Na malwowej możesz podjechać autem - sami wyciągną, firma art-mar mi robili w 159 chyba cos koło 350zl
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Printable View
Witam
Szukam mechanika od Alfy Romeo , mam swojego mechanika z ktorego jestem zadowolony , ale moja AR 2,4Jtdm 200KM ma dziwny objaw delikatne stukanie mechaniczne przy ok 1500obr/min , niestety moj mechanik nie moze dojsc co to za dzwiek . szukam kogos kto mial do czynienia z Alfami ale na codzien byc moze bedzie wiedział co to za dzwiek . Chce jechac do Kotowicza na starołeke bo mam najbliżej , ale na forum sa rozne opinie .
Jedź do Maruniaka
Po ostatnich wieściach n/t warsztatów w Poznaniu, dalej uważam, iż lepiej poszerzać swoją wiedzę i działać samemu.
Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka
Ja też polecam Maruniaka właśnie odebrałem auto od niego i jestem mega zadowolony a i cenowo bardzo przystępnie
Witam, zamierzam obejrzeć w niedzielę siódemkę kilka km od Poznania i poszukuję warsztatu/osoby, która podepnie autko pod kompa, generalnie pomoże ocenić stan techniczny. Oczywiście za ewentualną pomoc zapłaciłbym, biorąc pod uwagę iż byłoby to w niedzielę. Najlepiej jakby to był posiadacz 147/GT/156, lub osoba mająca do czynienia z tymi autami.
Z góry dzięki :)
A może macie do polecenia bardzo dobrego elektryka? Mam podnośnik szyb do naprawy (wymontowany z auta)
Do użytkowników V6 - u kogo wymiana rozrządu w Poznaniu i okolicach.
Na pewno Kotowicz ogarnia, ale ostatnio wszyscy chwalą Maruniaka... nie robiłem jeszcze nic u niego.
Do Maruniaka ciężko się ostatnio wbić nawet na wymiane oleju, no ale z drugiej strony o czymś to świadczy :)
Dzięki!
Poszukuję kogoś, kto pomoże mi usunąć błąd "check engine". Powód to prawdopodobnie złej jakości zatankowany gaz (choć tankowane na orlenie ale wcześniej też tak miałam i dostałam takie info) oraz ewentualnie sprawdzi, czy któreś cewki nie działają do końca sprawnie (cewki nowe). Najlepiej jak nie za miliony moment (ale też nie za free) i od ręki. Podjechać mogę praktycznie do 50km od Poznania. Jak będzie trzeba to w sumie i więcej. :)
Spróbuj wbić do Maruniaka, same dobre opinie słyszę, no i blisko jest (Smochowice).
Dzięki, zadzwonię do niego na przerwie! :)
Jak sie wbijesz do niego to jesteś dobra :D
Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
Będę próbować - w piątek mam gości i nie wyobrażam sobie jeździć po mieście w trybie innym niż Dynamic :D Najwyżej pojadę do niego z flachą.
Ja dopiero na 4 lipca umowiony ^^
Kurcze, dla mnie to trochę za długo. A ktoś prywatnie jest coś takiego zrobić?
Błeda to ja Ci mogę usunąc
Sprawadzić czy coś nie halo też mogę
Powodzenia - próbuję się z Maruniakiem od tygodnia umówić - kazał mi dzwonić w piątek, ale jużna dzień dobry powiedział, że w tym miesiącu nie ma opcji i ew. na początku lipca coś...
Kiszka straszna, bo w połowie lipca wyjeżdżam na wakacje, a mam do zrobienia kol. wydechowy i zakucie rurek od chłodniczki oleju...
Dzwon do Nagórskiego. Ja właśnie się umówiłem na rozrząd i w środę mam wstawić auto.
Robiłem u niego już masę rzeczy (tak to jest jak się kupi "okazję")
(sprzęgło, przewody hamulcowe, serwo, nagrzewnice i kupę mniejszych rzeczy.
Teraz ratuje mnie z rozsypanym wałem w Crosswagonie.
Termin lekko patrząc 2-3 tyg zanim zabierze się za auto.
Wszystko co miało być zrobione zawsze wykonane super. Cenowo też zawsze byłem zadowolony.
Maruniak zdecydowanie na plus!
Dzięki chłopaki za namiary, temat opanowany. Jeden z alfaholików mi pomógł ekspresowo. :)
Slow kilka odnosnie cen p. Kotowicza, do ktore go sie wybieram. O koszty pytalem telefonicznie:
wymina uszczelki smoka oleju wraz z wymiana oleju oraz filtrem - 300zl jesli faktura Vat, wowczas +23%
Wymiana filtra powietrza oraz paliwa - 60zl +23% opcjonalnie ;-)
Wymiana oleju w skrzyni - 100 zl.
Wymiana pokrywy/uszczelki walka sprzeglowego co wiaze sie ze zrzuceniem skrzyni 500zl +23% opcjonalnie.
Akurat tego nie zamierzam robic, ale jesli przyjdzie czas na dwumase i sprzeglo, wtedy przy okazji wymienie uszczelke.
Przy odstawieniu auta zweryfikuje ceny a potem przy odbiorze.
[edit] przy oddaniu auta potwierdzalem jeszcze raz koszty i spisywalem w jego obecnosci. 'W cenie' ma mi przeczyscic czujnik poziomu oleju.
no to dolicz sobie do każdej ceny gdzies dyszka , góra dwie, on ma zboczenie zawsze wymyśleć coś żeby zamiast 400 było 415 :)
bo musiał 2 puszki wd40 użyć to 30zł więcej :D , bo te śruby tez sie powinno wymieniac itp
jak będzie wymieniał Ci olej w skrzyni to jeśli bedzie miał lekko naruszony korek , to kupi Ci nowy za 70zł bo ori , w zamienniki się nie bawi :D
chyba że bedzie tańszy :)
ogólnie kotowicz naprawde spoko mechanik, daje rade sobie z mechanicznymi rzeczami , robi spoko robote ,ale czasem przesadza kurde z tymi doliczaniem ceny bez zgody klienta
nie bawi się w zamienniki , czyli np jak Ty masz sprzegło valeo za 600zł to on ma fiata sprzegło za 1000 zł
i takie tam inne :)
No wlasnie musze powiedziec ze kiedy pytam o koszty oszczegolnych czesci, to w przypadlu poprzedniej AR, 147, czesto wskazywal na TRW a nawet gorsze zamienniki - tak bylo chyba w przypadku wahacza dolnego.
Przy 159 pytalen go raz o zbiornik z plynem wspomagania, to wrecz wskazal na uzywany za 80zl.
Dzisiaj odebralem auto od p. Kotowicza i tak - wymiana uszczelki smoka oleju 300zl, filtry powietrza i paliwa 60 zl, wymiana oleju w skrzyni 100 zl + 23% vat do wszystkiego. Do tego klej do miski olejowej i cos tam jeszcze, ale nie pamietam, jakas pierdola.
Do tego uszczelka smoka niecale 39 zl, olej do skrzyni 2l niecale 95 zl.
Razem 735zl brutto. Nie ma tragedii , ale uwazam, ze za wymiane uszczelki smoka sporo policzyl.
Zauwazylem jeszcze ze ma pomagiera w warsztacie. Byc moze mial juz wczesniej, ale wczesniej go nie widzialem.
Witam może polecicie jakiegoś magika co ogarnie sterownik w 147 1,6 ts 77 kw mianowicie wyłączenie drugiej sondy lambda , mam jakaś hybrydę wołają masę monet i tak im nie wychodzi :)
U mnie Pan Kotowicz wymieniał koło dwumasowe, sprzęgło, wysprzęglik i uszczelkę na wale. Części miałem swoje a za robotę skasował 1120 zł. Także nie ma tragedii. Stawiam auto u tego Pana od jakiegoś czasu. To mi robił głowicę, wymieniał dolne wachacze no i teraz dwumasa. Byłem zadowolony bo robota dobrze zrobiona. Do wczoraj kiedy to odebrałem Alfę po wymianie dwumasy. Strasznie głośno było przy lewym kole, na początku sądziłem, że to znowu pozamieniał tarcze co miało miejsce przy wymianie wachaczy ale nie, tego nie ruszał. Podjechałem rano do Pana Kotowicza i co się okazało- niedokręcona śruba na piaście lewego koła, koło latało. Po dokręceniu buczenie w kole no i do wymiany łożysko i przegub zewnętrzny. I to według Pana Kotowicza na mój koszt bo rzekomo gwint na przegubie był zerwany i tak się zdarza mówił. Wycena za części ponad 700 zł, co według mnie dość sporo. Pan stanowczo upierał się przy swoim, że to ja mam za to zapłacić, a na pytanie czemu od razu nie wymienił przegubu jak zauważył, że gwint poszedł odpowiedział, że chciał zaoszczędzić:-) Także jeśli chodzi o mnie to się bardzo zawiodłem.
Dzięki, ale auto już zrobione, jak coś będę miał grubszego do roboty to się odezwę. Chodziło mi o samo podejście do klienta.
Własnie kiedys dzwoniłem do kotowicza ile za wymiane sprzegla
Krzyknal 900zl aż się zapowietrzylem :D
Maruniak wziąl ode mnie 500zl
Wymienil sprzeglo
Dwumas
Uszczelniacz walu
Jakies pierdolki
Żeby nie było profi robota :)