Bo oryginał środkowy tłumi bardziej niż rezonator?
Wysłane z mojego HMA-L29 przy użyciu Tapatalka
Printable View
Wróciłem po majowce z nad morza do Wawy (w sumie zrobiłem już ponad 1200 km) i tak:
1. Wydech zdecydowanie ucichl. Na zimnym silniku na wolnych obrotach (na ssaniu) jest dużo cichszy.
2. Najgorzej jest na autostradzie przy prędkości około 150 km/h - i zauważyłem że rośnie prędkość od której zaczyna buczec. Wcześniej to było około 140, potem 150 teraz jest to około 155. - liczę na to że jeszcze się podopala i dojdę do 170 km/h.
3. O dziwo w trybie dynamic jest przyjemniejszy dźwięk na trasie niż w trybie Normal. Przy stałej prędkości autostradowej.
W poniedziałek będę u importera ragazzona i posłucha czy wydech pracuje tak jak producent przewidział - z początku wydawało mi się że jest jakaś lipa z montażem Ale teraz widzę że on się musi dopalic.
W tą majówkę zrobiłem jakieś 2500 km, dzisiaj zrobiłem jeszcze trasę z nad morza. Wydech buczący, ale dla mnie ok. Wrażenia podobne do Ciebie, może ujmijmy to tak, gdybym robił 60 tys rocznie może nieco za głośno, ale mam drugie auto i Stelvio to ok. 15-20 tys max. i wydech zdecydowania na tak. Jest taka prędkość przy której buczy właśnie tak 160 km/h, ale naprawdę ok. Dla mnie reasumując bomba:)
Mam niebieską (Monte Carlo blue) gulie ;) masz również wrażenie że auto ucichlo w miarę jak przebieg rósł?
Szczerze mówiąc może i tak, ale nie wiem na ile on cichł, a na ile ja się do tego przyzwyczaiłem:D
https://www.youtube.com/watch?v=WG048PamyG4
Kolega Dorifto, z forum amerykańskiego pochwalił się downpipem
Troche sie w tym pogubilem....prosze o wyjasnienie. Kto jaki ma wydech Ragazzona? Ja mysle ze tylko pewnie ten homologowany z klapkami jest wart instalowania. Czy to o tych mowa?
Slyszalem i jezdzilem Stelvio z Remus cat back (z homologacja) i byl jak stock. Niestety nie slyszalem ragazzon z klapkami na zywo wiec czekam z podjeciem decyzji jak i czekam na sposob odlaczeniz elektronicznego podbijania dzwieku. Jak the gwiazdy sie zejda to kupie.
Nie no na pewno to dobry temat, ale chyba ten o którym mówisz to wydatek 11 tyś.
Ja osobiście mam ten:
http://www.ragazzon.pl/p/1192/1357/t...o-katalog.html
Mięso to będzie w V6 albo w V8, a nie w rzędowej czwórce. No oczywiście tutaj pewnie w środku jest jeszcze ciężej niż w serii...
Udało mi się nagrać dźwięk wydechu na ciepłym silniku w garażu podziemnym podczas lekkich przygazowek: https://www.instagram.com/p/BxJ9TJOo...d=uzfyhkg7exs3
No brzmi jak ragazzon w każdej innej giulii [emoji16]
zdecydowanie zmniejszyły się odgłosy basu. wciąż są i mam nadzieję że jeszcze spadną.
Nie wiem jakim cudem twierdzisz że stock brzmi podobnie... stock w ogóle nie brzmi. Ten silnik nie ma ładnego dźwięku więc wydaje mi się że to co ragazzon proponuje to i tak dobre rozwiązanie za rozsądne pieniądze.
z mojego punktu widzenia wygląda to tak, praca ragazzona do serii ma się tak jak picie w Szczawnicy do szczania w piwnicy, no może nie aż tak, ale naprawdę różnica jest spora i w końcu to auto jakoś brzmi. Próbowałem nagrać to jakoś przed i po, żeby ukazać różnicę i zaiste telefonem przynajmniej jak się nagra i później słucha to za bardzo różnicy nie słychać i może dlatego kolega azar tak podsumował, ale w rzeczywistości jest naprawdę słyszalna różnica. Dla mnie akurat jest ok, głośniej byłoby jedynie sens gdyby można włączyć/wyłączyć bo na trasę byłoby za głośno.
No nie mówmy że seria to to samo co ragazzon. Na telefonie popierdywac na wolnych to może i seria ale do jazdy seria się nie umywa...
dokładnie tak. niestety jest to kłopotliwe jak ktoś pyta się jak to brzmi i chciałbym pokazać filmik z dźwiękiem. - niestety na filmach nie ma w ogóle głębi dźwięku (basu itp).
Moim skromnym zdaniem jak ktoś sporo podróżuje autostradami to wydech ragazzon + środkowy z rezonatorem to i tak głośna przesiadka z serii.
Moim skromnym zdaniem jak ktoś sporo podróżuje autostradami to wydech ragazzon + środkowy z rezonatorem to i tak głośna przesiadka z serii.[/QUOTE]
To może takie rozwiązanie:
https://maxhaust-polska.pl/blog/real...lvio-maxhaust/
Ktoś już takie coś zamontował w Polsce, może z forum i podzieli się opinią.
No i jeszcze pewnie parę koników dodaje :)
Wygluszylem dzisiaj komorę bagażnika i efekt jest super. Koniec z buczeniem. Jest przyjemny basik i rasowy dźwięk. Polecam. W tej sytuacji wydech jest już idealny.
Cała podłoga która de facto jest plastikowa została potraktowana matami bitumicznymi stp Gold oraz pianką 3 mm. Wciąż lekko buczy Ale jest to 100 razy lepsze niż było. Warto!!
35 stron tematu i chyba nie udało się nic ustalić...
W ciągu tygodnia chciałbym zamówić wydech, mimo, że auto jeszcze czeka na odbiór.
Jestem zdecydowany na wydech końcowy Ragazzon, ale zastanawiam się nad środkowym rezonowanym, bo cena nie jest wiele wyższa.
Ktoś ma porównanie jak brzmi sam końcowy, a jak końcowy + środkowy?
Barwa dźwięku z filmów na YT mi odpowiada, ale chciałbym uniknąć męczącego buczenia w trasie. Co prawda 90% czasu jeżdżę po mieście, ale wiadomo.
Może lepiej zamówić najpierw końcowy, a jak będzie mało to domówić środkowy?
a no i najważniejsze - czy zniżka forumowa na ragazzon.pl jeszcze obowiązuje? jest na to jakiś kod rabatowy czy trzeba pisać maila?
Pozdrawiam
zabierasz sie do tego jak pies do jeża :D wałkowane milion razy, miałeś filmiki itp...
my a ciebie decyzji nie podejmiemiey...
Ja planuje za jakiś czas kupić Ragazzona z klapami.
Tylko trochę za to będzie trzeba wyłożyć. 2.300€ do 2.600€ z karbonowymi końcówkami
Jutro montuje ultera z klapą, zobaczymy czy wystarczy czy przelot środkowy wpadnie. Może coś nagram po montażu..
Idzie bezpośrednio na 1 rurkę. Nie spodziewam się ryku więc może styknie:-)
zamówiony ragazzon końcowy carbon - jak będzie za cicho to będę myślał dalej, ale myślę, że na początek wystarczy.
Mam nadzieję, że auto odbiorę szybciej niż wydech :)
Ulter siedzi, na zamkniętej klapie prawie fabryka. Na otwartej z zewnątrz fajnie mruczy, w środku troszkę basuje ale bez szału. Montaż 2h. Ogólnie jest ok