Czy to jest w "zerowanie funkcji samoadaptacyjnych"?
Nie pierniczę chłopczyku jakbyś wiedział na początku produkcji 2010-2011 była akcja naprawcza wymiany mair.
Brednie człowieku to ty wypisujesz nie wnosząc nic do Watka.
Ale zanim to zrozumiesz napiszesz jeszcze kilka dodatkowych postów.
Wysłane z mojego M2102J20SG przy użyciu Tapatalka
zluzuj majty i daruj sobie wytyki osobiste ok? to raz a dwa - czytaj co inni piszą bo mam wrażenie że ktoś ci coś naprał do łba i powtarzasz jak nakręcona katarynka - a MA jak się psuły w 1.4 tak się psuja a teraz jest i sporo tego w 2.0 a ze nie każdy trafia do ASO - cóż chyba wiesz dlaczego? Może ludziom cisnąć kit o braku adaptacji i inne bzdury a prawda jest taka że większość usterek MA ma charakter losowy i trudno dopatrzeć się jakiejś prawidłowości - jeden zrobi 5 tkm i ma usterkę drugi 150 tkm i nic - to są fakty - dziękuję i miłego wieczoru.
Jeszcze raz napisze chłopczyku.
Adaptacja to zmiana czasu otwarcia elektrozaworu uniar do wartości fabrycznych
Czas otwarcia zaworu uniar wydłuża się wraz z degradacja oleju w jednostce napędowej spada jego lepkość oraz pompowalność jak każdej cieczy.
Nieprawidłowy czas otwarcia zaworu uniair powoduje anomalie sterowania zaworu, czyli sypanie błędami itp a w najgorszym wypadku uszkodzenie mechaniczne mair ułamanie krzywek.
Producent nie po to dał adaptacje w sterowniku żeby było ona do tego służy.
Co do ASO lepiej jest wymienić cały moduł bo jest z tego lepsza kasa oraz czas.
Ja bardzo dziękuję ze ponad 10 lat naprali mi do łba inżynierowie FPT którzy przygotowywali i opracowali procedury serwisowe.
Jeśli jedni dbają o jednostkę wymieniają olej co 10-15 tys problem mair praktycznie nie istnieje.
Bardzo ważna jest tez jakość oleju o jak najwyższym TBN by moduł był utrzymywany w czystości.
Szanowny Alfaholiku Dareek-u ja osobiście doceniam wiedzę jaką posiadasz, aczkolwiek słuchaj także innych, bo mogą być lepsi od Ciebie. Jednocześnie przestrzegam przed bezkrytycznym słuchaniem tych którym się coś przytrafiło. Przez pewien okres miałem wgląd w dokumentację napraw gwarancyjnych. W 70% winni byli użytkownicy a serwis wymieniał bo nie było właściwego nadzoru technicznego. Gwarantuję Ci że 95 na 100 nie wie nic o multiair-ze. I na koniec przestańcie sobie ubliżć - nie przystoi.
to znaczy ... sami sobie wymyślili lać olej o gorszej specyfikacji ze zbyt długim interwałem ? Przyglądam się bardzo uważnie temu wątkowi z uwagi na potencjalny zakup tego auta jakby to były miejskie opowieści to by zapewne nie powstał , ileś też tu osób się przewija z awariami jak i w testach na YT też znajduje się potwierdzenie , co oznacza , że coś na rzeczy jest , oczywiście nie mamy wiedzy jaki to jest % w stosunku do sprzedaży ale jak widzę opinie, że winny byli użytkownicy ... no litości :D
A Wymieniłeś kiedyś olej po 30-35 tys/km??
To właśnie jest long life
Zatkane smoki zapieczone pierścienie tłokowe,
Zatkane kanały olejowe spiekami olejowymi w głowicy.
Jeśli nastopiło przytkanie filtra mair następuje jego rozerwanie. Tym sposobem wszystko masz w module mair.
Wiec jak kto dba tam ma jak z wszystkim.
a przeczytałeś mój post ze zrozumieniem ... nie musisz mi tego tłumaczyć do czego prowadzi long life i interwały po 30... ba po 60 też co niektórzy zalecali :)
Tylko kolego jako konsument nie muszę się na tym znać , kupuje nowy samochód , serwisuje zgodnie z zaleceniami producenta więc nie wyjeżdzaj z tekstem jak dbasz tak masz lub opinie 70% to wina użytkownika .. jak producent leci w bambuko ukrywają prawdziwe koszty serwisowania lub na 100% jest świadom do czego prowadzi zlecany interwał między przeglądami .. w tych fabrykach nie pracują idioci
Producent nie ukrywa kosztów serwisowania to UE narzuca podatek od odpadów produktu.
Ile razy doradca serwisowy nie tylko w FCA sugerował wcześniejszą wymianę oleju ?
Do tego 50+70 procent AR to są samochody sprowadzane o nie konieczne rzetelnym i pełnym serwisie.
I rzecz biorąc nie dotyczy to tylko naszej grupy
nie rób mi wywodów na temat świadomości technicznej bo jak Ci wykazałem jakaś wiedzę w temacie mam. nie wiem co ma wnosić do tego wszyskiego Twój post. doskonale wiem ze zawsze wszystkiemu jest winny użytkownik ale to nie użytkownik ma się znać na tym tylko serwis i producent. Ne jest moją winą ani nikogo innego że MA jest awaryjne i ma wady- czy eksploatacyjne czy produkcyjne to już temat do dyskusji - obstawiam na to drugie. I czy na się to podoba czy nie jest to coś awaryjne a z jakich przyczyn - cóż nie jestem szamanem w przeciwieństwie do innych - stwierdzam fakt że się psuje i podałem na to przykłady w ASO w którym serwisuje swoje Stelvio. i od chłoptasiów i innych tego typu wyjeżdża kto inny na tym forum uważając że pozjadał wszystkie rozumy.
- - - Updated - - -
Już masz odpowiedź na awaryjność MA
1. Niestosowanie się do zaleceń doradców serwisowych o skróceniu wymiany oleju ( jak to się ma do padów MA po kilku tkm?)
2. Zatem - winny użytkownik bo serwisuje tak jak zaleca producent- pytanie kto ma racje doradca czy producent- czy jak coć się wykrzaczy płaci doradca czy producent?
3. i nowość- UE z podatkiem od odpadów:D
czekam jeszcze na wpis że to Wina Tuska albo PIs-u
Cóż. Jedni mają szczęście inni nie...U mnie akurat MA padł. Wszystkie serwisy, cała eksploatacja książkowa. Nie chcę demonizować, ale chuchane, dmuchane a i tak się z....ło. Giulia. Przebieg 116 k. Koszt wymiany w serwisie 7k.
No, u mnie podobna historia. serwisowane w ASO, wszystkie akcje serwisowe od 2018 uwzglednione, mimo tego przy 122k MultiAir padl. Mozliwe, ze moglbym tego uniknac robiac plukanki silnika, przyznam majac Alfe przez ostatni rok tego przy wymianach oleju nie zrobilem (a propos, jaka plukanka Waszym zdaniem do Giulii Veloce Q4 jest odpowiednia?) ale nie sadze, ze to akurat ma tak znaczacy wplyw na pad systemu. No i nie palowana na zimno, ciagla kontrla plynow, oleju, itd. No i co? No i padl.
Czyli ja osobiscie uwazam, ze na ten problem nie ma reguly. Albo MA padnie przy 33k albo przy 133k przebiegu. Mozna tu tylko wrozyc z fusow.
Cześć, wcześniej widziałem tutaj odpowiedź użytkownika że po zmianie oleju na motul skończyły mu się problemy z wypadaniem zaworów, szarpaniem, nierówną pracą itp. Miałem dokładnie to samo i 2 tyg temu przy okazji wymiany oleju zmieniłem na MOTUL 8100 ECO-CLEAN 0W30. Zrobiłem płukankę silnika oraz wymieniłem świece. Od 2 tyg ani śladu po poprzednich problemach. I mam nadzieję, że tak zostanie. Tym bardziej się cieszę bo przebieg mam 165 tys.
Kiedy byla w leasingu, to pewnie co 15-20k:( no bo tak sobie wymyslil FCA. U mnie zmiana co 6-7k na Liqui Moly TopTec 4310 0W-30, w sumie zrobilem kolo 20tkm.
No i zaczyna się też u mnie. Choć jest jeszcze nadzieja.
Błąd p0302-00 brak zapłonu 2 gim cyl
Błąd p0300-00 przypadkowy/wielokrotny brak zapłonu
Ciekawe, że telepanie zdarzyło mi się raz po uruchominiu samochodu tydzień przed pojawieniem się błędu. Błąd się pojawił w momencie normalnej pracy, jakieś 400m od uruchomienia. Dwa dni później błąd zniknął, następnego dnia znów się pojawił i znów zniknął.
Dodatkowo wariuje mi czujnik poziomu oleju.... ech...
Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka
Świece 15tys temu.
Świeca przeniesiona na inny cyl i cewka jeszcze inny. Czekam teraz na błąd.
Czujnik długa historia:
W sierpniu pokazał mi brak oleju, a olej był.
W styczniu przy naprawie innego błędu (coś z chłodzeniem turbo) zupdatowano ecu bo taka procedura przy tym błędzie.
Kiedy olej zszedł mi do połowy dolałem 0,4-0,5l.
I wtedy czujnik pokazał mniej oleju 2/6 kresek. Póżniej zaczął pokazywać znów pół, a teraz pokazuje 4/6. Aso zresetowało czujnik i pokazuje że pełen. Zamówiłem nowy czujnik i od razu zmienię olej.
Ciekaw jestem czy ten nowy soft ecu mi tu nie zaczął się odbijać czkawką.
Ale ten reset parametrów adaptacyjnych ecu to nie powinien być zrobiony przy wymianie oleju?
Moje amatorskie podejrzenia też były w tej okolicy ale w przeciwnym kierunku. Tzn. Myślałem, że przy updacie ecu w.wym. parametry się zresetowały a olej już 7k miał nalatane.
No i mnie ten problem dotknal przy przebiegu >40tkm. Jakos dziwnie to sie zbieglo z nastaniem zimnych dni w listopadzie i z niedoładowaniem akumulatora. A wiem to bo system start/stop przestał mnie nekac i ogrzewanie tylnej szyby przestalo dzialac (juz wiadomo, ze ekologia wprowadzila zmiany w algorytmach ladowania akumulatora aby odbywalo sie to tylko w warunkach "niezbednych", wiec ogrzewanie tylnej szyby nie jest niezbedne :( ). Wiec odpalajac na zimnym samochod i slyszac, ze nie dziala jeden cylinder, wylaczalem od razu silnik. Nie probowalem go rozgrzewac czy jechac dalej. Odczekawszy chwile odpalalem drugi raz i jakos ten cylinder wracal do normalnej pracy. To mi przypomnialo o starej zasadzie odpalania samochodu na zimnym akumulatorze. Najpierw wlaczanie zasilania dla rozgrzania aku a pozniej po chwili dopiero rozruch silnika. Dlatego zaczalem najpierw wlaczac start bez hamulca i czekac az nastanie cisza. Bo to lusterka sie otwieraja, radio wlacza i jakies jeszcze inne dziwne dzwieki - mnostwo pradu. Dopiero wtedy naciskac start z hamulcem i odpalac silnik. Od tamtej pory nie spotkalem sie z tym problemem ani razu ,przy tej naszej niby zimie i bez recznego ladowania akumulatora. Niestety wpolnota wylaczyla wszystkie gniazdka w parkingu podziemnym po tym slawetnym pozarze samochodu elektrycznego i nie mam jak tego przeprowadzic.
Troszku pojeździłem,
Pojechałem na zmianę oleju. Nie zapalił mi się CEL.
Ale wśród błędów przechowywanych były te same odn braku zapłonu na 2 cyl.
Czy to możliwe że błędy były ale nie spowodowały cel? Bład nie poszedł ani za cewką ani za świecą. Miałem raz telepanko zaraz po uruchomieniu.
Teraz skasowana samoadaptacja, wlany nowy olej i podładowany aku, bo był bardzo słaby.
Meanwhile. chłodzenie siadło nie na żarty. bład przepływu płynu chłodzącego wyskakuje teraz od razu jak samochód osiągnie temp 90. Musiałem stoczyć się na chłodzący postój już ostrzeżenie o tym że płyn za ciepły a i temp oleju poszła kreskę ponad 90 i samochód wyraźnie miękł.
[MENTION=34131]Dareek[/MENTION] Masz jeszcze jakieś fotki z pęknięć tłoków? mam właśnie pacjenta z podejrzeniem pęknięcia tłoka. było 5b kompresji,wymieniony MA,bo ewidentnie nie dawał rady na 3cylindrze,po wymianie pochodził jakieś pół h i zaczął na początek wypadać zapłon,kompresja wtedy spadła do 9b, po jakiejś chwili już było 5b,a przy probie olejowej mam 6.5b
Załącznik 284292
Hej, ja mam ten problem w swojej alfue stelvio 280km 2018 rocznik przebieg 62000 zaczęło się dziać przed 60 , trzęślo autem , po ponownym uruchomieniu znikało , czujność tez ….skończyła się gwarancja a problem częściej występował …! Okazało soe ze to multiair.
Witam Panowie mam pytanie dotyczące wymiany MULTIAIR. Jak wymienialiście MA sprawdzaliście też ciśnienie oleju (pompę oleju) ?
Dostałem taką informację jeśli nie ma wartości powyżej 2 barów pompa jest do wymiany
"Podobno" jeśli pompa trzyma wartość < 2 barów wpływa to destrukcyjnie na MA . - Dostałem taką informację od mechanika
Proszę o o wasze opinie na ten temat.