Moja jest już po gwarancji, z ASO się wyprowadzam, czyli mogę zalać tym amsoilem?czy jakiś inny polecacie?
Printable View
Moja jest już po gwarancji, z ASO się wyprowadzam, czyli mogę zalać tym amsoilem?czy jakiś inny polecacie?
Ja targam na MOTUL X-clean 5W40 na gwarancji serwis nie robił problemów ponieważ olej spełniał wymagania producenta.
Na seleni tylko ok 4 tys zrobiłem potem zalałem MOTUL.
Mam teraz przejechane ok 14tys. i znowu wleje MOTUL
Dla multiair 8100 Eco-clean 5W30
Dzięki za odp, odpiszę za kilka tys. jakie wrażenia ze zmiany
Przy się płukanka na 15 min przed zmianą na syntetyka 0W-30 z wysokim TBN bo szkoda aby się zmarnował na sprzątanie po poprzednikach.
Jakaś konkretna? zamawiam olej to dołożę do jednej paczki, ogarnę to sam przed wymianą czy zrobią mi to w serwisie?
kupiłem AR2820
Płukankę trzeba dolać do rozgrzanego oleju silnika na ostatnie 15 min pracy na wolnych i czasami lekko podwyższonych rpm przed wymianą oleju. Potem dokładnie spuścić olej - warto na koniec spuszczania oleju lekko unieść przód to więcej syfu spłynie.
Pytanko. Julka 1.4TB 120KM na gwarancji, zmianę oleju chcę zrobić w ASO i najlepiej na ich oleju, żeby w razie czego nie było żadnych problemów. W FAP w Bielsku od siebie oferują jedynie Selenię (zapewne Star P.E. 5W40 C3) albo Mobil1 (jedyny jaki widzę kompatybilny z normami ACEA C3 i FIAT -S2 to ESP 0W40).
Czy ten Mobil jest coś wart i można go zalać, czy przyjeżdżać ze swoim jakimś dobrym olejem? Przebiegi roczne 6tys km, 80% miasto.
Zapomniałem ich zapytać czy zrobią płukankę, rozumiem że warto zrobić po Seleni?
Wg mnie więcej ten M1 wart od Selenii KPE. Jeśli przez kilka lat robiłeś po kilka tys km rocznie na oleju to płukanka konieczna nie jest ale w turbo benzynie zawsze się przyda.
Zawsze można też dolać coś samemu do oleju jeśli wpisy w książce z ASO są istotne ;) zamiast przywozić swój olej do ASO i słuchać dziwnych wywodów oraz dostać wpis typu "olej klienta/nieznany" itp...
Cytat:
Wg mnie więcej ten M1 wart od Selenii KPE. Jeśli przez kilka lat robiłeś po kilka tys km rocznie na oleju to płukanka konieczna nie jest ale w turbo benzynie zawsze się przyda.
wlyszkow&radosuaf, dzięki za Wasze opinie o Mobil1. W przyszłości pewnie będę lał coś sam, typu Amsoil, Millers, LM czy Ravenol które pojawiały się w dyskusjach jako przyzwoite rozwiązania w klasie 5W40 C3 do Julek bez Multiaira.Cytat:
[Rozumiem, że nie masz MultiAira? Wtedy Mobila można lać.
Odnośnie płukanki. Julka ma dopiero rok i będzie to pierwsza wymiana oleju. Podpytam ich czy robią płukankę, a jak nie to najwyżej przegonię Julkę trochę przed przyjazdem do ASO, żeby te różne mazie pod pokrywą/korkiem poschodziły i dopilnuję żeby porządnie zlali stary olej (z podniesieniem przodu)
Najważniejsze aby spuścili gorący i dokładnie zamiast brać auto z placu kiedy im wygodnie. Jeśli masz pewność że wezmą auto od razu to zalej płukankę 15 minut przed wymianą - na Amsoil FLSH możesz nawet bezpiecznie jechać ten czas spokojnie na średnich rpm - ta płukanka jest smarna nawet w 100*C i na detergentach.
Do gwarancyjnych jeszcze motul podejdzie. 5w40 x clean 8100. Sporo osob na gwarancji wymienia i żadne aso nie pyszczy :P
link pierwszy z brzegu z allegro
http://allegro.pl/olej-motul-8100-x-...729511629.html
W sumie to jakbym miał wybierac czy mobil1 czy motul to chyba jednak motul (mimo ze nie lubie ani jednego i drugiego ;)
Najlepiej żeby w aso zrobili płukankę tuż przed spuszczeniem oleju, 15 min pochodzi na wolnych na hali i już. Mi tak zrobili - no problem, przynajmniej masz pewność, że spuszczają gorący olej a więc bardziej rzadki.
Millers EE 5W30 zalany - pojezdzimy, zobaczymy :)
do 1,4 TB 120 km lej MOTUL X clean 5w40 nic nie powiedzą jak dasz olej na specyfikacji fiata. Jeśli nie powołaj się na GVO.
Natomiast jesli nie jest to przegląd po 30,60 itp wymień olej samemu lub poza ASO ja samemu wymieniam pojadę na 30 tys na przeglad
Poki jest na gwarancji to wole zeby aso dalo swoj olej,w razie jakiejkolwiek usterki nie bedzie jakiegokolwiek szukania wymowek
nie zachwalam bo nie mam czego tylko Motul jest alternatywą dla ASO i seleni.
Rozmawiałem ostatnio z Cienkiem na temat Motul on tylko to leje do swoich rajdówek i poleca swym klientom.
Ja mam doświadczenie z tym olejem na 3 samochodzie i mam swoje zdanie na ten temat.
Pozdrawiam
Ktoś się ściga na tym x-clean C3???
Ściga się na Motul nie na tym X-clean
OK tylko seria 8100 nie ma nic wspólnego z 300V poza marką. Rozdając oleje klasy racing ekipom sportowym z funduszu na reklamę producenci olejów mamią masowego klienta kitem, że teraz każdy z nich niby może za grosze super olej zalać używany przez miszczów ;)
Panowie, przeczytałem posty w temacie i w sumie dyskusja jest tak wielowątkowa, że trudno to ogarnać, zwłaszcza jak ktoś jest takim laikiem jak jak. Proponuję zatem, żeby osoby bogate w wiedzę, doświadczenie lub to i to:) zrobiły po takim poście podsumowującym jaki olej do jakiego silnika proponują, używają i uważają, że jest najlepszy, najkorzystniejszy itp. Czyli np. Julka 1,4 120KM- #1. olej X, #2. olej Y, 1,4 MA 170KM .... Przy czym bez uzasadnień, tylko czyste nazwy, tak, żeby można było konkretnie sprawdzić w necie dane, ceny itp. Mam nadzieję, że moja propozycja spotka się z dobrym przyjęciem. Z góry dzięki za posty!
Witam, ja po opinii "Wlyszkowa" zalałem QV-ke olejem Amsoil 5w30. Na razie przejechałem jakiś tys.km. jest ok. Myslalem jeszcze o 0w30 ale wcześniej był oryginalny Selenia 5w40 to nie chciałem robic takiej dużej zmiany w lepkościach. Dodam ze na Amsoil przeszlem przy przebiegu 50tys.km. Kolega jeździ Julka z tym samym silnikiem co ja, on jest przeciwnikiem jakiś eksperymentów ze zmiana oleju na inny uważa ze tylko Selenia! Swoje przekonania argumentuje tym ze ma znajomych w serwisie Fiata a tam już było kilka aut z padnietymi Multiairami, oni twierdza ze to przez zmiane oleju na nie fabryczny czyli Selenia, i sam zachodzę w głowie co jest takiego w tej Seleni ze niby chroni ten modul Multiair. Proszę o podzielenie się waszymi sugestiami. Wlyszkow liczę na Ciebie :)
padniete moduły były nie z winy oleju tylko wady mechanicznej , swojego czasu znałem sporo przypadków padnietych modułów (nie wyłączając też mojego) właśnie na fabrycznej selenii wiec FAP już się dawno wycofał z tej tezy ze to z winy oleju
Jeśli MA miałyby padać od oleju to raczej od zbyt rzadkich jego wymian. Kiedy olej w TB wygląda jak z diesela i hałas przy rozruchu trwa zauważalnie długo to kierowca sam prosi się o kłopoty i tłumaczenie się instrukcją wg mnie jest po prostu śmiesznym oszukiwaniem samego siebie...
Amsoil ASL to jak najbardziej dobry olej - pakiet dodatków taki sam jak 0W-30 AZO i cała linia Signature Series.
Różnica jest głównie w pompowalności w ujemnych temp - gdzie ASL ma CCS w -30*C ok 4500cP tam AZO będzie jeszcze łatwiej pompowalne tj. ok. 2000-2500cP.
Tak samo jest np. z M1 0W-40 -> w -30*C CCS ok. 3000cP a w -35*C 5700cP.
5W-30 ASL ma minimalnie niższe odparowanie od 0W-30 ale oba mają i tak nieosiągalne dla większości konkurencji wyniki 6,9 - 7,6% w tej klasie lepkości olejów 'cywilnych'.
Dla mnie zdecydowanie seria #1 dzisiaj wśród olejów na ulicę do benzyniaka także z bezpośrednim wtryskiem albo TWC.
Może takie małe podsumowanko odnośnie olejów do Julki 1,4 MA, 170 KM.
Oleje spełniające normy, które można stosować jako zamienniki Seleni
Millers - XF Longlife 5W 40
- EE Longlife C3 0W 40
Amsoil - ASL Signature Series 5W 30
- AZO Signature Series 0W 30
Mobil 1 - ESP 0W 40
Castrol - EDGE Turbo Diesel(?) 5W 40
Proszę o ewentualne korekty poprawki dodatkowe marki i opinie
Turbo diesel do TB?
Dzięki ze to napisałeś bo chciałem już być uszczypliwy ;)
Dodano po 15 minutes:
Napisz dokładnie co to za mobil jest 5w40, bo na stronie us pisza ze mobil 1 5w40 jest już discontinued i zastapil go jakiś 0w30 :P
Dodano po 3 minutes:
errarata, cos mało ogarnięty dziś jestem. Mowa była o 0w40 esp.
http://www.mobil.pl/Poland-Polish-LC...-esp-0w40.aspx#
Skoro FAP i chwala się ze przewyzsza wymagania producenta ;)
Radosuaf, napisz, które marki uważasz za europejskie bo w takim razie Mobil, Shell, BP/Castrol itp też odpadają.. Pozostaje Motul, Millers, LM? Z Totala, Petronasa itp raczej niczego ciekawego nie znajdziemy.. Motorex pasuje bo oni chyba mają niezła serię Xperience ? ;)
Mobil nie ma nic w 5W-40, więc odpada. Dlaczego Shell, BP i Castrol nie są europejskie? Shell oleju z certyfikacją Fiata nie chce u nas sprzedawać, więc tak czy inaczej odpada, olejów BP nie znam, a o Castrolu się czyta, delikatnie mówiąc, mieszane opinie. Jest Motul, Millers, LM, eni (niby włoski, ale tu się cudów nie spodziewam), Fuchs, Ravenol, Midland (mało znany, a czytałem pozytywne opinie)...
pieta, mnie tylko 5W-40 interesuje :).
Radzia,
to z błogosławieńśtwem od Fiata w zakresie 5w40 zostaje Ci jedynie selenia oraz omawiany już tu motul :P
Tylko C3 czy full saps też?
C3 oczywiście :).