Odbiegając od DPF - to możliwe żeby 2.0 V6 turbo miało Euro4? Miałem taką nalepkę na szybie gdy kupiłem auto (auto zarejestrowane przy granicy niemieckiej).
Printable View
Odbiegając od DPF - to możliwe żeby 2.0 V6 turbo miało Euro4? Miałem taką nalepkę na szybie gdy kupiłem auto (auto zarejestrowane przy granicy niemieckiej).
Ale jednak normy jakieś tam są, myślałem że to nie jest aż tak zaawansowana jednostka.
Zaraz zaraz. Na tvn turbo byl o tym program chyba w raporcie wlasnie o DPF i byla testowana zafira opel 16V czyli silniczek jak w naszych 159 i bylo auto z dpf mierzone na stacji diagnostycznej no i potem wycieli ten dpf i auto wrucilo na stacje. Pamietam cyfry ze z dpf bylo 0.00 a z wycietym DPF 0.28 czegos tam. Dla porownania byla tvn-owska octavia ktora oryginalnie jest bez dpf i miala 0.18 czegos tam. I bardzo wyraznie diagnosta powiedzial iz mimo ze jest to nie legalne to auto miesci sie w PL normie ktora wynosi 0.80 czegos tam. Trzeba by bylo poszukac tego odcinka co oni tam gadali ale to akurat pamietam. Ale tzn ze w niemcach maja jeszcze jakies bardziej pokrecone przepisy ze jest ta norma mniejsza? Dodam ze egr w tej zafirze dzialal. A tak swoja droga to w mojej 145 mialem zaslepiony egr mialem kontrole.w.czechach i pl i to rozne gdzie trzepali mi nawet cale auto i nic nie gadali. Za 2 tyg mam przeglad to wtedy zobaczymy co powie diagnosta. Najlepsze jest to ze w mojej 159 ktos wycial DPF w belgii a to ciekawe bo przeciez tam tez ponoc straszne przepisy sa:)
Jeśli diagnosta stwierdziłby brak DPF-a, to nie ma prawa podpisać przeglądu, bez względu na, jaki byłby wynik pomiaru emisji spalin. To tak, jakbyś założył sobie 100W żarówki do reflektorów i pomimo, że mieściłyby się w normach świecenia, to ich używanie jest nielegalne, bo nie są dopuszczone do użytku na drodze publicznej.
ja mialem niedawno przeglad i jakos przeszedlem bez zadnego ale...co mieliby mi sciagac puszke i sprawdzac czy jest tam czy go nie ma??W sumie ja sam nic nie robilem ani nikomu nie zlecalem wycinanaia DPFu.Jak auto kupowalem to bylo juz takie wiec na dobra sprawe ja nic nie wiem i wiele osob tez moze nic o tym nie wiedziec
- - - Updated - - -
dodam ze nie w kazdym ASO wiedza ze kazda 159 miala seryjnie montowany DPF
Jak wytniesz DPF-a, to musisz go tez wyrzucić z oprogramowania, bo w przeciwnym wypadku będzie Ci świecić "check engine", chyba, że wstawisz emulator.
nic mi nie swieci...robil to Tomek_KRK
No, dziwiłbym się, gdyby Tomek wypuścił spod swojej ręki samochód z marchewą, chodzi o to, że to, że nie masz DPF-a widać po podpięciu kompa diagnostycznego i jak ktoś wie, gdzie szukać, to znajdzie - tak właśnie załatwili tego mojego znajomego w dojczlandi. Najśmieszniejsze jest to, że gdyby nie kombinował z oprogramowaniem, to prawdopodobnie nic by mu nie zrobili, gdyby powiedział, że stało się to właśnie przed chwilą, a tak to wiedzieli, że było grzebane w oprogramowaniu i nie było dyskusji - straf + lavetten nach Polen ;)