nie dymisz nie jedziesz :)
do ogarniecia :]
Printable View
Gdybym miał jeździć benzyną to tylko V6,albo mocnym turbo.CHociaż mi się tam jazda dieslem podoba,a jak już w jednostce V6 to calkiem bajka.Koszty napraw,zależne od świadomości kierownika.
Tak jak wcześniej pisałem mój kolega,sąsiad ma 1.9 16v w 156 DPF.GT również jest spotykana z DPF.Mogę się zgodzić ,że 2,4 20v tego ustrojstwa nie miały ponieważ nie mam takiej wiedzy.Myślałem ,że skoro 1,9 16v takie były to i może 2,4.
ePER nie pokazuje DPF dla silnika 2,4 20v więc nie były w nich montowane.
Jedyne wyjście by mieć 100% pewności to przy zakupie sprawdzić poprzez nr VIN.
Pozdrawiam.
- Rafał
panowie wielki szacunek dla właścicieli alf jerżdżę 159 sw 2,0 JTD M2 seria 170 km aktualnie 205 km 450 nm więc jak jeżdzi możecie sobie wyobrazić.
Znalazł sie jakiś bartekman i powiedział co wiedział, kolego DIESEL POWER :P:P:P.Koszty napraw uzależnione są w większości od użytkownika ,nie raz benzynowcy w alfach mają wieksze problemy niż dieslowcy....Jestem ciekaw jak wytrzymają długo te pikusie benzynki z mocami kozackimi....to tak poza tematem;)
Kurka 9 stron przeczytanych decha/w dechę i "prawie" nic dalej niewiem.
PLIZ ci co kamają bardziej dajcie coś ala podsumowanie ,bo ja teraz lookam za 156sw/FL/do ok"23k/jtd< i kaszana max po 9 stronach , i to "tylko" biorąc pod uwagę pojemnosc' 1.9 ;/
Pozdrawiam.
Ale z czym masz problem? ;)
Jeżeli chcesz silnik 2.4 - kupuj. Powinien być droższy od identycznego egzemplarza z 1.9 o około 15% (różnica w akcyzie). Natomiast moim zdaniem do 156 idealnie wręcz pasuje 1.9 JTD 16V. Po podrasowaniu masz auto o stosunkowo niewielkiej masie, mocy ok. 180 KM i łatwe do ogarnięcia serwisowo. Do tego silnik nie ciągnie auta w zakręcie na zewnątrz (lepsze wyważenie auta przy 1.9). 2.4 ładniej brzmi, ale ma parę upierdliwych tematów przy serwisie,wynikających ze szczelniejszego wypełnienia nim komory silnika - trudniej się do części podzespołów dostać.
Oka mi styka to info:cool: ....pierwotnie taki był plan na 1.9/16v ...ja tam się rozbiegałem z JTD/JTDm/JTD-m jety i takie tam jak pdf-y XD .spox poogarniałem już chyba; all.
thx