem jest przytarty... Muszę wszystkie styki do sond przeczyścić... Myślicie że to coś pomoże?
-
-
- @Kurzyk
- pewnie że robimy testy , mamy trochę więcej programów i doświadczenia.
- termin wysłałem na PW.
-
3 załącznik(i)
FES – zapis parametrów w pozycji MAR i po uruchomieniu silnika. Trochę stała po jeździe, czekałam aż napięcie na lambda będzie odpowiednie. Nie jechała w czasie, ani międzyczasie testów.
Załącznik 40750
Pierwsze wyniki z proscan:
Załącznik 40751
- Mam problem z sondami – w zasadzie ten odczyt dla sond mogę zrobić tylko dla post-cat, dla pre-cat nie wyświetla nic. Zrobiłam dla jednej, dla drugiej gdzieś mi wcięło.
- wykres sond w czasie rzeczywistym – przerywa połączenie z programem.
- short fuel trim – wartość wieksza 0% - tylko jak zwiększę obroty
- short fuel trim zmienia się w czasie zmiany obrotów, ten to akurat przypadkowo złapany, ale już wiem chyba wiem jak złapać wszystkie
- nie potrafię poradzić sobie z logami, więc nie wiem jak testować w jeździe, na razie – może potem pokonam – teraz muszę trochę popracować :)
Wykresy, które robiłam wczoraj, a podstawie FES log - gdyby ktoś chciał z bliska oglądać:
Załącznik 40752