Nie cieknie.
W końcu zamontowany spływ oleju z turbo i miska. Tym razem przydały się części z KIA/HYUNDAI. Ładne dwie nowe rurki do turbo i miski kosztowały w serwisie 60PLN
Printable View
Fajne nowe gumki:rolleyes::cool:
Załącznik 237421
4 lipiec 2020 r - już niedługo odpalenie - kupiłem podkładkę pod tą śrubę co to podkładki nie miałem ;).
Moje klocki i będę je sobie składał jak mi się podoba :rolleyes: Co do zakupów to praktycznie cały osprzęt silnika (czujniki, cewki, alternator, koła rozrządu, osłony rozrządu,część śrub i podkładek..:cool: ) jest nowy
Silnik jest gotowy do włożenia. Mam inne samochody i pracę więc nie mam żadnego ciśnienia z Alfą. To ma być rozrywka.
4 lipca 2020 - Junak M10 1961' po drugiej totalnej odbudowie wyrusza w podróż wokół Polski. Tak to widzę
Junaka mam od 23 lat. Od 10 lat stoi i teraz go zrobię tak, jak kiedyś chciałem ale nie miałem na to środków. A zanim poszedł w odstawkę to zrobiłem nim 30 000km. Jedyna awaria to urwany zawór wydechowy - podróż na pełnym gazie Warszawa - Puławy. Nie urwałby się gdyby nie był dorobiony ze ssącego od Żuka :)
imtm , działasz jak współczesny koncern samochodowy - od tego płyta, od tamtego silnik, od owego skrzynia... ;-) z czego Ty to wszystko dobierasz ? :)
A ja się obruszyłem jak mechanik mi zaproponował założenie tłoków od BMW do TSa :) bo ponoć trudności w zdobyciu są...
Patrzę sobie w katalogi części zamiennych, wbijam numer katalogowy w google i jeśli na obrazku wygląda na w miarę pasujące to kupuję:) Także już mam trochę forda, KIA, Mitsubishi...Robię zdjęcia żeby nie zapomnieć co gdzie włożyłem:) A panowie w Carserwisie w Wawie jak mnie widzą to mówią: Oooo, w Turynie znowu będą musieli zatrudnić archeologa :P
Gumki dobry zakup - widziałeś Tomku jak się moje 20 letnie zdetonowały.
A omen się nabija i pewnie już zbiera na turbo tłoki to GT :)
Jedyna trudność polega na tym, że dopóki tego nie zobaczysz na żywo, to nie wiesz czy pasuje. Są dwie opcje obejrzenia na żywo:znaleźć samochód z częścią którą chcemy kupić, na co trzeba mieć dużo czas, albo ryzykować i kupić.
- - - Updated - - -
W 1.6 mam tylko 12-letnie ale już zaczynają przypominać beton a nie gumę:)
No tak jak mówisz. Najlepiej wyciągnąć pomierzyć i wszystko jest.
[MENTION=6679]Teddy84[/MENTION] nie powiem, dmuchnołbym w TSa ale w tych pieniadzach kupie swoje małe pragnienie wiec nie ma sensu. A wtedy przyszłej małżonce zostawię GT na dojechanie;)
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
[MENTION=734]omen[/MENTION], dmuchnij TS w wersji budżet tak jak zrobiłem to 1.6. Jak sam wszystko ogarniesz to w 2500PLN się zamkniesz bez problemu. A na doładowaniu 0.5bara takie 2.0 już będzie jechać zacnie.
Dokladam 5taka i mam spidera 3.0 do ratunku [emoji6] wiecej mi nie trzeba [emoji7]
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
A jeśli tak, to popieram w 100% :agree:
- - - Updated - - -
Michał, z racji filozofii działania systemu M1.5.5, wydaje mi się że to byłoby prostsze niż w ME7.3 ale musiałbyś zdobyć adresy map/parametrów....Ja nie jestem żadnym specem od tych tematów. Przygoda z Alfą to chęć nauczenia się czegoś nowego.
Także jak masz wolny czas to możesz zacząć od szukania gdzie co jest w ECU.
prawie wszystko się da, kwestia czasu i samozaparcia ;) oczywiście jeśli ma się sprzęt i jakąś wiedzę...
zajrzałem w galletto 1260 - odczytać trzeba na stole bo nie czyta, ale flashuje ;)
Pytam bo może w Polsce ktoś to robi, ja bym sobie ogarnął mechanikę i dal komuś kto ma wiedzę do strojenia [emoji6]
Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka
ktoś na pewno zrobi, pytanie tylko kto i za ile ;) bo pewnie od razu będzie nacisk na deta albo jakiegoś standalone'a, bo trudno, bo czas, bo drożej itd itp.
Michał, w weekend będę miał chwilę i jak znajdę wsad do M1.5.5 to zobaczę co tam da się zrobić.
[MENTION=12420]drift-r[/MENTION] , paczaj jakie ładne śruby i podkładki:cool:
Załącznik 237709Załącznik 237710
Śruby Ricambi Originali na wypasie. Z wątkiem jestem na bieżąco.
BTW Strasznie pociąga mnie taki oldschool'owy wskaźnik ciśnienia oleju:rolleyes: Oczywiście nie wersja z przewodem ciśnieniowym...
Załącznik 237726
Załącznik 237727
No, jak strzeli w kabinę takim olejem 100-140 stopni ? sama potencjalna możliwość tego odstręcza. Raz psiknięcie olejem w kabinę, dwa gdzieś po drodze do kabiny potencjalne ryzyko uszkodzenia, jakby mało było miejsc do uwazania na olej w TSie :)
Ale też po dwóch elektronicznych myślałem nad takim jako pewniakiem, tylko STACK zdaje się, albop VDO. Ale wystraszyłem się powyższego jednak.
wątpię, że czujnik się rozleci... znajomy założył sporo czujników autogauge'a(co prawda do innego sprzętu, ale akurat takie czujniki wybrał) i się nic nie dzieje.
Trochę poza tematem ale ja też mam Junaka m07 W takim stanie jest jakieś 10 lat...http://www.forum.alfaholicy.org/imag...017/11/185.jpghttp://www.forum.alfaholicy.org/imag...017/11/186.jpghttp://www.forum.alfaholicy.org/imag...017/11/187.jpg
Wysłane z mojego D2303 przy użyciu Tapatalka
[MENTION=33928]stuntmachine[/MENTION] Ło panie, szacuuuuuunnnnnnn:yes4::yes4::yes4: Już się nie mogę doczekać kiedy mój tak będzie wyglądał. Gdzie robiłeś chromy? Znaleźć dobrą chromownię to nie lada sztuka.
Polecam firmę Zelan z Nakla nad Notecią.. Wpisz sobie na Google to znajdziesz ich bez problemu. Junak w oryginale. Tylko zapłon jest przerobiony i iskra jest z cewki od syreny. Nie chciał chodzić na oryginalnym iskrowniku. Strzelał. Kombinowal.
Wysłane z mojego D2303 przy użyciu Tapatalka
Takie foto jeszcze mam. Licznik vdo z początku produkcji. Zwróć uwagę na zbiornik paliwa. Tez jest inny niż od m10. Tez z początku produkcji. To jakby powiększony zbiornik od wfm http://www.forum.alfaholicy.org/imag...017/11/188.jpghttp://www.forum.alfaholicy.org/imag...017/11/189.jpg
W sumie to chyba kupię taki zegar a przewód zastąpię przewodem kontrolnym do hydrauliki - ma niewielką średnicę i wytrzymuje 600bar:)
Jest jeszcze jedna opcja: jako czujnik można wykorzystać czujnik ciśnienia paliwa(zasilanie pompy CR) z BMW. I wtedy jest pewna elektronika a nie jakaś chińszczyzna.
- - - Updated - - -
Piękny!!! Ja latałem na iskrowniku. Ale teraz mam chytry plan na zapłon.
Ale chyba nie każda elektronika to chińszczyzna (w złym słowa znaczeniu) , ja po porażkach ze Stri (całkiem możliwe że to autogauge w innym opakowaniu) założyłem VDO (prawdziwe , nie VDO-look) i do ciśnienia i temperatury, i może finezyjne nie są czy migoczące i bajerzaste ale solidnie pokazują co powinny i temat myślę że jest odfajkowany na dłużej niż wóz wytrzyma. STACK ponoć też są solidne, a jedne i drugie w podstawowych wersjach nie zabijają ceną.
Po co tak kombinujecie z tymi zegarami i teoriami o rozlatujących się czujnikach i rozlanym olejem?
To nie oni tylko ja , i to nie teoria tylko jak jednoznacznie i bez owijania w bawełnę powiedziałem - _mój osobisty subiektywny dyskomfort_ siedzenia w pobliżu rurki z olejem pod ciśnieniem. Pewnie nieracjonalna ta obawa (?!), ale ona jest w mojej głowie i tyle :) , a jak to ma być przyjemność, to po co nawet nieracjonalne schody sobie stawiać.
Natomiast jeśli Ci chodzi o to, że po co zegar ciśnienia oleju w ogóle, to jednak w TS to mus.
Gdyby ktoś szukał pewnego czujnika ciśnienia do wskaźnika to wynalazłem że można takie coś kupić w Toyota nr kat 8352060051 - minusy:gwint M10x1 zamiast M14x1.5 i brak wyjścia na kontrolkę.
Druga opcja to nadajnik z Opla. Numer kat 1252563 lub 1252564. Zgadza się gwint i jest wyjście na kontrolkę.
Tam gdzie jeżdżę ts-em nie ma ciężarówek :P
Czyli mam vywalic porządne vdo elektryczne żeby ćwiczyć realne spojrzenie na zagrożenia.
Omen , po co, powiedz po co gdy sa przyzwoite elektryczne, po prostu po co?
Kazdy element można podważyć, jego sens itd. Ja mam koncepcje aby nie komplikować auta które obrywa , gdy to nie jest niezbędne bo nawet najmniejsze prawdopodobieństwo jest większe niz zerowe - wycieku bez wypadku czy przy dzwonie. W elektrycznym nie istnieje. Null. Tak jak ciężarówki na torze.
Srata pierdata :) widać nie widziałeś jeszcze jak pięknie gruszka potrafi ciec od elektryka, albo jak z chinola elektronika czujnika wyłazi plastikowe wnętrze od temperatury oleju :) Ori VDO trochę podziała, ale np. taki Autogauge na gruszce pierwsze zgrzanie do 150 stopni i pokazuje wskazania wg faz księżyca zaraz a z czasem szczy olejem na okuciu gruszki.