na pewno za wolno kreci rozrusznik- no nie ma pier... ęcia:)
Printable View
na pewno za wolno kreci rozrusznik- no nie ma pier... ęcia:)
to nie rozrusznik szybciej kreci tylko silnik po jakims czasie zaczyna łapac i wtedy przyspiesza i jest wrazenie ze rozrusznik szybciej kreci. cisnienia paliwa i wtryski sprawdzales?
Oddawałem samochód na tą usterkę do ASO i ponoć tam sprawdzili wtryski podkładając inne na pewno sprawne i nic to nie dawało. Stwierdzili wtedy, że to wina zbyt małej kompresji w silniku. Ktoś jednak mi sprawdził, że ta kompresja jest jednak w widełkach prawidłowej więc nie to jest problemem. Problem jest taki, że raz kręci się 3*po 20 sekund i nic a raz 2* po 5 sekund i nie wiadomo co na to wpływa. Oczywiście wspólnym czynnikiem jest zimno lub wilgotno - w lecie było bardzo dobrze. Aha - trochę pomaga deptanie w pedał gazu w trakcie odpalania. Nie wiem jak z ciśnieniem na pompie - musiałbym to sprawdzić chyba kompem, a nie mam interfejsu, zajmę się jeszcze tym i poszukam kogoś.
A spróbuj na kablach pod innym akumulatorem odpalić... i zobacz jak wtedy kreci może faktycznie słaby prąd ma...? ładowanie patrzyłeś jakie masz? takie sprawdzenie nic nie kosztuje :)
Wymiękłem - serce przegrało z rozumem, alfetta jedzie w lutym na złomowanie za 8000 rabatu.
Wyjąłem akumulator i naładowałem go w domu. Po założeniu na drugi dzień odpalanie trwało tak z 4-5 sekund i odpalił - rozrusznik kręcił szybko, wydaje mi się, że może na zbyt krótkich odcinkach żona jeździ jakieś 5-8 km/dziennie i ten alternator nie nadąża ładować akumulatora. Do 20 lutego musimy się jeszcze z nią pomęczyć a to najtrudniejszy okres dla auta.
sprawdź alternator, baterie i rozrusznik.
Chyba lepiej wydać te parę stówek na którąś z powyższych rzeczy ( na bank coś nie daje rady ) i cieszyć się autkiem jak dawać 8k rabatu ;)
jak koledzy piszą diesel musi mieć naprawdę kopa na start szczególnie w chłodniejsze dni. Wystarczy że coś nie domaga i po zawodach
Kolego a ja mam pytanie z troche innej beczki pisaleś w twoim poprzednim temacie ze miałeś błąd 1320 (synchro walka rozrządu) spowodowany uszkodzonym walkiem, w jaki sposob konkretnie ten walek byl uszkodzony?? Pytam bo mam u mnie w 2.4 jtd CF2 ten sam bład żle ustawiony rozrząd jest wykluczony a w najblizszym czasi ebede wymienial czujnik pod kołem rozrządu ale jesli to nic nie da to trzeba bedzie sprawdzic ten walek :(