Te składniki, które już testowałem sprawiają , że radość z jazdy rośnie ;-)
Printable View
Te składniki, które już testowałem sprawiają , że radość z jazdy rośnie ;-)
U mnie po AR6200 spalanie spadło i to bardzo zauważalnie a po przejściu na AR6900 D-max w lecie nie zauważyłem różnicy, w szczególności na dłuższych trasach. Subiektywnie dynamika ciut lepsza, choć wcześniej zdarzało mi się do AR6200 dodać też AR6800. Kiedy będzie ten AR6900-P?
Może już 1 połowa 2017
A czym się różni ten 6900P od 6900D?
Wersja P jak Petrol będzie do silników benzynowych
Czy stosujecie deprestor AR6350 ? Jakie macie doświadczenia ?
Od ponad 8 lat jak posiadam klekoty ani razu nie stosowałem deresatora i nie miałem żadnych problemów z paliwem. Wystarczy tankować na pewnych stacjach.
Tankuję chyba na pewnych stacjach - Orlen, Statoil, BP.
Dziś chciałem dodać AR6350 i preparat był tak bardzo gęsty że nawet potrząsanie butelką nic nie dało. Na zew temp tylko -2.
AR6350 miałem razem z AR6900 d-max w samochodzie.
W karcie brak informacji o warunkach przechowywania desperatora.
Wystarczył by dopisek " AR6350 powinien być przechowywany w temperaturze dodatniej, gdyż poniżej 0 stopni Celsjusza może przybierać postać żelu. Jednak po przeniesieniu do temperatury dodatniej, powraca do właściwego stanu skupienia" i już bym wiedział żeby go nie trzymać w samochodzie
Na stronie Sklepu info już jest. Dzięki za zwrócenie uwagi.
http://sklep.archoil.pl/?product=ar6...ncentrat-11000
z depresatorów:
Diesel Skydd Black Arrow
mało reklamowany więc i cena niższa.
Wczoraj wlałem bak ON + 75ml millers diesel power Ecomax.
I jest zdecydowanie mniejsze dymienie przy gazie w podłogę.
Ciekawe czy dodatek zadziałał czy lepsze ON...
Ten dodatek jest bardzo dobry - stosowałem go długo w swoim 2.4
Teraz auto jeździ na tyle mało, że leję dobre paliwo a od czasu do czasu jakiś STP czy LM w pojedynczej dawce.
Efekt ten sam a nie trzeba przy każdym tankowaniu się 'motać'.
Dodam, że ten dodatek - przynajmniej kiedyś, dość znacznie podnosił liczbę cetanową, co objawiało się zauważalnie gorszym odpalaniem na ciepłym silniku. Mój wymagał 1-2 obroty więcej niż jak był zimny.
Załącznik 218326
Taki mały offtop odnośnie bezpieczeństwa stosowania STP :P
Screen zrobiony na ich stronie jakiś czas temu.
Nie jestem pewien czy dla mebli ogrodowych ten preparat jest bezpieczny :P
Jak się leje premium paliwo to można lać długo dystansowe dodatki. Paliwo w teorii samo z siebie jest ok, a dodatki powinny zabezpieczyć wtryski i t.d. na jakiś czas. Paliwa nie ulepszą, ale układ mogą zabezpieczyć. Czemu nie, w końcu są nawet ceramizery do układu wtryskowego, więc takie dystansowe dodatki reż mogą być.
Wysłane z mojego SM-T710 przy użyciu Tapatalka
Ceramizer może coś zrobić w systemie wtryskowym na zasadzie regeneracji ale nie doda smarności ani detergentów czy przeciwutleniaczy do paliwa ani nie podwyższy liczby cetanowej ;-) przy kolejnych tankowaniach bez dodatku.
Kwestia tego co się osadzi we wtryskiwaczach i pompie. W końcu skoro są cud dodatki zwiększające smarność paliwa lepiej niż biododatki, myjące układ, czyszczące turbo i co tam jeszcze to takie długo dystansowe dodatki są tak samo prawdopodobne [emoji14]
Wysłane z mojego SM-T710 przy użyciu Tapatalka
Kwestia czy zależy nam tylko na ochronie pompy czy kompleksowo na lepszej pracy diesela cały czas.
Raczej ten "długodystansowy" dodatek umyje to, co osadziło się w układzie przez czas jego niestosowania.
Nie jestem specjalistą i nie chcę bić piany. Jednak trzeba sobie powiedzieć, że czasy 'chrzczonego' paliwa na każdej stacji bezpowrotnie minęły. Pewnie, że zdarzają się takie stacje ale w przypadku stacji o dużym obrocie taka sytuacja jest prawie że niemożliwa (nie da się 'chrzcić' paliwa na etapie rafineria-cysterna. A kto by nadążył przy zrzucie?)
Osobiście uważam, że dodatki są bardzo fajne w zimie i przy już trochę wyeksploatowanych układach wtryskowych.
Jakoś te wszystkie Skody, Ople i Toyoty przedstawicieli handlowych 200kkm dają radę. A nie są to auta oszczędzane, jak w przypadku 90% właścicieli prywatnych. No i na pewno nikt tam nic nie leje.
Dodatkowo fabryki chyba wiedzą, jakie paliwo jest i jakie materiały trzeba użyć aby układ wtryskowy dał radę.
Pewnie bywa różnie chociaż oczywiście jest lepiej niż kiedyś. Co do jakości paliwa to nawet te najlepsze ma spełniać normy najniższym kosztem produkcji tak samo jak z olejami i innymi produktami.
Mam jednak kolegę przy granicy, który czego nie doda do ON ode mnie do lokalnego paliwa to twierdzi że niebo a ziemia. Spalanie spada ostatnio np. z 6.1 do 5.4 na tych samych trasach zimą i pod obciążeniem , stary C5 HDI klepie chwilę rano a nie kilkanaście minut na zimno, smród z wydechu znika a energii zauważalnie przybywa...
Ja czasami tankowałem w Czechach i tam paliwo wydaje się lepsze.
Co do smrodu to Artkyczny Diesel ze Statoil śmierdzi bardziej niż konkurencja a różnica taka że nie ma bio - stąd przypuszczam, że nowsze auta są lepiej przystosowane do bio niż do starego paliwa. Pewnie tylko w zakresie 'eko' bo silnik ewidentnie lepiej jedzie na tym bez 'bio'.
Zresztą polecam to paliwo bo jest na prawdę super.
Pytanko. Czy są na rynku paliwa zupełnie pozbawione bio? Czy nie jest tak, że przepisy wymuszają określona minimalną zawartość bio?
No Arktyczny diesel Statoila nie ma bio - mają to na stronie. Niestety to paliwo jest tylko w zimie.
Zimowa wersja Lotos Dynamic też nie ma. Jeden i drugi to to samo paliwo (Lotos robi je dla Statoil) - czyli 1Z-40. Pewnie różnią się jakimiś dodatkami, ale to chyba jedyne zimowe paliwa bez bio dodatkow w Polsce. Chyba.
Wysłane z mojego XT1562 przy użyciu Tapatalka
Verva u mnie na orlenie cały rok jest bez bio. Kilka stron wstecz wrzucałem świadectwo jakości ;]
Witam,
cały układ paliwowy po ,,zabiegu,,-AR6400 D-Max(400ml), 2x AR6500(2x400ml), AR6800(100ml) pacjent to 2.2 i-CTDI Hondy.
Mam zamówiony AR 6200 i może dostanę do testów AR6850 -co zastosować w pierwszej kolejności
Aleś ją przeczyścił. Lej 6850, chociaż po takiej kuracji efektu wow nie będzie ;) Ale dbanie o układ paliwowy popłaca niewątpliwie.
Alfa wcześniej podobnie potraktowana i jest super. W Hondzie też czuć różnicę w pracy silnika i spalanie spadło(wcześniej jeszcze AR2300, nowy olej +AR9100 )
Wysłane z mojego GT-I9305 przy użyciu Tapatalka
Będzie 6850 i jeszcze więcej na testy ;-)
"Wlyszkow" widzę że prowadzisz sprzedaż archoila czy masz może jakieś zniżki dla forumowiczów oprócz tych promocji ze strony:rolleyes:
pozdrawiam
Reprezentuję dystrybutora Archoil na Polskę, którego dilerami aktywnymi na Forum są Pablogarage i Tomek Evo i pewnie oferują zniżki dla Forumowiczów ;-)
Kupiłem ten dodatek do paliwa Archoil 6900D i teraz moje pytanie, czy lepiej najpierw wymienić filtr paliwa bo już czas na naiego, czy to nie ma żadnego znaczenia przy stosowaniu dodatków do paliwa? Jak to się też ma do innych dodatków np 6400 itp. jak myślicie?
Dla 6900 D-max to nie ma większego znaczenia natomiast przed zastosowaniem Archoila AR6400D-max filtr bym profilaktycznie wymienił pomny doświadczeń z LM diesel splungiem ale podobno nawet też nie jest to konieczne. Testuje AR6850 i spalanie jakby nawet niższe niż na AR6900 D-max ale w takich warunkach to bardzo ciężko o wymierne porównania. W każdym razie praca silnika chyba na plus w stosunku do AR6900D-max a zużycie paliwa się nie zwiększyło a raczej minimalnie spadło. O dynamice nie napiszę bo za mało okazji do konkretnego pogonienia auta było a w palnik ostro daje dopiero po solidnym rozgrzaniu silnika. Znajomy też z AR6850 zadowolony.
a jak cenowo wychodzi 6850 wzgledem 6900? I czy rozni sie czyms poza brakiem czyscidla?
6850 jeszcze nie ma komercyjnie w PL, tylko testy i testujemy także 6850 z dodatkowym dopalaczem i wychodzi to bardzo obiecująco. Taka bogatsza wersja może trafi do kraju. 6850 jest to dodatek dający tylko osiągi dzięki cetane booster i dodatkowe smarowanie układu paliwowego.
6900-D Max to znacznie bogatszy produkt z silnymi detergentami, stabilizatorami, mocniejszym smarem itd. Przy stosowaniu 6900-D Max lub 6200-EU nie ma potrzeby później użycia 6400-D do czyszczenia układu paliwowego.
6850 tego nie daje.
Tez testuje AR 6850 od kolegi Wlyszkow wsumie juz po 1000km. Bak się skończył:( ale pozytywnie. .Przetestowany w bardzo niskiej temperaturze 3 dni u siebie na podlasiu przy ponad -25c. Nie było problemu, chociaż jeżdżę tylko na Shell Nitro Diesl. Spalanie w takich temperaturach tez było oki. A I tak jak by się lepiej wkrecal i silnik tez ładnie pracował. Kolego Wlyszkow można jeszcze prosić o próbkę testową? Tak aby drugi bak sprawdzić .
Napisane na Commodore C64..;)
Dzięki za info, pomyślimy ;-)