Ja mam 16stki juz slabe dosyc i tez sa wyciete bardziej od wewnatrz.. Caly zawias ori. Nie nie stuka nic nie puka..
Printable View
Ja mam 16stki juz slabe dosyc i tez sa wyciete bardziej od wewnatrz.. Caly zawias ori. Nie nie stuka nic nie puka..
Nie chce mi się czytać całego tematu ale też miałem problem z pochyleniem prawego koła a jak wiadomo nie jest regulowane.Jeździłem tak i darłem się w łep co z tym zrobić.Sugestie fachowców od geometrii były podobne jak tu opisywane ,może krzywa zwrotnica itp.Sam przeanalizowałem dane z geometrii i wyszło mi na to że prawe za bardzo leży a lewe niby się łapie ale za bardzo powiedzmy to "stoi"Z pomysłem przyszedł "mój mechanik który robił mi sprzęgło i dwumasę.Po jego robocie stała się dziwna rzecz ponieważ kierownica była ustawiona krzywo.zapytałem czy bawił się geometrią ale zaprzeczył i zapytał o co mi chodzi ,czego się czepiam,W sumie doszliśmy do wniosku że to może wina przykręconych sanek jak wymieniał dwumase . I to był strzał w dyche,po poluzowaniu tych dziesięciu śrub co trzymają sanki trącił lekko w lewo poskręcał i dalej na geometrię i co?- idealnie.Po prostu te otwory w sankach są sporo większe niż same śruby a więc jak są odkręcone to można sankami ciągać w lewo i prawo dobre 2-3 mm.Chyba wiadomo co to znaczy zważywszy że do nich przykręcone są wahacze? chyba wiadomo..W moim przypadku to rozwiązało problem w stu procentach a słyszałem już nie raz o tym prawym kole ,może taki montaż że nie równo dokręcali, kto wie .Oczywiście nam udało się trafić za raz ale możliwe że trzeba będzie kilka prób przestawiania sanek a to znów ciągnie za sobą koszta na diagnostyce ale ja miałem ten komfort że to robił kolega co ma geometrie w usługach.
pozdrawiam,
Więc ja teoretycznie miałem szczęście, bo przykręcałem sanki dość bezmyślnie biorąc pod uwagę to, o czym piszesz :)
Z tego wynika, że lepiej dokręcać sanki, gdy auto wisi na podnośniku.
ja tez ostatnio mam problem z prawym kolem i co tu robic? 4 lata nie bylo problemu
U mnie odległość koła od zwrotnicy w prawym kole jest mniejsza niż w lewym więc na pierwszy ogień idzie wymiana zwrotnicy - pytanie czy każda wersja nadwozia/silnika miała te same zwrotnice ?
Panowie ponawiam pytanie - temat troszkę pilny bo mi oponkę zjada powoli :)
Sprawdź w ePerze nr to się dowiesz.
Wysłane z mojego GT-I9300
Witam
Uporałem się ze zbyt dużym pochyleniem kół na przedniej osi. Po wymianie przednich sprężyn i amorków na badaniu geometrii lewe koło stało ok ale prawe nadal nie mieściło się w tolerancji. Po wymianie prawej zwrotnicy na badaniu lewa i prawa strona stoi wzorowo. Auto prowadzi się o wiele lepiej, jedzie prosto jak strzała.
PS. Dodam, że auto nie było bite i w momencie zakupu auta prawe koło stało prosto. Najprawdopodobniej aluminiowa zwrotnica odkształciła się na naszych pięknych poboczach.
Jaki jest akceptowalny kąt pochylenia przednich kół? U mnie pokazuje na minusie 1,08 stopnia z lewej i 1,17 stopnia z prawej.
Masz odpowiedz w poscie #70 , 7 strona tego tematu.
http://www.forum.alfaholicy.org/159_...ml#post1433582