-
2 załącznik(i)
Do poniedziałku obejrzę szczegółowo. Dużo tego, a wolno patrzę i nie policzyłam pewnych rzeczy.
Ale w Px to zmieniło się teraz, że nie przechodzi na + I, a (-) się pogłębiły, jak w Lanosie. Wcześniej wałek ssący balansował, a teraz nie. Straty są teraz cały czas, większe. Auto dostało wigoru, skoro tak piszesz, to tak jest. Nie umiem do tego jednak dopisać ideologii, ale nie obejrzałam wszystkiego. Wg tego co oni podają, teraz jest wałek wydechowy opóźniony, a ssący przyspieszony. Gdyby było odwrotnie nie byłoby strat? Chyba tak, bo jak włączyć VVT to ciągnie panel I właśnie na plusy? Jakie wtedy byłoby FT? No, bo coś z tego badania Px musi wynikać, cokolwiek?
Jak tak ma być i teraz jest dobrze, to zapamiętam po prostu.
Moja 147 też nie szła od dołu, ale moment obrotowy ma wysoko, to uważałam, że tak może ma być. Nie wiem, wtedy się nad tym nie zastanawiałam.
Te sondy na 2000, nie wiem o co Ci chodzi? Teraz rzadziej pokazuje całe sekwencje na bogato lub na ubogo, oscyluje raczej ubogo-bogato, ale tak, to nie wiem? Nie widzę. Tylko, że teraz shft sondy i shft banku są jakby b. zbliżone, a wcześniej tak nie było, bo były b. rozbieżne. LongFT na 2000 ciągnie do 7%, nie wiem czemu. Nie wiem na co mam zwrócić uwagę? To może napiszesz jednak?
Teraz jest na jałowym kąt wyprzedzenia zapłonu cały czas ujemny i nie waha się tak bardzo. Wcześnie był raz dodatni, raz ujemny, ale nie wiem dlaczego i jakie mam znaczenie.
Czas wtrysku - nie widać na zrzucie z FES jaki jest na jałowym. Ale widać, że nie pływa. Zamieściłeś logi z FESa, nie zauważyłam.
Cały czas LongFT na +, przechodzi do 0 w OBD, na wyższych rpm, ale tak to na +. ECU wzbogaca długofalowo, nie wiem jak to powiązać na razie, nie mam pomysłu.
Resztę to muszę obejrzeć szczegółowo. Dx nie patrzyłam na razie w ogóle.
Obejrzę wszystkie logi 147 może wtedy coś zobaczę.
Podpięłam focusa 1,6, 100 KM, co dostałam zastępczy, tak na postoju, z ciekawości. Ten ma na starcie longFT na – (-1,6). Jeździ dobrze, 2010 r, na luzie zatrzymuje rpm na 1000 aż do zatrzymania, ale będę obserwować, rpm jałowego ma 800 rpm. Rusza bez gazu, rpm nie przypadają. Jakbym miała się czepiać, to tylko, że wsteczny czasami wyskakuje nieoczekiwanie. Jałowy ma jak stół, na dole to dobrze idzie, potem to już brakuje. Nie wiem jednak, co się dzieje z FT w jeździe, nie sprawdzałam, może potem idzie na plusy.
Jednak FT powinno tak samo ewoluować we wszystkich, niezależnie od marki, chyba, to chyba zrobię OBD, żeby zobaczyć jak to wygląda. Tyle, że ma jeden bank, jak 147TS, ale to nie szkodzi i tak zobaczę. Zawsze to dodatkowo coś może się dowiem.
Gdybym miała oscyloskop mogłabym w międzyczasie go sprawdzić, razem z Tobą. Przy okazji mogłabym zobaczyć całe badanie od początku, dopóki nie zobaczę, nie dowiem się wielu rzeczy. I może mogłabym się nauczyć zanim odbiorę gada. Nic, sprawdzę z ciekawości to FT i sondy w logach.
Ciekawi mnie ten czas wtrysku na każdym wtryskiwaczu vs WN wtórne vs shft vs kąt wyprzedzenia zapłonu i czas wtrysku z alfadiaga. Możesz to zrobić?
W mojej GT, potem będę wymieniać rozrząd, ale nie wiem, czy mechanik zgodzi się przestawiać ustawienia w różne strony i co z tego może wyniknąć?
Z drugiej strony to jest jałowy, a na jałowym może chodzi, aby były większe straty i mniejsze spalanie. Wtedy może coś, by się musiało dziać potem na wyższych rpm, zmienia się coś. Skoro dostała wigoru, to przecież nie na jałowym. Tylko, że jak nie ma VVT, to wtedy nie wiem – ECU jakoś inaczej powinien to regulować po prostu?
Gdyby było odwrotnie ustawione, to wtedy by więcej paliła, bo jałowy, ale za to, by też lepiej szła. Co wtedy by zrobił ECU – zubożałby zapewne bezskutecznie. Czy jałowy wtedy byłby lekko nierówny, może i tak, coś kosztem czegoś. Co by się stało z momentem obrotowym – obniżyłby się? Byłby mniejszy, ale niżej? Czy to ma związek, czy nie?
W ogóle to nie wiem, bo wariator w AR jak jest, to czy jak on jest to zmienia fazy rozrządu tylko na wałku ssącym, czy na obydwu, żeby efektywniej było? Np. w JTS.
Sondy korygują naprzemiennie i w 147, zgodnie z tym co pokazuje sonda, jak pokazuje wysokie napięcie, to ECU chwilowo zuboża, a jak niskie to odwrotnie, przy danym longFT. Pisałeś, że ECU na podstawie czegoś innego ustala longFT. Chciałam wiedzieć czemu tak ustala, że w GT i 147, cały czas panuje tendencja do pracy na ubogo.
Zajęło mi dłuższą chwilę, aby otworzyć maske focusa i była to kwestia przypadku. Szukam kabli WN, teraz gdzie się da, aby zobaczyć jak przebiegają i aby dowiedzieć się jak to funkcjonuje. Ponieważ nie chcecie mi powiedzieć. Wszystko jest odwrócone w focusie, zaskoczyło mnie to, nie mogłam się odnaleźć w tej konstrukcji. To daje łatwość w odłączaniu wtyczek od wtryskiwaczy. Inaczej to wygląda, w sensie, dokąd biegną te kable, musze jakieś jeszcze w innym samochodzie może zobaczyć, muszę znaleźć jakąś 147TS, albo 156. Bo właśnie nie wiem, co to jest takie kwadratowe, gdzie zbiegają się wszystkie kable?
Logi z focusa, a tak z miasta. On chyba nie ma VVT.
Załącznik 55691
Potem zrobię OBD, bo ciekawi mnie co zrobi z FT. A potem przestanę zajmować się focusem, ponieważ nie leży w sferze naszych zainteresowań.
Kabel SX w fordzie działa szybko, szybciej niż w mojej GT i 147. To kwestia łącza diagnostycznego? Bo nie zmieniałam ustawień w scan xl, to nie wiem teraz. Tutaj widać inne wykresy sond, chyba inną częstotliwość próbkowania, zależną od prędkości spalin, na jałowym i na innych rpm. To zależy od prędkości zapisu przez kabel? Czy w 147TS jest jakoś inaczej?
Nad wykresami pracuję, nie mogę poradzić sobie z Dx, ponieważ jeden cylinder mi przeszkadza. Coś muszę wymyślić. W ogóle musze uporządkować myśli. Mam milion pytań, ale wszystkich nie zadam.
Skoro tak jest dobrze, a Px pokazuje takie wartości, to kiedy należy uznać, że jest źle, po Px? Synchronizacja - wypada teraz jak kiedyś nie na tym zębie, nie na 15, tylko na 13 lub 14, zależy jak wpiszę. Nie wiem od czego to zależy, od ustawień iskrownika? Oscyloskopu? Czy rozrządu? A tak strasznie nie lubię nie wiedzieć, a wciąż czegoś nie wiem, na tym polu.
--------------------------------------
To pojechałam i zrobiłam to OBD Focusowi. Dobrze mi zrobiła przejażdżka z kablem na wyższych rpm.
Nic, wracam do przekrojowego przeglądu logów 147, ustawiania Dx, nie wiem jak, cylinder chyba 4 nie mogę ustawić, ale nic, muszę się uczyć i spokojnie siedzieć. Pewnych rzeczy nie przeskoczę, po kolei wszystko.
Kiedyś o nic nie zapytam, i nic nie będę kombinować, i nie będę snuć dziwnych teorii, należy mieć taką nadzieję.
Załącznik 55809
-
- ciekawe są te wykresy z focusa.
- parametr Long cześciej jest na minusie, inaczej niz w stajni Fiata.
- sonda także sie wyłączyła pod wpływem wysokich obrotów, całkiej jak w 147 TS.
- za to sondy generalnie chyba sa zakoksowane, bo ruszyły po czasie prawie 10 minut, może nie mają podgrzewania.
- no ale koniec z diagnozą Focusa.
-
2 załącznik(i)
Focusa nie diagnozujemy, ponieważ nie będziemy go naprawiać, nie jest jakby "nasz". I mam nadzieję, że krótko będzie u mnie gościł, to wtedy spokojnie mogę jeździć zepsutym.
Sonda pre-cat w focusie ma łączówkę 4-przewodową – 2 kable czarne, jeden biały i jeden żółty, to chyba podgrzewana. Nie odczepiałam jednak łączówki, chociaż mnie korciło. Ale w sumie, może potem sprawdzę, czy ma jakieś PIDy i to wykrywa, nie sprawdziłam w sumie. Nie sprawdziłam też katalizatora, nie sprawdziłam wielu rzeczy.
Zrobiłam te wykresy, tylko, że nadal nie wiem jak ustawiać Dx i co robic z tym Px w sensie interpretacji, jeszcze pokombinuję może, ale nie wiem, pewnie nic z tego nie wyjdzie, ponieważ za mało wiem. I tak już popłynęłam, ale jak popłynę to może ktoś mnie poprawi i coś się dowiem, a milcząc nic się nie dowiem. Nie wiem szczerze mówiąc, czy dobrze widzę, czy dobrze interpretuję co widzę. W sumie to jest trudne. Mogę się jedynie starać zrozumieć.
Rozrządu nie widziałam jak ustawiają, dwa razy mi ustawiali, a i tak nie wiem, czy był przestawiony. Każdy twierdził, że o jeden ząb, powinnam była zapytać w którą stronę. Tylko, że nie wiedziałam, że mam zapytać i tak w kółko, albo czegoś nie wiem, albo czegoś nie zauważam. Teraz popatrzę, może jak zobaczę, to - no nie wiem. I tak będę strzelać i pływać zawsze.
Tak czy inaczej chcę zrobić badania oscyloskopem w GT. Najwyżej nic nie zrozumiem z interpretacji Waszej, po prostu pojadę coś wymienić, albo naprawić. I potem zobaczę co się stanie.
Chciałam też zobaczyć czas wtrysku i WN razem. No, bo też chciałam, te czasy wtryskiwaczy, od tego się zaczęło.
Załącznik 56033
Ten sam kabel różne prędkości wybrałam, ale nie pamiętam, który plik, która prędkość. Zapomniałam znowu.
Załącznik 56036
Czy można jednocześnie robić Px i podpiąć tester, i jednocześnie patrzeć parametry? Może to bez sensu, jednak, no nie wiem.
-
Kod:
Czy można jednocześnie robić Px i podpiąć tester, i jednocześnie patrzeć parametry? Może to bez sensu, jednak, no nie wiem.
- pewnie że mozna , tylko trzeba mieć dwa notebooki, program graficzny od oscyloskopu dośc znacznie obciąża system.
- jeszcze jest druga sprawa związana z zakłóceniami, dobrze aby te funkcje były rozdzielone.
- sprawa ustawienia rozrządu a raczej spawdzenie poprawności jego ustawienia wydaje się trywialna, po tej mojej nauce w zakładzie tunningowym.
- zwrot tłoka ustawia sie na pierwszym cylindrze.
- blokady wałków są na 2 i 3 cylindrach.
- czyli sprawdzenie poprawności ustawienia rozrządu robimy na 4 cylindrze.
- na 4 cylindrze szklanki popychaczy wałka ssącego i wydechowego powinny być maksymalnie w górze.
- dodatkowo krzywki wałów cyl 2, 3 powinny "patrzeć" na napisy na śrubach pół panewek.
- ale to wszystko musi ktoś pokazać, opis nie wystarczy.
-
Jak będą wymieniać, tym razem zobaczę co robią, może mi pokażą.
A reszta, to czekam na odbiór gada, bez gada nic nie zrobię, ani nic nie sprawdzę, ani nic.
Właściwie skoro można jednocześnie, to może mógłbyś zamieścić wynik takiego eksperymentu?
-
- sam jestem zainteresowany takim problemem jak czasy wtrysku na poszczególnych wtryskiwaczach i czas wtrysku podany z programu.
- do tego to mnie nawet nie trzeba namawiać, pozostaje tylko problem czasu.
- W.N. testować nie lubię, dużo z tym dłubaniny, chociaż to dopiero program oscyloskopu pokazał że świece są do wymiany.
- przyszykuję tylko silnego notebooka (I7 x64 ) na linuksie i do dzieła.
-
3 załącznik(i)
Ok. To poczekam aż zrobisz i popatrzę wtedy. To Px też chciałam może zobaczyć łącznie z logami. Nie wiem po co, ale chciałam. I czy możesz także zamieścić zdjęcia łączeń tych różnych do badania z samochodu, jak będzie podłączone? Staram się zrozumieć, jak to działa, no wiedzieć co robisz, a jak nie zobaczę, to nie będę wiedzieć.
Znowu miałeś rację, a ja tym razem w swoich wymyślaniach popłynęłam na maksa.
Znowu mi się trafił błąd sondy lambda w focusie tym razem. Nie znam tego błędu. Zawsze jak coś napiszesz, to potem tak wychodzi. Dzisiaj się pojawił i nie powtórzył jak skasowałam, przed i po teście OBD go nie było. Mogłam, go skasować dopiero po ponownym uruchomieniu silnika, tak nie chciał się skasować, ale to błąd okazjonalny, nie silnika. Wrzucam logi – 1 – jałowy z błędem i 2000-3000 rpm w czasie testu, 2 – jazda po mieście, po wykasowaniu błędu. Niestety nie pomyślałam, żeby pojechać z błędem. I zalogowałam wszystkie PIDy możliwe, to bez sensu. Nie odłączałam łączówki, tylko ją dotykałam, jak patrzyłam kolory kabli wcześniej. Najgorsze, że jałowy jak stół, nic się nie działo w sumie, to nie wiem.
Teraz wciąż widzę wykres sondy lambda wąskopasmowej pre-cat przed oczami, może się nauczę czytać te sondy, jak pracują? Jak mam się nauczyć, to muszę jednak się pytać. Chciałam ja obejrzeć – sondę, ale jest b. daleko, nie mogę dosięgnąć, poza tym nie wiem, czy jak ją wyciągnę, to z powrotem wsadzę, więc nie ruszałam.
No, miałam nie zaglądać już do focusa tylko, że w końcu zwątpiłam w te kable w łączówce i chciałam sprawdzić czy jest podgrzewana – jest, i ten EVAP chciałam sprawdzić czy jest w scanxl. I znowu teraz nie ma evaporative system control, ale ma cos takiego coś tam evap purge. I znowu nie wiem czym różni się jedno od drugiego? I co jest w 147TS i w GT? Chyba zrobię jeszcze raz OBD, żeby zobaczyć czy włącza się jak FT ewoluuje, chyba, że mi powiesz? Bo periodycznie są zmiany, chciałam wiedzieć, czy to EVAP, czy sonda, czy co to powoduje? To focus, jednak chciałam prześledzić może to, skoro już go mam przez krótki czas. Zawsze to może się czegoś dowiem nowego.
I wiesz, ona ta post-cat w scanmaster pokazuje taki parametr jak shortFT dla post-cat == 99,2%. Takie samo mieliśmy w JTSach. Doczytałam, że 99,2% = rich, a -100% == lean, dla tej sondy. I teraz nie wiem, co to oznacza? Że jest mało tlenu za katalizatorem? Ma to związek z napięciem, to nie wiem, bo w JTS, na jałowym jest lean. Jak to interpretować? Dla banków jest jakby odwrotnie. Wrzucam tabelkę, to z Wikipedii, unikam takich źródeł, ale gdzieś wcześniej indziej już widziałam taką tabelke, tylko znaleźć nie mogę. Jak to policzyć dla banków? Gdzieś kiedyś widziałam takie wyliczenie, ale nie mogę znaleźć, takie łączne FT dla banków. Bo mamy zupełnie inne wartości jednak i teraz nie wiem znowu o co chodzi?
http://en.wikipedia.org/wiki/OBD-II_PIDs
Jeszcze jedno, co chciałam zapytać. Ponieważ w focusie jak liczy lambda – to jest tak, że jak pracuje stechiometrycznie, to jest dajmy na to 1,004 cały czas, mimo, że napięcia na sondzie pre-cat się zmieniają, a wraz z nimi także shortFT. Lambda zmienia się tylko, np.: na wysokich rpm, jak pali na bogato. To tak wygląda, że sonda koryguje, aby utrzymać lambda == 1. A w JTS, dla tych szerokopasmowych to jest tak, że jak zmienia się prąd to zmienia się z nim lambda i to zazwyczaj nie pasuje do shortFT. To teraz nie wiem, czy to znaczy, że mimo korekty nie może utrzymać lambda ==1. No i, że na 5000 rpm, nasze JTSy – moja i Kurzyka, tam lambda cały czas koryguje. Te samochody spradycznie palą na bogato. Wydaje mi się, że na 5000 powinno być jak w TSie i Focusie?
Nie wiem, co to jest to kwadratowe co idą kable WN do tego. Co to jest? Muszę jednak zapytać, wybaczcie. Bo tak się na to patrzę i patrzę, i nie wiem.
http://img190.imageshack.us/img190/7370/co1e.jpg
http://img688.imageshack.us/img688/7113/co2s.jpg
Załącznik 56106
-------------------------------------------------------------------
W sumie, to może i wszystko jedno co jest na zdjęciu, i tak nie ma tego raczej w JTSie.
Zrobiłam, ale jestem zła, ponieważ laptop w pewnym momencie mi pokazał komunikat – system operacyjny nie wykryty, czy coś w tym stylu, co zmusiło mnie do lądowania na poboczu. Po uruchomieniu system operacyjny występował, ale logi straciłam, a także konfigurację. Potem zostało baterii na 40’, ale powtórzyłam test. Tylko, że 5000 nie udało mi się, a te 4000 to takie, jakie akurat potem były warunki. Scanmaster i shortFT dla S2B1 nie udało mi się już, to się chyba nie zmieniało, ale chciałam sprawdzić. Może jeszcze to zdążę zrobić, nim go zabiorą. Jeszcze go raz pomęczę może.
Nie mam siły dzisiaj patrzeć na logi, po prostu wrzucam.
Spalanie na komp. w czasie testów == 6,8.
W samym mieście pokazuje == 8.
W sumie uskuteczniam OT, ale, no nic.
Jeśli chodzi o przedłużacz. Bo nadal nie wiem, ale tak pójdę poprzednim tropem – chyba będzie trzeba wyjąć cewkę do synchronizacji i skonstruować przedłużacz, tylko mamy badać cylinder, a cewka będzie na zewnątrz to nie wiem nadal w jaki sposób. Cylinder będzie wyłączony, skoro cewkę wyjmiemy, tam będzie na pewno ciśnienie? Ale napięcie, to chyba nie, nie wiem. Mamy jedną świecę na jedną cewkę, to zostanie nam drugi kabel WN wolny. To nie wiem – będzie go trzeba wpakować jakoś w cylinder, razem z sondą? Ale nie wiem czy będzie tam napięcie? Nie mam pomysły, a chciałam wiedzieć co robić. Tego nie rozumiem – skąd się weźmie napięcie, wybaczcie, dlatego pytam. Z akumulatora można brać napięcie, bez sensu, po prostu nie wiem co z tym tworem zrobić. Z drugiej strony nie mam oscyloskopu, to w sumie nie muszę na razie może wiedzieć. No, nie ogarniam tego, dlatego chciałam zobaczyć różne rzeczy. Ale trudno, wszystko musi się toczyć po kolei.
Nie jestem w stanie ogarnąć wielu rzeczy, ale chcę przeprowadzić te testy w JTS, nic na to nie poradzę. Chciałam zobaczyć te wykresy z mojego JTSa, i z JTSa Kurzyka. No, wiem, że ciągle coś chcę zobaczyć, albo wiedzieć i pytam. Walczę z tym, tylko, że wychodzi jak wychodzi.
W sumie poczekam po prostu i pomilczę teraz, dla odmiany.
Załącznik 56174
Załącznik 56175
Wrzucam dla porządku:
Załącznik 56241
-
6 załącznik(i)
dodaje zdjęcia jak u mnie wygląda ustawienie wałków na blokadach
-
1 załącznik(i)
- wyglada na dobrze ustawiony
- dla sprawdzenia należało zobaczyć jak daleko wychodzą szklanki na czwartym cylindrze.
(trzeba miec troche doświadczenia w tym wzgledzie ).
- dla testów robi sie to kręcąc wałem korbowym w lewo, prawo od punktu zwrotnego i patrzy jak daleko wychodza szklanki.
- na zrzucie zaznaczyłem szklanki dla 1 cylindra.
-
Zobaczę jak będą wymieniać, tym razem na pewno i jeśli tylko będę mieć oscyloskop, podejmę próbę wykonania badań oscyloskopem, wtedy zobaczymy jak to wygląda w moim JTSie - naprawdę i na wykresach, na bieżącym ustawieniu i nowym. A potem chyba z JTSem Kurzyka wykresy będzie już można porównać. Nie znam się na tym, na tych ustawieniach, po prostu zrobię fotki i powiecie czy jest dobrze ustawione.
I miałam nie pytać.
Absolutnie, nie zamierzam zrezygnować z tych badań. Gad nie działa jak należy, i nie ma jałowego jak stół, a nadal nie wiemy dlaczego.
Nie znamy też czasów wtrysku na każdym wtryskiwaczu, nie wiemy, jakie są podczas hamowania, gdy odłącza cylindry i ECU nie steruje wtryskiwaczami. Nie wiem, czy to będzie miało jakieś znaczenie diagnostyczne, może nie, jednak jest to ciekawe, od tego się zaczęło. Oczywiście mechanik będzie musiał mi pomóc, jak coś nie jest dostępne, to ja tam nie dotrę, poza tym jak coś wyjmę mogę nie wsadzić z powrotem, no i Ci koledzy, którzy badają oscyloskopem też mi będą musieli i chcieli pomóc, ponieważ nadal nie mam zielonego pojęcia, jak to wszystko podłączyć do oscyloskopu. Ale kiedyś nie widziałam jak podłączyć kabel, a mnie nauczyłeś. No to nie to samo, to jednak gorsza sprawa, jednak próbę podejmę. Może się coś uda, jak mnie nauczysz. Tylko, że muszę mieć oscyloskop.
No, czekam też na wykresy i logi ze 147.
----------------------------------------------------
Czy możecie logować EVAP w scanxl w TSach? Jednak te EVAPy, czy możecie, zrobić OBD z zalogowanym procentowym EVAPem? Chciałam zobaczyć kiedy się otwiera, jak często i na jakich rpm w stałej jeździe, w TSie.
Synchronizacja nie jest potrzebna do zastosowania skryptu Px. Myślałam, że do skryptu potrzebuje, ale nie. Bo w panelu Px, to widać było, że wyznacza TDC==0 z wykresu, nie z zapłonu. Tylko, że wtedy w skrypcie, nie ma kąta wyprzedzenia zapłonu, ale reszta jest tak samo. Ostatecznie można mieć tylko wykres np.: z odłączonego cylindra, a zapłon z innego cylindra w sumie lub wcale do oceny rozrządu i spalin, to bierze z wykresu ciśnienia.