i chyba poszukam jakiegoś filmiku jak to zrobić i zrobie to sam ... tzn z kolegą który to juz w swoim samochodzie robił :) jak juz będę sam wymieniał te klocki to np wymienić też płyn hamulcowy ?
Printable View
i chyba poszukam jakiegoś filmiku jak to zrobić i zrobie to sam ... tzn z kolegą który to juz w swoim samochodzie robił :) jak juz będę sam wymieniał te klocki to np wymienić też płyn hamulcowy ?
no kupując ten samochód miałem nadzieje że czegoś sie nauczę robić przy samochodzie więc to chyba najwyższy czas :) jeszcze jakby ktoś był tak miły i wskazał mi najlepiej na zdjęciu gdzie w boxerze znajdują się świece zapłonowe i mniej więcej opisał jak je wymontować to byłbym wdzięczny :)
Rozbawiłeś mnie kolego :P Świece zapłonowe znajdują na wierzchu głowicy. Idź do samochodu schyl się i szukaj miękkiego czarnego przewodu WN, dotrzesz do głowicy i wyciągniesz ta wtyczkę. Długą nasadką klucza nr 21 (nie pamiętam dokładnie) odkręcasz je. To mój pierwszy silnik gdzie własnoręcznie wykręciłem świece:D
Bardzo prosta robota. Wystarczą klucze 13 i 15mm, przyda się też szczotka druciana. Najtrudniej wcisnąć tłoczek w zacisku, można zluzować odpowietrznik, będzie łatwiej :D.
Nie ma takiej potrzeby.
Dostęp do świec w boxerze 16v jest delikatnie mówiąc trudny :) Nic nie widać, trzeba wszystko robić po palcu :P Aby wykręcić świece potrzebujesz klucz do świec 16mm, najlepiej podwójnie łamany :D Długą nasadką i tryczką też powinieneś dojść. Zdjęcie poniżej mniej więcej pokazuje gdzie ich szukać
Załącznik 84800
- - - Updated - - -
Mylisz się kolego. W 16v świece to nie taka prosta sprawa :)
hahah świece na pewno zauważysz znajdują się one po prawej i lewej stronie silnika. :D Do wykręcania świec powinieneś mieć specjalny klucz znajduje się on w zestawie kluczy które powinieneś mieć w samochodzie wygląda on jak okrągła rurka na końcu są nasady na śruby;p. Zakładasz ten klucz na świece następnie bierzesz klucz do odkręcania kół i przedłużasz ten klucz do wykręcania świec i odkręcasz przed odkręceniem świec przeczyść sobie gniazda w których są wkręcone świece żeby nie było jakichś syfów :P
no to jak sie juz posmialismy :):) to dziekuje za rady kolegów którzy jednak na poważnie podeszli do tematu. Więc i tak musze poczekać do poniedziałku żeby gdzieś ten klucz dostać
potrzebuje czegoś takiego?
http://allegro.pl/klucz-do-swiec-16-...965941297.html
wube czym przeczyścić gniazda?