Ja mam hertz dsk 165.3 używane z pół roku oddam za 150 zyli, z tym że ponoć bez wzmacniacza grają niewiele lepiej od serii, ale pasują idealnie w fabryczne dziury
Printable View
Ja mam hertz dsk 165.3 używane z pół roku oddam za 150 zyli, z tym że ponoć bez wzmacniacza grają niewiele lepiej od serii, ale pasują idealnie w fabryczne dziury
Cześć ja też przymierzam się do zmiany głośników a Alfie. Moim celem nie jest jakieś mega audio po prostu ma to w miarę ładnie grać lepiej od serii. Teraz pytanie podpowiedzcie czy na przód lepiej zestaw odseparowany np ten: http://allegro.pl/jbl-cs-760c-zestaw...085493372.html
czy wystarczy dać dwudrożny, gdyż tweetery mam te standardowe przy klamce, które by zostały: http://allegro.pl/jbl-cs-762-glosnik...837236980.html
aha na tylne drzwi też dam te dwudrożne, no i czy te głośniki z obu aukcji będą pasowały do 156
E-mil85, szkoda na te JBL w ogole patrzeć. O tyle tez zapomnij, zrób sobie porządnie przód. Czyli podstawa wygłuszenie drzwi przednich matami butylowymi lub bitumicznymi + zakrycie otworów kawałkami blachy
rozumiem ,ale w takim razie co kupić na przód w podobnej kasie jak te JBl tzn do 300zł
Wszystko zalezy czym bedziesz je zasilal.. czy koncowka radia czy wzmacniacz? Ale tak jak mowie wygłuszenie to podstawa.. A wtedy Twoje głosniki będą grały 100 razy lepiej
W dziale Bazar -> Pozostałe są MORELki Maximo . Może się dogadacie.
mario dzięki za cynk ,niezła opcja, ale co powiecie na takie: http://allegro.pl/audison-ap-165-her...780787846.html
tweetery zostają, zasilanie radiem, zagra to:) ?
- - - Updated - - -
mario dzięki za cynk ,niezła opcja, ale co powiecie na takie: http://allegro.pl/audison-ap-165-hertz-ev-glosniki-samochodowe-dsk-i5780787846.html
tweetery zostają, zasilanie radiem, zagra to:) ?
Jeżeli szukasz głośników które dobrze zagrają pod samym radiem bez wzmacniacza to polecam ci uDimension EL Comp6. Do tego wygluszenie drzwi i powinieneś być zadowolony:)
Łukasz dzięki za opinie też czytałem że są ok, chyba się zdecyduje
Morelki Maximo to klasa wyżej, ja bym na Twoim miejscu szukał używek (te ul-dim el compo6, morel maximo, hertz ev, morel tempo 6, hertz hsk) tylko że do hertz pasuje wzmacniacza bo lubią papu;)
Rainbow SLX - pamiętam, że dobre były jak swoich szukałem. Tyle, że cena już nie taka jaką chcesz wydać. Ja zakupiłem Focal A1 - mogę polecić (tyle, że u mnie pod dodatkowym wzmacniaczem działały).
Ponieważ z tego co rozumiem ma to grać bez wzmacniacza, to ja bym zostawił stare głośniki i wygłuszył najpierw drzwi i być może to starczy jak oczekiwania nie są wielkie, bo wygłuszenie w Alfach daje bardzo dużo.
Ja miałem u siebie też zmieniać głośniki , ale jakosz się zeszło i zostały stare , zmieniłem tylko radio na Kenwood kdc 53 bt i gra na prawdę całkiem nieźle :) i za nim zmienię głośniki to pierwsze co zrobię to zainwestuje w wygluszenie dzrzwi i dolozenie syczkow w tylne drzwi w miejsca popielniczek :D i zobaczymy jaki będzie tego efekt
Wysłane z mojego HTC One_M8 przy użyciu Tapatalka
syczki w miejsce popielniczek? powinny być w słupkach
W słupkach ? A w których miejscach? Ja zamiast popielniczek założę metalowe siatki a syczek z tyłu
Wysłane z mojego HTC One_M8 przy użyciu Tapatalka
kylo oczywiście drzwi też planuje wygłuszyć. To jeszcze trochę pomęczę , mianowicie czy tweetery ze wszystkich tych zestawów odseparowanych mieszczą się/pasują w miejsce seryjnych przy klamce, a najlepiej aby zostały też seryjne maskownice?. Kwestia druga, wygłuszam drzwi, wrzucam przyzwoite woofery np Audison
http://allegro.pl/audison-ap-165-her...780787846.html zostawiam tweetery, sprawdzi się?, w sumie powstanie zestaw odseparowany lepszy od serii ''budżetowy'' no i czy należałoby zastosować zwrotnicę? Niby jestem zdecydowany kupić U-dimension el comp 6 ,ale może wymiana samych tych wooferów i wygłuszenie da podobny efekt, a kasa mniejsza, rozwiejcie wątpliwości dzięki
Zwrotnica musi być. I to nie jakaś uniwersalna a dedykowana do danych głośników, inaczej to nie zagra jak powinno. Jeśli się uprzesz, żeby "kleić" różne głośniki bez zwrotnicy musisz mieć choćby kondensator na wysokotonówce, bo ją spalisz (na fabrycznym tweeterze jest, ale jak go wymienisz to musisz dolutować).
Wszystko zależy ile masz kasy. Tył auta odpuść, celuj w dobre stereo na przodzie. Jak nie masz kasy to pierw porządnie zrób wygłuszenie przednich furtek (maty butylowe, nie bitumiczne!) i posłuchaj na fabrycznych głośnikach. Jak będziesz miał mało, to można myśleć o głośnikach.
Jak posiadałem swoją TiTi to też kombinowałem co tu zrobić. Najpierw wygłuszyłem drzwi ale to nic nie dało. Założyłem nowe głośniki Focal lecz zbytniej poprawy nie odczułem. Następnie wymieniłem jednostkę centralną na jakiegoś Pioneera (dobra półka) i tu nastąpiła znaczna poprawa. Niestety niezbyt mi się podobała deska z tym radiem ponieważ w oryginale lepiej to wyglądało. Ze względu na to, iż oryginał to Blaupunkt (navi), który jest bardzo słaby, zainwestowałem w wzmacniacz (4 kanały) SONY Xplode. No i w ten sposób osiągnąłem to co chciałem. Fantastyczny dźwięk, duża moc oraz kompletnie oryginalny wygląd. Nic nie było widać, że system audio jest inny aniżeli producenta. Na dodatek pozostała możliwość instalacji subwoofera ale tego już nie zdążyłem zrobić.
[MENTION=59483]E-mil85[/MENTION] szkoda kasiorki na te audisony, czasami lepiej dolożyć tą stówkę niż poźniej żałować. Wygłuszenie powinno być zrobione na sam przód, otwory technologiczne zaślepione blachą, i maty butylowe. Same maty + pianki na tapicere jakies 250-300zł..
Jeśli chodzi o syczki, zdjęcie zapożyczone z neta, ja na wiosnę przymierzam się do zrobienia;)
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...2015/12/83.jpg
Dzięki chłopaki za wszystkie rady, to już mniej więcej wiem jak mam działać w temacie
Standardowo w środku i na zewnątrz zakrywając otwory. Dodatkowo wywaliłem plastikowe kosze głośników a w ich miejsce porządne dystanse. Nie to, że nie miało to sensu ale dopiero zastosowanie dobrej jednostki, która to napędzała dopełniło dobrą akustykę w aucie. Każdy element układanki się liczy.
,,@
Wyslane z Lumia 925 Tapatalk
Koledzy, potrzebuje jakiś głośników do 156SW na przód. Od razu zaznaczam że nie będę wygłuszał drzwi i nic przerabiał. Niestety nie mam na to czasu a i pogoda nie zachęca na dłubanie przy aucie.
Potrzebuje wymienić w miarę na szybko przednie głośniki. Niestety jeden chyba dokonał swojego żywota. Zaczął trzeszczeć nawet przy cichym słuchaniu. Membrana niby cała ale jak się ją delikatnie porusza to wyraźnie ociera coś w środku. Dlatego też wymienił bym obydwa na coś lepszego niż fabryczne papierowe. Ale bez szaleństw.
Co byście polecili w miarę niedrogiego, co będzie pasowało w miejsce fabrycznych bez żadnych przeróbek? Nie muszą być to hi-endy. Jak będą ciut lepsze od fabrycznych papierowych to będzie super. Najważniejsze żeby były plug&play. Radyjko mam Pioneer DEH-1500UB
Średnice masz 165mm [emoji6]
Ja miesiąc temu montowałem Hertze DSK i pasują P&P. Pod samym radiem ( Alpine ) grają sporo lepiej od oryginałów ale przydał by sie do tego wzmak [emoji6]
Po pierwszym uruchomieniu denerwowała trochę góra w wysokotonowcach ale po odpowiednich ustawieniach w radiu jest elegancko [emoji3]
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Czy ktoś z posiadaczy 156 przed FL posiada z przodu Morel Tempo 6?
Czy potrzeba dystansów dla wooferów pod montaż ww. głośników?
Znalazłem jedynie info, że tweetery wchodzą w miejsce fabrycznych.
Pozdrawiam
Ja mam w FL ale to to samo jeżeli chodzi o montaż głośników w aucie- tak mi się zdaje
To tak:
1. Woofery wchodzą idealnie, żadne dystanse nie są potrzebne
2. Twetery wchodzą w miejsce fabryczne, ale trzeba otwór nieco powiększyć- całe wgłębienie to musi być dziura, najlepiej to zrobić tak żeby wchodził z lekkim oporem, a potem dokleić od środka silikonem
Wiec potwierdzam, przymierzylem woofer i pasuje. Tweeter pewnie tez. Jesli chodzi o fabryczne głośniki, to w prawym wooferze oprocz zwyklego plus minus jest dodatkowe połączenie, co to: Załącznik 193611 (z lewej)
Wysłane z mojego Xperia Z przy użyciu Tapatalka
Podłączę się do tematu ponieważ jestem przed zakupem głośników ...AR 156 itd 1.9 2000r .....średnica 165wejdzie ?
Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
165 jest w kazdej 156. Przod i tyl.
Wysłane z mojego Xperia Z przy użyciu Tapatalka
Wstyd pytać, bo niby znam odpowiedź ale może ktoś potwierdzi:
Pytanko do bardziej doświadczonych:
W radiu mam wyjście Chinch o nazwie "REAR OUT", instrukcja radia mówi że to od tylnych głośników lub subwoofera.
Czy mogę zastosować te chinche podłączone do wzmaka, który ma zasilać przednie głośniki?
Czyli: Radio (chinche) idzie sygnał do wzmaka (channel 1), i tym samym do tego samego wzmaka podłączone są przednie głośniki.
Pytanie tylko czy te REAR out wyjście da radę "użyć" jako sygnał do frontowych głośników.
Załącznik 193630
Planuje wymianę głośników, seryjne tragedia jeden już przestał działać wiec czas na zmianę, a przy okazji wygłuszenie drzwi podobno poprawia to znacząco jakość dźwięku.
W samochodzie mam seryjne radio i raczej chciałbym je zostawić, a wymienić jedynie głośniki podpinając je po radio, przynajmniej chwilowo bez wzmacniacza,
Myślałem o tym zestawie Helix B62C na przód oraz B6X na tył czytałem recenzje i ludzie je chwalą, ale nie znalazłem jak to hula na seryjnym radiu. Co o tym sądzicie ? zadziała to wg. pod takim radiem i bez wzmacniacza ? zauważę różnice w dźwięku? ma ktoś może takie połączanie? i czy nie będzie gorzej jak w seryjnym zestawie?
Dodam, że nie jestem jakimś audiofilem po prostu chciałbym uzyskać lepszy efekt z tym co jest w oryginale...
Albo jeżeli możecie to podajcie jakąś propozycje innych głośników cały interes chciałbym zamknąć w -/+ 500zł
Może już było ale nie zalazłem. Jakie najgłębsze głośniki wchodza w drzwi 156tki bez stosowania dystansów i przeróbek?
Podstawy car audio się kłaniają :)
Po co Ci głośniki z tyłu? Robią w aucie tylko nie potrzebne zamieszanie.;
Zamiast kupowania ich zainwestuj w maty butylowe i jazda z przednimi drzwiami. Tył całkiem wyrzucić. Do tego w tym budżecie Helixy pod samo radio się nadadzą.
Ale uwierz na słowo, że bez wytłumienia drzwi to i głośniki za 1000 zł Ci nie zagrają.
Głośnik potrzebuje komory, żeby grał.
Pytanie, czy te fabryczne glosniczki wysokotonowe wklamkach mozna wymienic na jakies inne, czy to jest na stale zabudowane i w gre wchodzi konkretna demolka czy cos tylko po wymiarze? Od razu pisze ze nie zalerzy mi na jakims mega efekcie, seria mi wystarczy. teraz tak kupic cos czy kupic cale elementy i wymienic?
Mozesz spokojnie wymienic na nowe
Wysłane z mojego GT-I9060 przy użyciu Tapatalka
Hertz DT 16 wchodzą jak fabryczne głośniki- czyli 32 mm wchodzi git, a jak chcesz cos większego to bez strasznych przeróbek można iść do 65mm
Załącznik 215387
Załącznik 215388
Ok. Dzięki
Witam wszystkich.
Ja mam takie pytanie, szukałem, czytałem o seryjnych głośnikach, o Bose w 156 i nie mogę dojść do tego co u mnie jest. Głośników jest 6, 4 w drzwiach, 2 w tylnej półce. Na drzwiach przednich wstawki "Bose" ale nie mam subwoofera w bagażniku. Za to co dziwnego to mam wzmacniacz (tutaj pytanie gdzie on jest? Radio bez podpięcia kabla od niego nie gra, poza tym słychać "włączanie/wyłączanie"), to seryjne bose z wyciągniętym subwooferem? :)