Wymieniłem termostat, koło pasowe, uszczelkę pod pokrywą zaworów i wyczyściłem kolektor ssący (ok 1kg sadzy :/). Od razu lepiej pocina :)
Printable View
Wymieniłem termostat, koło pasowe, uszczelkę pod pokrywą zaworów i wyczyściłem kolektor ssący (ok 1kg sadzy :/). Od razu lepiej pocina :)
przydymilem tylnie lampy i boczne kierunki, ojczym zrobil mi nowa czarna perforowana podsufitke:D (jakby kto chcial to podsufitka w 145 146 300zl bo trza ja robic w srodku w aucie) wypucowalem caluski srodek szczoteczka i ciepla woda z plynem oraz naplakowalem itp
nie wyszło, że zdjęć nie dałeś? :P
Moja bella była na Serwisie fiata:
-uszczelnienie układu różnicowego,
-wymiana łożyska na różnicowym ,
-wymiana gum stabilizatora ( wkońcu jest cichutko w samochodzie) aż nie wierzyłem ze te co były to były od nowości samochodu :D
-Zalanie Skrzyni nowym olejem Tutella 75.
-naprawa podgrzewanego fotela. W sam raz na zimowe wieczory:cool:
-czyszczenie i polerowanie skóry
- dostała dwa nowe buty Goodyear UG7+
-i przygotowanie do zimy umycie, woskowanie, suszenie, posmarowanie uszczelek sylikonem w sprayu, umycie szyb z obu stron
i to chyba na tyle. w tym miesiącu :)
Jestem nowy i dziś pierwszy raz jeździłem moją alfunią:) no i dostała gaśnicę i trójkącik - chyba się cieszy
przytarlem lekko zderzak :( nie moglem przez to spac w nocy...
Wymieniłem ostatnią z 8 świec, podczas ostatniej wymiany jedna się ukręciła(!) i dopiero dzisiaj, korzystając z wolnego dnia wkręciłem tą ostatnią 8 świecę :), a także poprawiłem kable od głośnika w drzwiach kierowcy, bo coś nie zawsze grało.
Pozdrawiam.
- Rafał
W końcu pozbyłem się problemu z ciężko chodzącą skrzynią - porządne zasmarowanie tulejek i linek, przy okazji rozebrania dolotu, został lekko przetarty, chciałem go wcześniej czyścić, ale jest ok. I wymieniłem płyn chłodniczy na petrygo oraz płyn do spryskiwaczy na zimowy.
Po wymianie wnętrza na skórę przyszedł czas na skórzaną kierownicę no i Bella dzisiaj ją dostała :D
wymienione koło pasowe i olej z filtrem na zime w nastepnym m-cu bo w tym juz fundusze lekko nie pozwalaja wymiana klocków z przodu
Umyłem, posprzątałem, polakierowałem wystającą część puszki tłumika srebrnym lakierem wysokotemperaturowym i jestem w trakcie malowania osłony silnika.
spuszczony płyn chłodniczy z całego układu, i zalany nowy shell dynagel :dirol:
wysprzatalem autko w srodku :D a wczoraj Tomek nasmarował prowadnice w szybach, działa o wiele lepiej :) doobry spontan nie jest zly :D i fajne macie susły :D
sprzedałem :(
Moja dostała dzisiaj łozysko prawego przedniego koła, uciekałem przed idiotą wyprzedazającym i wpadłem na kraweznik, bałem sie o felge ale na szczęscie jest prosta...niestety łozycho dostało:(
Poza tym ogranicznik, lewy tył i przeglądzik przed zimą:) Alfka jest gotowana mrozy i sniezyce:)
Pzdr
Założona nowa osłona pod silnik:)
,,Wyleczona" skórka przez tapicera oraz ,,wypieszczona" przeze mnie odpowiednim środkiem. Teraz piękna i pachnąca :D. Jutro wizyta u innego ,,lekarza" w poradni (czyt. mechanik, warsztat) podłączenie pod kompa i sprawdzenie skąd u niej poranny kaszel :confused: Mam nadzieje, że znajdę na to odpowiedź:rolleyes:
Wymieniłem przednie wahacze, końcówki drążka kierowniczego i łączniki stabilizatora:) Następny wpływ gotówki przeznaczam na tarcze i klocki:D
Aktualnie jestem na etapie wymiany elementów zawieszenia, tuleje tył i sprężyny kpl przy okazji zostawiłem trochę skóry z rąk na samochodzie - jak ja kocham ześlizgujące się klucze
Wymieniłem zepsutą kratkę nawiewu pasażerów tylnej kanapy, umyłem karoserię i położyłem twardy wosk :)
Pozdrawiam.
- Rafał
Wczoraj się pobawiłem troszkę w mechanika i naprawiłem przyciski otwierania szyb, poza tym zakupiłem komplet wahaczy:]
Założyłem klubowe ramki :-)
jak przystalo na anglie to padalo, ale sie nie poddalem i umylem moja niunie. jeszcze zalozylem nowa srube do mocowania przedniej lampy (stara ukrecilem starajac sie odkrecic) i wyczyscilem zawor erg. mam czarne paznokcie ale jestem szczesliwy bo lube grzebac przy autkach.nawet w deszczu
:)
Dzisiaj byłem na myjni no i wstawiłem ledy do postojówek a przedwczoraj założyłem nowy filterek oleju no i olej valvoline 10W40 ...
W ciągu ostatnich trzech dni - Myjka ręczna i galop 650km po Polsce w różnych warunkach, pobiegala sobie, rozprostowala kości, łapie formę :)
a ja wczoraj założyłem kozaki i umyłem ( znaczy pracownica myjni umyła )
Też założyłem klubowe ramki :cool:. A w ogóle to witam wszystkich ;0
A ja zafundowałem sobie dzisiaj naklejkę www.alfaholicy.org oczywiście w wersji odblaskowej i jestem bardzo zadowolony.
Pozdrawiam.
- Rafał
Zamonotowałem wczoraj nową szybę czołową, bo poprzednia dostała kamieniem i pękła :( Ale za to teraz jest lux nówka :)
Z ciekawości ile szyba kosztowała?
zamontowałem ramki klubowe ;)
Założone klubowe ramki i nowe głośniki Pioneer :)
Zaraz po zakupie zawiozłem moją bellę do Tomka Seligi na małe dopieszczenie :) Tj. Wymiana jednego z drążków tylnych wahaczy (dolny prawy), linek ręcznego, tylnych tarcz i klocków, wycieraczek (żeby już wszystko za jednym zamachem ;) ) oraz usunięcie świerszcza (coś niedokręcone przy wymianie filtra kabinowego u poprzedniego właściciela). Do tego oczywiście po wymianie wahacza - geometria u jakiegoś super magika z Piaseczna oraz solidna płyta pod silnik, żeby chronić to, co w Bellach najcenniejsze :)
Pech, że na ramki klubowe się spóźniłem 1 dzień ;(
To ja dziś powiem, że w weekend miała moja Bella duuuużo porobione rzeczy :)
Dostała slicznota nowe tarcze nawiercane i nacinane na wszystkie kółka oraz jak już tarcze to i nowiutkie klocuszki .
Zmieniłem też w niej kompletny rozrząd wraz z wariatorem i pompą ...
Zmieniłem olej, filtr oleju ...
Dostała też ślicznotka nowy termostat by lepiej się grzała .
Na zwieńczenie dzieła ubrała 4 zimowe pantofelki ( nowe ) na stalkach i zabezpieczyła się kołpakami ( choć to ostatnie to akurat mnie nie cieszy.... wole swoje felgi ale trzeba dbać o nie :) )
Co w zamian dostałem ? ... Alfa oddała mi to co najlepszego mogła - niesamowitą radość z jazdy oraz pokazała dziś, że potrafi ... zamykając licznik co wielce zdziwiło mą osobę ( 156 sw 2.0 ts - 240km/h licznikowo ) .
Pozdrawiam!
A ja dzisiaj wymieniłem w swojej alfince łożysko wraz z piastą ;)
A ja dzisiaj w mojej porządnie zabezpieczyłem i nawoskowałem skóry. W planie dobranie sie do licznika bo cos oswietlenie szwankuje...
Pzdr
Założyłem zimowe kapcie i umyłem maleńką oraz posprzątałem jej wnętrze.
wymieniłem łączniki stabilizatora